Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Çanakkale İl Kadın Girişimciler İcra Komitesi organizasyonunda düzenlenen “Kadın Kooperatiflerinin Güçlendirilmesi” konulu panel, kurum, kuruluş temsilcileri, kadın kooperatifleri ve üniversite öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.
ÇTSO Kongre Fuar Merkezi Dr. İbrahim Bodur Salonu’nda düzenlenen Panel; İl Kadın Girişimciler İcra Komitesi Başkanı Birce Bilici Şimşek, İŞKUR İl Müdürü Mehmet Uğur Yavuz, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Mehmet Sezer, Ticaret İl Müdürlüğü Ticaret Uzmanı Mustafa Yıldırım, TOBB Çanakkale Akademik Danışmanı Prof. Dr. Selahattin Kanten, İl Kadın Girişimciler İcra Komitesi Başkan Yardımcısı Emel Torun, İcra Kurul Üyeleri, Ayşe Berna Ergin, Didem Güner, Duygu Aktürk, Ebru Çam İlter, Filiz Bahar, İnci Bayram, Seçil Yavaşoğlu ile Genel Sekreter Sema Sandal ve çok sayıda katılımcıyla gerçekleştirildi. Kadın Kooperatiflerinin Güçlendirilmesi Panelin açılış konuşmasını yapan Genel Sekreter Sema Sandal; “Kurumlarımızın, kadın kooperatiflerimizin değerli temsilcileri, kıymetli kadın girişimcilerimiz, “Kadın Kooperatiflerinin Güçlendirilmesi” konulu panele hepiniz hoş geldiniz. Başkanımızın da selamlarını iletmek istiyorum. Bir cenazeye katılma durumu olduğu için aramızda olamadı.
“Kalkınma İçin Kadın Kooperatifleri Çok Önemli Bir Çıkış Yoludur.”
Kadın Girişimciler Komitesi tarafından organize edilen bu panelde, bugün sizlerin de katılımları ve  katkılarıyla, İlimizde kadın kooperatifçiliğinin geldiği noktayı, kadın kooperatiflerimizin güçlendirilmesi için yapılacak çalışmaları ve ihtiyaçlarını ortaya çıkarmayı hedefliyoruz. Türkiye nüfusunun neredeyse yarısını kadınlar oluştururken işgücüne katılım oranının aynı dengede olmaması hepimizi üzmektedir. Kadınların işgücü piyasasının dışında kalmasını kabul edemeyiz. Bu noktada hem kadınların işgücüne katılımı,  hem de yerel kalkınma için kadın kooperatifleri çok önemli bir çıkış yoludur.
Ticaret Bakanlığımızın kooperatiflerimizi geliştirmeyi ve rekabet güçlerini artırmayı hedefleyen Kooperatiflerin Destek Programı (KOOP-DES) ile Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından sağlanan hibe destekleri eş zamanlı duyurarak, İlimizde faaliyet gösteren kooperatiflerimizin maksimum düzeyde faydalanmalarını istiyor; bu konuda elimizden gelen desteği vermeye çalışıyoruz. Kadınlarımızın gücünü, koruma ve kollama dengesini ülke ekonomimize ne kadar entegre edebilirsek o kadar başarılı olacağımıza inanıyorum. Panelimize katılım sağladığınız ve değerli katkılarınız için şimdiden tüm katılımcılarımıza teşekkür ediyorum.” 
Bizler Ülkemizin Kadın Girişimci Potansiyelini Nicelik Ve Nitelik Olarak Geliştirmek İçin Çalışıyoruz
Çanakkale İl Kadın Girişimciler İcra Komitesi Başkanı Birce Bilici Şimşek; “Sayın Kurum müdürlerimiz, kadın kooperatiflerimizin saygıdeğer başkan ve ortakları, Çanakkale 18 Mart Üniversitemizin kıymetli hocaları ve öğrencileri,  değerli kadın girişimcilerimiz, kadın girişimci potansiyelini artırmak, kooperatifleşmeyi özendirmek ve niteliğini geliştirmek üzere düzenlediğimiz panelimize hoş geldiniz. Bizler bu sürece katkı sağlamak üzere eğitimler düzenliyor ve saha ziyaretleri gerçekleştiriyoruz. Devletimiz tarafından sağlanan hibe ve teşviklerden daha fazla kadın girişimcimizin yararlanabilmesi için bilgi ve tecrübe paylaşımları yapıyoruz.
“Kadın Kooperatiflerinin Sürekliliğini Sağlamak İçin Temellerin Doğru Atılması Önemli”
Kooperatifçilik, ülkemizin kalkınması ve refahı için önemli katkılar sağlamaktadır. Bu bağlamda kooperatifçilik kültürüne sahip çıkmalı ve üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeliyiz. Her platformda ifade ettiğim gibi; kadınlarımızın işgücü piyasasında aktif olmaları ve karar verme mekanizmalarında rol almaları çok önemli.”
Açılış konuşmalarının ardından Panel Moderatörü ÇOMÜ Biga Meslek Yüksek Okulu Kooperatifçilik Programı koordinatörü ve aynı zamanda TOBB Çanakkale İl Kadın Girişimciler Kurulu Öğretim Görevlisi Muradiye Özel Ödül tarafından kooperatifçilik hakkında bilgi verildi.  
Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Mehmet Sezer ve Ticaret İl Müdürlüğü ticaret uzmanı Mustafa Yıldırım tarafından kooperatifçiliğin önemi ve sağlanan devlet desteleri ve hibeler hakkında sunum gerçekleştirildi.
Ümmühan Hatun Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Kıymet Yalçıner; “Amacımız ilçemizde ve köylerde yaşayan kadınları sosyal hayata dahil etmek, doğal ürünleri zengin olan ilçemizin ürünlerini tanıtmak ve kadınlarımıza gelir sağlamaktır.”
Çanakkale Troida Kadın Girişimi Üretimi ve İşletme Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Nazmiye Gök; “Tohumundan meyvesine Çanakkale’de yetişen adı Çanakkale ile özdeşleşen eşsiz lezzetteki sebze ve meyveleri en az atıkla üreterek, üretim aşamasında kadın iş gücü ve girişimciliğine katkı sağlamayı hedefliyoruz”
Biga Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ayfer Baykal; “Kadınlarımıza kooperatifleşmeyi nasıl gerçekleştireceğimiz arayışı sonucu Biga İlçe Tarım Müdürlüğü, Çanakkale İl Ticaret Müdürlüğü, Meslek Yüksek Okulu Kooperatifçilik Öğretim Üyesi Muradiye Özel Ödül ile görüştük destek aldık. Bu eğitimlerde gördük ki, kadınların öncelikli sorunu iş, istihdam, ekonomik güçlenme ve ardından eğitimi sosyal çalışmalar çocuklar için okul öncesi eğitim geliyordu. Kurulacak olan kooperatifte kadınların öncelikli ihtiyaçları üzerine hareket ederek işe başladık.”   
Panel, katılımcıların sorularının cevaplanması, plaket töreni ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.
Haber Merkezi