Çanakkale halkı, dün, Yeni Kordon Kıyıları boyunca, kıyıya vuran denizanalarını görünce hayrete düştü. Sahil şeridinde yürüyen ve bisikletleriyle gezen vatandaşlar, kıyıya vuran denizanalarına baktı.

Yaklaşık bir haftadır ölü denizanalarının yavaş yavaş kıyıya vurduğunu gözlemleyen vatandaşlar bu ilginç kareleri paylaştı. Denizanası yoğunluğu nedeniyle kıyıların beyaza büründüğü görüldü.

Hamidiye Tabyalar altı ve Yeni Kordon kıyıları boyunca görülen ölü denizanaları,  iklimsel etkiler ve rüzgâr tipinin değişmesi ve derinlerde bulunan dalga hareketlenmeleri ile her sene bu dönemlerde kıyıya vuruyor.

NEDEN OLUYOR?
Uzmanlar; denizanalarındaki artışın küresel ısınma, evsel ve endüstriyel kirlilik, aşırı balıkçılık ve kıyısal alanda yapılan yapılaşmaya bağlı olduğunu belirtirken, ayrıca lodos ve poyrazın da artışta etkili olduğunu aktarıyor. Küresel iklim değişikliği, mevsimlerin sürelerini ve ortalama iklim verilerini oldukça etkilediği gibi kara, hava ve deniz canlılarını da etkiliyor.

KİMYASAL ENJEKTE EDEREK AVLANIYOR
Uzmanlara göre; karnivor canlılar olan denizanaları, nematositleriyle avlarına veya düşmanlarına zehir denebilecek kimyasallarını enjekte ederek avını yakalayabilir. Bu nedenle insanların merak edip dokunmamaları tavsiye ediliyor.

Mine Yel