İki yıla yakındır pandemi nedeni ile açık havadan ve doğadan uzak kalan çocukların gelişme dönemlerinde  sporun çok önemli bir yeri olduğunu ifade eden UCİM Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı İle Mücadele Derneği Çanakkale İl Temsilcisi Pınar Gönenç, “Çocuklarla parklarda veya açık alanlarda oyunlar oynanmalı, mümkünse doğada yürüyüşe çıkıp, dünyaya dokumaları sağlanmalıdır” dedi.
Çocukluğun, birçok gelişim sürecinin birlikte yaşandığı bir dönem olduğunu belirten Gönenç, bu dönemin sağlıklı şekilde ilerlemesi için sporun kilit bir rol oynadığını aktardı.
Çocukları spora yönlendirmede ebeveynlerin en önemli sorumluluğu üstlendiğini söyleyen Gönenç, ”Çocukluk döneminde zihinsel, bilişsel ve ruhsal gelişmeler yoğunluk kazanmaktadır. Spor, bu süreci destekleyen, sağlıklı bir büyümeyi ve bedensel gelişimi doğrudan etkileyen unsurların başında gelmektedir” şeklinde konuştu.
ÇOCUKLAR SPORLA KENDİLERİNİ TANIR
Sporun çocuk gelişimi üzerindeki etkileri sıralayan Gönenç,” Kendilerini ve çevrelerine daha iyi tanıma imkânı sunar, başarı ve başarısızlıkla tanışma ve başa çıkmayı öğretir, kişiliğin gelişimini (özgüven, atılganlık vb.) destekler, stresle baş etmeye yardımcı olur. Sosyal becerilerin (adalet, dayanışma, ekip çalışması, hoşgörü, düşünce, çatışma ve uzlaşma, yardımseverlik vb.) gelişimini destekler.  Artan medya tüketiminin getirdiği hareketsizliğe karşı fiziksel olarak aktif olmalarını sağlar. Dikkat ve konsantrasyonu artırır. Bu durum, zihinsel performansı öğrenme yeteneğini olumlu yönde etkiler. Uyku kalitesinin artırılmasına yardımcı olur” dedi.
“EBEVEYNLER, ÇOCUKLARINI SPORA YÖNLENDİRİRKEN DİKKATLİ OLMALI”
Ebeveynlerin, çocuklarını spora yönlendirirken dikkat etmeleri gereken hususları anlatan Gönenç, “Ebeveynler ve eğitmenler çocukların tercih edeceği sporda da hakkında onları yönlendirebilir ancak kararı çocukları bırakıp verecekleri karara saygı göstermelilerdir. Uzun ve yoğun egzersiz programlarından kaçınılmalıdır. Ebeveynler çocukların hareket etme konusunda örnek olmalı, onları teşvik etmeli, onlarla birlikte fiziksel aktivite ve spor yapmalılardır. Çocuklarla parklarda veya açık alanlarda oyunlar oynanmalı, mümkünse doğada yürüyüşe çıkıp, dünyaya dokumaları sağlanmalıdır” ifadelerini kullandı.
Bünyamin Nami Tonka