Ayrıca başvurmaları halinde 2017-2018 eğitim öğretim yılından itibaren ilişiği kesilen önlisans ve lisans öğrencileri de bu haktan faydalanabilecek. Karar; 2021-2022 eğitim-öğretim yılı güz yarıyılında bir defaya mahsus uygulanacak.
 
ÇOMÜ Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı bir defaya mahsus uygulanmak üzere; azami öğrenim süresini doldurup mezun olamayan öğrencilere ek sınav hakkı tanıdı.
Azami süreler sonunda kayıtlı olduğu öğretim kurumundan mezun olabilmek için son sınıf öğrencilerine, başarısız oldukları bütün dersler için iki ek sınav hakkı verildi.  
Başvurmaları halinde 2017-2018 eğitim öğretim yılından itibaren ilişiği kesilenler dâhil ilişiği kesilecek önlisans ve lisans öğrencileri de, uygulamalı derslerin nitelikleri gözetilerek ek sınav hakkı elde edebilecek. Sınav haklarından faydalanmak için dilekçe ile başvuruda bulunmayan öğrenciler bu haklarından vazgeçmiş sayılacak. Projeli dersler (bitirme ödevleri, laboratuvar dersleri), atölye dersleri gibi uygulama içeren dersler, işletmede mesleki eğitim dersi ve staj dersi doğrudan sınav yapılamayacağı için ek sınav hakkından yararlandırılmayacak.
“2021-2022 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILINDA BİR DEFAYA MAHSUS UYGULANACAK”
 
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’ndan gelen açıklamanın tamamında şu ifadelere yer verildi:
 
27 Eylül 2021 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul toplantısında alınan karar gereğince COVİD-19 Pandemi koşulları dikkate alınarak 2021-2022 eğitim-öğretim yılı güz yarıyılında bir defaya mahsus uygulanacaktır.
 
 
1-2017-2018, 2018-2019 ve 2019-2020 Eğitim-Öğretim Yılında azami öğrenim süresini dolduran ve ilişikleri kesilen öğrencilerin hiç almadıkları dersler ile birlikte devamsızlıktan başarısız oldukları dersler için 2 ek sınav hakkı verilecektir.
 
2-2020-2021 Eğitim-Öğretim Yılı sonunda azami öğrenim süresini dolduran öğrencilere sadece hiç almadıkları dersler için 2 ek sınav hakkı verilecektir.
 
3-Azami süre sonunda sınav haklarından faydalanmak isteyen öğrenciler, ilan edilen tarihler arasında kayıtlı oldukları birimlere  dilekçe ile başvururlar. Sınav haklarından faydalanmak için dilekçe ile başvuruda bulunmayan öğrenciler bu haklarından vazgeçmiş sayılırlar. Azami süre sonu ek sınavları için mazeret sınavı açılmaz.
 
4-Sınavlara esas tarih, yer ve saat bilgileri birimlerin Yönetim Kurullarınca belirlenir ve web sayfalarında ilan edilir. Sınavların katkısı %100 olup başarı notunun DD ve bunun üzerinde olması gerekir.
 
5-Projeli dersler (bitirme ödevleri, laboratuvar dersleri), atölye dersleri gibi uygulama içeren dersler, işletmede mesleki eğitim dersi ve staj dersi doğrudan sınav yapılamayacağı için ek sınav hakkından yararlandırılmayacaktır. Ancak azami süresini tamamlayıp sınavlara girme hakkı elde eden öğrenciler bu derslerde uygulamalı, uygulaması olan ve daha önce alınmamış derslere bir defaya mahsus olmak üzere talepleri halinde devam edebileceklerdir. Azami süresini doldurduğu halde öğrencinin doğrudan sınav yapılamayan bu derslerinin 5’ten fazla olması halinde 2547 Sayılı Kanunun 44 üncü maddesinin (c) fıkrasının lafzı gereğince doğrudan ilişiği kesilir.
 
6- Ek sınavlar sonucunda hiç almadığı/alamadığı ya da alıp da devam şartını sağlayamadığı dersler dâhil başarısız ders sayısı beş dersten fazla olan öğrencilerin ilişiği kesilir.
 
Dilek Akşen