Sürekli artan gıda fiyatları ile mücadelesi devam eden vatandaş son çareyi yine semt pazarlarında arasa da pazar fiyatları da birçok gıdada marketi aratmıyor.  Tüketiciler fiyatların pahalılığından şikayet ederken üreticiler ve pazarcılar da artan maliyetlerden az kazanmaktan şikayet ediyor.

Çanakkale’de de Salı-Cuma-Pazar günleri şehir merkezinde kurulan halk pazarında yazlık ürünler azalırken, kışlık ürünler tezgâhları doldurmaya devam etti.
Kışlık hazırlığı içerisinde olan vatandaşlar için kötü haber ise kornişon severler için geldi. Turşunun vazgeçilmezi olan kornişonun kilosu 8 ile 13 TL arasında değişirken, lahananın kilosu 10 TL’den satıldı.
Marketlerde artan fiyatlar pazara olan rağbeti arttırırken Halk pazarında her bütçeye uygun sebze ve meyve yer aldı.  Marketlerde kilosu 13 TL’ye kadar çıkan domates semt pazarında 3-5 TL arasında alıcı buldu.  Alışveriş yapan vatandaşlar, “Turşular bu yıl pahalıya gelecek” yorumunda bulunurken, üreticiler geçen sene ile bu sene arasında çok fiyat farkının olmadığını dile getirdi.
Fiyatı düşüşte olan limon ise pazarda 3-5 TL arasında fiyatlar değişiklik gösteriyor. 

MANDALİNA PAZARA GELDİ
Yaz aylarında tezgâhlara giren ve sofranın vazgeçilmezi olan kavunlar yavaş yavaş tükenirken sezonun son kavunlar 5TL’ye kadar düştü.   Bazı meyveler ve sebzeler sezonu kapatarak tezgâhlardan çekilirken, bazı meyveler ise tezgâhlara yeni giriyor.  Sezonu başlayan ve tezgâha giren meyvelerden biri olan mandalinalar da 5 TL’den alıcı buldu.

FİYATLAR GİDEREK ARTIYOR
Sebze ve meyveler, semt pazarında bu hafta şu fiyatlardan satıldı:
Çileğin kilosu 15 TL, şeftali 10 TL, incir 10 TL’den kendine alıcı buldu. Kavun 4 TL’ye satılırken, üzüm ve yerli muz 8 TL, İncir 10 TL’den satılıyor. Sebzelerde ise börülce 15 TL,  domates 3-5 TL, salatalık 4 TL, patlıcan 6 TL, turşuluk salatalık 8-13 TL, barbunya 14 TL, badala 13 TL, Limonun kilosu 3-5 TL’den satılıyor. Havuç 4, patates 2,5 TL, biber 5 TL’den satışa sunuldu.

ŞİFA DEPOSU KUDRET NARI
Pazar tezgahlarının görüntüsü ile en ilgi çeken ve en çok sorulan ürünlerinden olan Kudret narı  da bu hafta tezgahlarda yerini aldı.  Kudret Narı bin bir derde deva bir bitki… Şeker hastalığına faydasından dolayı tüm dünyada popüler bir besin haline gelen kudret narının başka bir faydası daha ortaya çıktı. Son yıllarda yapılan araştırmalar, kudret narı yaprağının ve meyvesinin kanser tedavisinde, özellikle meme kanserinde etkili olduğunu gösteriyor. Kudret narı ayrıca diyabeti ve insülin direncini önlüyor, metabolizmayı düzenliyor, iltihabı önlüyor. Yara ve yanık tedavilerinde de kullanılıyor.

Nami Tonka