2018 yılında ÇATKAV tarafından, Çanakkale Valiliği ortaklığında başlatılan Troya Kültür Rotası Projesi, pandemi döneminde birçok yerli-yabancı doğa gezginini ağırladı ve ağırlamaya da devam ediyor. Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Dernek Başkanı (ÇATOD) Armağan Aydeğer; 3 yıl içinde yüzlerce yerli ve yabancı turistin yürüdüğü “Troya Kültür Rotasını” Çanakkale Akut Ekibi ile birlikte yürüdü. Höyüklerin ve antik köylerin arasından geçen bu rota deneyimini sıradışı olarak tanımlayan Aydeğer, “2 gün boyunca 40+ km üzerinde mücadele dolu yürüyüş, çadır, kamp ateşi, keyif dolu sohbetler, olağanüstü bir coğrafya, dünya tarihine ve sosyal yaşamına büyük iz bırakan bir kültürel miras, samimiyet, yerellik, doğallık, kendinize güveniyorsanız, mutlaka deneyimleyin” dedi.
2018 yılında ÇATKAV tarafından, Çanakkale Valiliği ortaklığında başlatılan Troya Kültür Rotası Projesi, pandemi döneminde birçok yerli-yabancı doğa gezginini ağırladı ve ağırlamaya da devam ediyor.
Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Dernek Başkanı (ÇATOD) Armağan Aydeğer; 3 yıl içinde yüzlerce yerli ve yabancı turistin yürüdüğü “Troya Kültür Rotasını” Çanakkale Akut Ekibi ile birlikte yürüdü.
“OLAĞANÜSTÜ BU COĞRAFYADA YÜRÜYÜŞÜ DENEYİMLEYİN”
Antik kentlerden, höyüklerden ve 25 köyden geçen yolu bir kez daha yürüyen Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Dernek Başkanı (ÇATOD) Armağan Aydeğer;, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede; “2018 Troya Yılının Çanakkale ve Türkiye turizmi için somut çok kıymetli sürdürülebilir çıktılarından biri olan, ÇATOD olarak ilk günden bugüne destek verdiğimiz, Turizm Bakanlığımız, UNDP Kalkınma Ajansı ve Anadolu Efes ortaklığındaki “Gelecek Turizmde” projesi kapsamında desteklenen, uluslararası kültür rotaları platformlarına akredite, 120 km tüm uluslararası standartlara uygun, tüm dijital ve basılı dokümanları hazır ve geçen 3 yıl içinde yüzlerce yerli ve yabancı turistin yürüdüğü “Troya Kültür Rotasını” çok değerli dostumuz ve Türkiye’nin en nitelikli turist rehberlerinden İlhan Varlık ve yine çok değerli Çanakkale Akut Ekip Arkadaşlarımla deneyimledik. Geriye kalanlardan bazıları; 2 gün boyunca 40+ km üzerinde mücadele dolu yürüyüş, çadır, kamp ateşi, keyif dolu sohbetler, olağanüstü bir coğrafya, dünya tarihine ve sosyal yaşamına büyük iz bırakan bir kültürel miras, samimiyet, yerellik, doğallık, kendinize güveniyorsanız, mutlaka deneyimleyin. Başta rehberimiz İlhan Varlık’a ve Akut Çanakkale Ekibimize, bu rotanın hayata geçmesinde Projesini hazırlayan Turizm Fakültesi Dekanımız Prof. Mustafa Boz’a ve projenin geliştirilmesindeki değerli katkıları ile Deniz Erbaş ve Seyhan Boztepe’ye, bu rotanın saha çalışmasını yürüten profesyonel turist rehberi İlhan Varlık’a, Çanakkale Valiliğimize, Troya Müzemize, Tarih Kültür Vakfına, Troya Vakfına, Troya Kültür Derneğine ve adını söylemeyi unuttuğum herkese çok teşekkürler” dedi.
TROYA KÜLTÜR ROTASI PROJESİ HAKKINDA
Troya Kültür Rotası Projesi ile Çanakkale'den Assos'a kadar olan köylerdeki kültürel kimlik ve kültürel miras korunurken, ziyaretçiler ile yöre halkı arasındaki bağların güçlenmesi amaçlandı. 2018 Troya yılında başlatılan Troya Kültür Rotası Projesi; T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Anadolu Efes ortaklığıyla yürütülen Gelecek Turizmde kapsamında desteklendi. Proje ile Çanakkale'den Assos'a kadar antik yolların da geçtiği 120km'lik yolun sürdürülebilir turizm anlayışı çerçevesinde hayata geçirilmesi, yürüyüşçüler ve bisikletçiler tarafından kullanılması, yolun geçtiği köylere sosyal ve ekonomik kalkınmayı da beraberinde getirmesi hedefleniyor.
Troya Kültür Rotası Çanakkale, Çıplak Köyü, Yeniköy, Kumburnu, Çamoba, Kalafat, Dalyan Köyü Antik Liman, Tavaklı, Babadere, Kösedere, Tuzla, Gülpınar, Kocaköy, Bademli, Koyunevi, Balabanlı, Bektaş, Kuruoba, Korubaşı, Behramkale ve Assos Antik Limanı güzergâhının dahil olduğu geniş bir alanı kapsıyor.
Mine Yel