Bayramiç ilçesinin 1800'lü yıllardan bugünlere ulaşan lezzeti tahin helvası kısa süre önce Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret tescili almıştı. Tescil belgesi düzenlenen törenle teslim alındı. İlçe bu ürünle beraber 3’üncü coğrafi tescilli ürününe kavuştu.

Adı Bayramiç ile özdeşleşen tahin helvasının geçmişi 1800'lü yıllara dayanıyor. Türklerin Bayramiç'e 1400'lü yıllarda yerleştikleri ve bu yıllardan itibaren yetiştirmeye başladıkları susamlar, Kazdağları'nın iklim değerleriyle sağladığı avantaj sayesinde ayrı bir yağ oranı ve lezzete sahip. Susam ise bu lezzeti dönüştürüldüğü tahin helvasına veriyor. Bayramiç'in tahin helvası da asırlardır bu lezzetini koruyor.
MEHMET AKİF ERSOY'UN HATIRALARINDA YERİ VAR
Babasının görev yapması nedeniyle çocukluk yılları Bayramiç'te geçen İstiklal Marşı yazarı Mehmet Akif Ersoy'un da severek yediği ve hatıralarında yer verdiği bu lezzetin 'Bayramiç Helvası' adıyla tescil ettirilerek dünyaya tanıtılması için çalışma başlatılmıştı. Bayramiç Ziraat Odası tarafından, Bayramiç helvası 3 Mayıs tarihinde Türk Patent Enstitüsü'nün resmi bülteninde askıya çıktı. 3 ay içerisinde bir itiraz olmayınca ürün coğrafi tescil işareti aldı.
 
İLÇENİN 3’ÜNCÜ TESCİLLİ ÜRÜNÜ
 
Tarım alanında son zamanlarda büyük atılım yapan Bayramiç’te üst üste önemli ürünlerini tescil ettiriyor. Daha önce Bayramiç elması, Bayramiç beyazı tescil ettirilmişti. Son olarak ilçenin en önemli ürünlerinden biri olan Bayramiç helvasının tescil süreci başlatılmış ve tescil ettirilmişti. Türk Patent ve Marka Kurulu’nda düzenlenen törenle tescil belgesi alındı. Tescil Belgesi ile ilgili bilgi veren Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, “Bayramiç Tahin Helvası’nın Coğrafi işaret alınmasında başta geçmiş dönem Kaymakamız Sercan Gökdemir’e İlçe Tarım Müdürümüz İbrahim Çobanoğlu’na Ak Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan’a Ak Parti Milletvekili Jülide İskenderoğlu’na Çanakkale Valimiz İlhami Aktaş’a Türk Patent Enstitüsü Kurum Başkanı Prof. Dr. Habip Asan’a Coğrafi İşaretler Daire Başkanı Hakan Kızıltepe’ye Çanakkale Tarım İl Müdürümüz Erdem Karadağ’a Çanakkale Esnaf Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan’a Esnaf Odası Başkanı İsmail Yıldırım’a Esnaf Kefalet Kooperatif Başkanı Süleyman Yüksel’e Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen’e Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selçuk Semizoğlu’na oda meclis kurulu üyelerimize, oda personelimize helva üreten işletme sahiplerine beraber yürüttüğümüz bu proje için teşekkür ederim. Bayramiçmize hayırlı olsun.” dedi.  
 
Çanakkale’nin diğer tescilli ürünleri şöyle; Çanakkale El Halısı, Ezine Peyniri, Bayramiç Beyazı, Bayramiç Elması ve Bozcaada Çavuş Üzümü, Geyikli Zeytinyağı, Yenice Kırmızı Biberi. Ayrıca Coğrafi işaretli ürünlerimizden olan "Bayramiç Beyazı" Avrupa Birliği tescili oldu.
Nazif Cemhan Şen