Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği Çanakkale Şube Başkanı Murat Çağlayan Boğaz TV’de Canlı olarak katıldığı Güncel Programın da EYT hak mağduriyeti konusundaki son gelişmeleri değerlendirdi.  

Başkan Çağlayan, emeklilikte yaşa takılanların talebini bir kez daha anlatarak, “Son duruma baktığımızda meclisteki tüm partilerin bu mağduriyeti ortadan kaldırma niyetlerinin olduğu ortaya çıkıyor. EYT sorunu ile ilgili çözüm resmi gazetede yayınlanmadıkça inanmayacağız diyoruz.
Bu konuda sorun çözümü ile ilgileniyor denip, sonrada böyle bir çalışma yok denmesi bu umutları kırıyor” dedi.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği Çanakkale Şube Başkanı Murat Çağlayan Boğaz TV’de Canlı olarak katıldığı Güncel Programın da EYT hak mağduriyeti konusundaki son gelişmeleri değerlendirdi. Başkan Çağlayan, son günlerde Türkiye gündeminde üst sıralarda konuşulan EYT konusunun çözümünün meclisten geçtiğini ve meclisteki sandalye sayısının EYT’ nin çözümünü sağlayacak olan kanun teklifini geçirilmesine yeterli olduğunu ifade etti.

“EYT’LİLERİN TALEBİNDE BİR HAK TALEBİ BİR ADALET TALEBİ VAR”
İşte Başkan Çağlayan’ın konuşmasından satır başları…
 “Emeklilikte Yaşa Takılanların talebi bellidir. EYT’ nin sorunu 4447 sayılı konunun geriye alehte işletilmesidir. Emeklilikte yaşa takılanlar 4447 sayılı iş kanununun iptalini talep etmiyor. 9 eylül 1998 itibari ile işe girenler emeklilik yaşı kadınlarda 58, erkekler 60 yaş oldu.2008 sonrasında ile başlayanların ise emeklilik yaşı 65 yaşını buldu. Emeklilikte yaşa takılanlar ya da yaşama katılanlar talebi bellidir.  82 yılında, 88 yılında, 90 yılında, 92 yılında iş hayatına atılmış bir kişi planını programını yani emekliliğini o günkü kanunun maddelerine göre yapıyor ama bir gecede yasa bu yıllarda işe başlamış emekçiler için alehte başlatılınca bu emekçiler zor duruma düştü. Bu bağlamda emeklilikte yaşa takılanların talebi yanlış anlaşılmasın. EYT’ lilerin emeklilik yaşı düşürülsün emeklilik yaşı 38 olsun 40 olsun böyle bir talebi yok.  EYT’lilerin talebinde bir hak talebi bir adalet talebi var bunun böyle bilinmesini istiyoruz.”
“EYT ERKEN EMEKLİLİK İSTEMİYOR”
“Bundan 4-5 sene önce EYT sorunu ile ilgili bizler yani emeklilikte yaşa takılanlar bireysel bazda mücadele ediyorduk. Bu sorun ile ilgili özellikle EYT dernekleri kurulmaya başlandıktan sonra özelliklede İstanbul’ da kurulan ve genel başkan Gönül Boran başkanlığında 23 ilde dernekler kuruldu. Bu hareketlilik 2019 yılında daha da arttı. Şu anda da federasyon olduk. Tüzel kişilik adı altında emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili hak aradığınız zaman karşı tarafta siyasiler ve kurumlar sizi daha ciddiye alıyor. Bireysel bazda çalışma yaptığınızda bu başarılı olamaz. Tabi ki derneklerin önemi burada ortaya çıkmış oluyor. Sosyal Güvenlik Kurumu bize danışmanlık hizmeti vermiyor. Kurumdan talep ettiğinizde bazı bilgileri size veriyorlar ama çok karışık durumlar var. Dolayısı ile derneklerin yaptığı çalışmalarla EYT konusunda toplum bilinci ortaya çıktı. süreçte de EYT’ liler bir sosyal sigorta danışmanı gibi oldu. Çalıştıkça düşen emekli aylıkları, şu an emekli olanlara bağlanan 1.500- 2000 TL bağlanan emekli aylıkları, EYT’ nin bir hak mağduriyeti olduğu, EYT’nin bir erken emeklilik olmadığı artık siyasetçiler ve vatandaşlar tarafından da biliniyor.”
 
