Gökçeada ilçesinde bulunan Türkiye'nin ilk ve tek Sualtı Milli Parkı içerisinde kalan Yıldız Koy, Gökçeada Belediye Meclisi'nin aldığı karar ile yapılaşma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Bu karara tepkiler artarak devam ederken çevreciler endişelerini dile getiriyor. Çanakkale Çevre Ve Doğa Dernekleri Başkanı ve aynı zamanda Kent Konseyi Çevre Komisyonu Başkanı Bünyamin Nami Tonka,  bu bölgenin yapılaşmaya açılması durumunda endemik türlerin hayatının tehlikeye gireceğini söyledi.
 
Gökçeada'da bulunan Türkiye'nin ilk ve tek Sualtı Milli Parkı içerisinde kalan Yıldız Koy, imara açılıyor. İlk olarak 2010 yılında imar süreci başlayan Yıldız Koy için 2015 yılında 100 binlik plan onaylandı. Geçen 4 Ekim tarihinde Gökçeada Belediye Meclisi'nde yapılan oylamada ise Yıldız Koy için 1/1000'lik plan oy çokluğuyla kabul edildi. Oylamada; CHP'li 2 üye ret oyu verirken, İYİ Partili 4 üye ise kabul oyu verdi. AK Parti'li 3 üyeden oylamaya katılan 1 üye de çekimser oy kullandı. Meclis kararı, ilerleyen günlerde Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından görüşülecek. Planın uygun bulunması halinde, bakirliği ve sualtı canlı çeşitliliğiyle bilinen koyda yapılaşmanın önü açılacak.
 
İLÇEDE YOĞUNUK ARTTI
Gökçeada 297 kilometrekarelik alanla Türkiye'nin en büyük adası olma özelliğine sahip. Doğal ürünleri ve sessizliği ile dikkat çeken ada, pandemi ile beraber akına uğradı. Büyükşehirlerden kaçanlar bu adaya yöneldi ve burada ikamet etmeye başladı. En yoğun nüfus yoğunluğuna ulaşan adada yapılaşma alanları da artıyor. Bu talep doğrultusunda turizm alanı da genişledi ilçede. Yıldız koyu ile ilgili alınan karar da bu yönde olduğuna dikkat çekiliyor.

ÇEVRECİLER ENDİŞELİ
Gökçeada’da bulunan Türkiye ilk ve tek Sualtı Milli Parkı içinde bulunan Yıldız Koy, imara açılma kararına tepkiler devam ediyor. Kıyıları nesli tehlike altındaki Ak Deniz Foku ve endemik türlere ev sahipliği yapan koy için çevreciler endişeli. Yıldız Koy’da gündeme gelen yapılaşma ada sakinleri ve çevrecilerin tepkisine neden oldu. Yıldız Koy aynı zamanda Akdeniz Foku ve endemik türlere ev sahipliği yapıyor.
CNN Türk’e konuşan Çanakkale Çevre Ve Doğa Dernekleri Başkanı ve aynı zamanda Kent Konseyi Çevre Komisyonu Başkanı Bünyamin Nami Tonka, planın farklı bir yere kaydırılması gerektiğini söyledi.  Tonka, “Kıyıları Akdeniz Foku ile dolu olan koy, imara açılıyor. Bu kararla endişe başladı. Çünkü bu imar planı, Yıldız Koyu’nun sonu olabilir.
Siz buraya 200 tane konut yaptığınızda bu konutların kanalizasyon sistemi nereye gidecek. Akıntı sürekli yön değiştiriyor. Bu yön değiştirme sonucunda koy kirlenecektir. Ne yaparsanız yapın bu Yıldız Koyu kirlenecektir. Bu yüzden Yıldız Koy’a yapılacak olan yapılaşmayı daha geride Gökçeada’nın kendi içinde yapılmasında fayda var.
Sahilleri kamunun hizmetinde olacak şekilde bırakmak lazım. Bırakmadığınız takdirde gelecek nesiller dedelerimiz ne kadar akılsız iş yapmışlar diyeceklerdir. “
 
YILDIZ KOYUN AKIBETİ İSE ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE BELLİ OLACAK.
Belediye meclisinde alınan kararı CHP Gökçeada ilçe teşkilatı tarafından yargıya taşınacak. CHP Gökçeada Belediye Meclis üyesi ve İmar Komisyonu üyesi Ahmet Aydın, konuyu yargıya taşıyacaklarını söyledi. Sualtı Milli Parkı olması nedeniyle de Yıldız Koy'un sadece Gökçeada için değil, Türkiye için dünyada çok özellikli bir alan olduğunu ifade eden Aydın, "Sualtı florası açısından çok zengin bir yer. Aynı zamanda bu yapılaşmaya açılmak istenen bölge 2'nci derece arkeolojik sit bölgesi. Buranın yapılaşmaya açılması çok yanlış. Yıldız Koy göz bebeği durumundadır. Burada hiçbir yapılaşma olmaması gerekli. Şu andaki başkan ve meclis aslında emsallerde iyileştirme yaptı. Yüzde 40- 45’lerde olan emsalleri yüzde 20’lere kadar çekti. Fakat Cumhuriyet Halk Partisi olarak bizim grubumuz için yeterli değil. Biz kesinlikle burada hiçbir yapılaşmanın olmamasını istiyoruz. Bu konu meclisin sorunu değil, bu 2010 yılına dayanan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın burayı imara açmasının sorunu. Sorunun da oradan çözülmesini umuyoruz. Bu kararımız Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na gidecek. Kurulun vereceği karar çok önemli. Umarım onaylanmaz. Konuyu yargıya taşımayı düşünüyoruz" dedi.

Arzu Baladur