Çanakkale Boğazı üzerine kurulan 1915 Çanakkale Köprüsü’nün aylar sonra biteceği beklenirken, şimdiden reklamlarının yapılması dikkat çekti. Daha çok eski görüntülerle TV’lerde reklamı yapılan köprü, en çok açılmadan fiyat artışı ile gündemde. Temeli atılırken 70 TL olan köprü geçişi, dövizin rekorlar kırması ile 270 TL’yi buldu. Şimdi hem bitmeyen köprünün reklamının yapılması hem de açılmadan zamlanması eleştiriliyor.
Çanakkale Boğazı'nda Avrupa ve Asya kıtalarını ilk kez birbirine bağlayacak olan ve cumhuriyetin 100'üncü yılını simgeleyen, 2023 metrelik orta açıklığıyla da 'dünyanın en uzun orta açıklıklı asma köprüsü' unvanını alacak 1915 Çanakkale Köprüsü'nde çalışmalar devam ediyor. İki yakayı bir birine bağlayan son tabliyenin vidasını ise kısa süre önce düzenlenen törenle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sıkmıştı. Son cıvatanın sıkılması ile köprünün büyük bölümü tamamlandı.
AÇILMASINA AYLAR VAR
Köprünün Mart 2022 tarihinde açılması beklenirken, şimdiden TV’lerde reklamlarının dönmesi dikkat çekiyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve köprüyü yapan firmaların isimlerinin altında yer alan köprünün şimdiden reklamların yapılmasına ve reklamın yapılış şekline eleştiriler yağıyor. “Çanakkale İçinde aynalı çarşı” şarkısının “Çanakkale içinde bir uzun köprü” şeklinde seslendirilerek yapılan reklamda eski görüntüler kullanılmış. Köprünün reklam şeklinde ziyade açılmasına aylar kala yapılması. Köprünün tüm bağlantıları yapıldı fakat açılmasına aylar var. Daha birçok çalışmanın yapılacağı ve üzerine asfaltın bile atılmadığı köprünün reklamlarını görenler eleştirilerini sıralıyor.
70 TL’den 270 TL’ye çıktı
Özellikleri ile dünyada sayılı köprüler arasında yer alan 1915 Çanakkale Köprüsü, aynı zamanda Çanakkale’nin şimdiye kadarki en büyük projesi olma özelliğine de sahip. Köprü, son zamanlarda bu özelliklerinden ziyade geçiş ücretinin artması ile gündeme geliyor.
Yap işlet devret modeliyle yapılan köprünün ihalesini Ocak 2017’de Limak-Daelim-SK-Yapı Merkezi ortaklığı kazanmıştı. 2022’de açılacak köprü için Hazine, otomobil başına 15 euro+KDV’den günlük 45 bin geçiş garantisi vermişti. Köprünün temeli 18 Mart 1917 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atılmıştı. O gün Euro kuru 3.8 TL idi. Hesaplandığında 70 TL civarında köprü geçişi olacaktı. Geçen süre içinde hem köprünün yapımı hızla ilerledi hem de döviz kuru. Şimdi ise Euro 15,6 TL civarı. Bu rakamlarda hesaplandığında ise köprüden otomobilin geçiş ücreti 270 TL’ye ulaşmış durumda. Bu ücret aynı zamanda günlük 45 bin araçla çarpıldığında günlük ülkeye maliyeti ise 13 milyon TL’ye ulaşıyor. Köprüde araç geçişi ise 18 Mart 2022 tarihinde yapılacağına kesin gözüyle bakılıyor. Bu tarihe kadar kurda yaşanacak oynaklık geçiş ücretlerine aynı şekilde yansıyacak.
VATANDAŞLARIN CEBİNDEN ÇIKACAK
Köprünün geçiş ücreti bugünkü kur üzerinden hesaplandığında otomobiller için 200 TL ödenmesi gerekiyor. Boğazın geçiş alternatifi olan GESTAŞ feribotlarında ise otomobil geçiş ücreti, Çanakkale-Kilitbahir 75 TL, Çanakkale-Eceabat ise 85 TL. Bu rakamlar değerlendirildiğinde vapur ile köprü arasındaki fiyat farkı ise kat kat fazla. Bu kadar fiyat farkı nedeniyle araçların mecbur kalmadıkça köprü yerine feribotları tercih edeceği belirtiliyor. Köprü geçiş garantili olduğu için araçlar hiç geçmese bile devlet günlük 45 bin araç geçişini tamamlamak zorunda.
SON CİVATAYI CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN SIKTI
81 tabliye blokunun kaynak ve izolasyon işleri ile aydınlatma direkleri ve korkulukların montaj işleri devam eden 1915 Çanakkale Köprüsü'nde, Avrupa ve Asya kıtalarını birbirine bağlayan tabliye blokunun montajındaki son cıvatayı düzenlenen törenle Cumhurbaşkanı Erdoğan sıktı. 1915 Çanakkale Köprüsü'nün açılışı da zaferin 107'nci yıl dönümünün kutlanacağı 18 Mart 2022'de yine Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılacak. Çanakkale Boğazı'nda böylece 6 dakika gibi kısa sürede kesintisiz ulaşım imkanı sunulacak.
2023 METRE ORTA AÇIKLIĞIYLA DÜNYANIN EN UZUNU OLACAK
1915 Çanakkale Köprüsü, tasarımındaki inceliklerle de dünyada ilk olmaya aday. Cumhuriyetin 100'üncü kuruluş yıl dönümünü temsil eden 2023 metrelik orta açıklığıyla köprü tamamlanınca 'dünyanın en büyük orta açıklığına sahip asma köprüsü' unvanına sahip olacak. 1915 Çanakkale Köprüsü'nün kule bağlantıları ve bağlantı unsurları, kırmızı- beyaz olacak. 318 metrelik yüksekliğiyle Çanakkale Deniz Zaferi'nin kazanıldığı tarih olan 3'üncü ayın 18'ini simgeleyen kulelerin üst kısmı da Seyit Onbaşı'nın Çanakkale Savaşları'nda namluya sürdüğü top mermisini temsil edecek şekilde olacak. 770'er metre kenar açıklıklarla toplam 3 bin 563 metre uzunluğundaki köprü, 365 ve 680 metrelik yaklaşım viyadükleriyle toplam 4 bin 608 metre geçiş uzunluğuna sahip. Gidiş ve geliş yolu 3'er şeritli olan köprü 45,06 metre genişlikte. Köprü tabliyesinin iki tarafında bakım onarım amacıyla kullanılacak yürüme yolları yer alıyor.
'Asrın projesi' olarak gösterilen 1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi kapsamında 1 asma köprü, 2 yaklaşım viyadüğü, 4 betonarme viyadük, 6 alt geçit köprüsü, 38 üst geçit köprüsü, 5 köprü, 43 alt geçit, 115 çeşitli boyutlarda menfez, 12 kavşak, 4 otoyol hizmet tesisi, 2 bakım işletme merkezi, 6 ücret toplama istasyonu inşa ediliyor.
Dilek Akşen