“22 YILLIK BİR MAĞDURİYET SÖZ KONUSU”
 “Emeklilikte Yaşa Takılanların mağduriyetleri 22 yıldan buyana devam ediyor. EYT Çalışma Hayatı ile ilgili bir problem. 2008 yılınca çıkmış olan bir kanun var. Bu konunda ABO dediğimiz Aylık Bağlama oranları %28’lere kadar düşmesi bir sorundur. Bu durum düşük emekli maaşları bağlanmasına neden oldu. Bu konularında ayrıca ele alınıp emeklilik sistemi ile ilgili düzenleme çalışmaları yapılması lazım. EYT’ liler bir hak mağduriyeti yaşadı 1999 yılında. 1999 öncesi iş hayatına girenler ortalama %70- %75 oranında aylık bağlama oranları vardı. 2008 yılından itibaren aylık bağlama oranı %28’e kadar düştü. Bu sorun yaşanırken birde Aylık Bağlama Oranlarından mağduriyet yaşanıyor. Bir EYT’ liler hem kendimiz için hem de çocuklarımızın geleceği için mücadele veriyoruz. Çünkü bu emeklilik sistemi ile çocuklarımız bizden daha fazla sıkıntı çekecek eğer sistem böyle devam ederse. Türk emeklilik sisteminin üzerinde çalışılarak ele ciddi bir şekilde alınması lazım.”
“EYT’ LİLER UMUTLANIYOR VE BU İNSANLARIN UMUTLARININ KIRILMASI ÇOK KÖTÜ BİR DURUM”
 “EYT mağduriyeti ile ilgili konudaki son duruma baktığımızda meclisteki tüm partilerin bu mağduriyeti ortadan kaldırma niyetlerinin olduğu ortaya çıkıyor. Basına, ana haberlerde yapılan haber ve açıklamalara baktığımızda sorunun çözülmesi yönünde hem iktidar hem de muhalefet milletvekillerinin açıklamaları var. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin EYT ile ilgili yaptığı “ Bu konu çözüme kavuşturularak gündemden düşmesi sağlanmalı” açıklamasının ardından da meclisin milletvekili dağılımına baktığımızda EYT sorununu çözecek olan kanun teklifinin meclisten geçirilebileceği sonucu ortaya çıkıyor. 2 hafta öncesine kadar Türkiye’ nin neredeyse 1. Gündem maddesi olan EYT konusundaki gelişmeler milyonları ilgilendiriyor ve bu sorunu yaşayanların çözüm konusunda umutlanmasına neden oluyor. Bu nedenle biz EYT sorunu ile ilgili çözüm resmi gazetede yayınlanmadıkça inanmayacağız diyoruz. Çünkü EYT’ liler umutlanıyor ve bu insanların umutlarının kırılması çok kötü bir durum. Bu konuda sorun çözümü ile ilgileniyor denip, sonrada böyle bir çalışma yok denmesi bu umutları kırıyor. EYT’ nin sorunu çok önemli EYT’ lilşer için yaştan dolayı iş yok. Bir de son dönemdeki hayat pahalılığını da üstüne koyacak olursak EYT’ nin sorunlarının artarak devam ettiği ortaya çıkıyor. Şu an meclise emeklilikte yaşa takılanların sorununu çözecek olan yasa teklifi getirilsin ve bu teklif meclis çoğunluğunla kabul edilsin ki bu kanun teklifine ak partiden oy vereceklerde vardır. Mecliste muhalefet partilerinin 296 iktidar partisinin ise 286 sandalyesi var. Siyasi partiler EYT sorununu çözmek istiyorlarsa bu sorunu ortadan kaldırmak istiyorlarsa kanun tasarısı verilsin, bu sorun ile ilgili çalışmalar yapılsın ve sorun çözülsün.”
Nazif Cemhan Şen