Çanakkale Folklor Araştırma Derneği (ÇAFAD) tarafından düzenlenen 6. Uluslararası  Troya Halk Dansları ve Müzik Festivali  kapsamındaki Yeni Kordon ve İskele Meydanındaki dans gösterileri izleyenleri kendine hayran bıraktı.

6. Uluslararası Troya Halk Dansları ve Müzik Festivali Çanakkale’de gerçekleştirildi. Birbirinden farklı grupların, birbirinden güzel danslarının yer aldığı festival Çanakkale Folklor Araştırma Derneği (ÇAFAD)  tarafından yapıldı. Farklı kültürler, gelenekler, göreneklerin müzikle harmanlandığı, geçmişi günümüze taşıyan ve gelecek nesillere aktaran bir kültür hareketliliği olan Halk Dansları sergilendi.

23-27 Eylül tarihleri arasında Çanakkale Folklor Araştırma Derneği (ÇAFAD) tarafından düzenlenen 6. Uluslararası Halk Dansları ve Müzik Festivali hafta sonu gerçekleştirilen gösterilerle son buldu. Cumartesi günü gerçekleştirilen açılış ile 6. Uluslararası Troya Halk Dansları ve Müzik Festivali kortej yürüyüşü ile başladı.  Kortej yürüyüşünün ardından Yeni Kordonda dans grupları eşsiz gösterilerini sergilediler.  Yeni Kordonda sahnelenen danslarda ÇAFAD Başkanı Selim Yazan eğitmenliğinde hazırlanan Sirtaki Topluluğu Hasapıko, Ela, Barbayanni gösterilerini sergilerken yine ÇAFAD Başkanı Selim Yazan eğitmenliğinde Karadeniz ve Zeybek gösterileri de yapıldı.

İL DIŞINDAN GELEN DANSÇILARDAN GÖRSEL ŞÖLEN
Festivale Erzurum’da il birincisi olan ve İrfan Küçük Eğitmenliğinde hazırlanan Erzurum Aziziye Halk Eğitim Merkezi dansçıları da yörelerine ait halayları ile sahneye renk kattı.  İzmir’den Şenay Aydoğan Eğitmenliğinde AliağaTüpraş  Halk Eğitim Merkezi Halk Oyunları Topluluğu,  Bursa’dan  Mahmut Usta Eğitmenliğinde Orhangazi Belediyesi Halk Dansları Topluluğu dansçıları da peş peşe  sahne aldı. Bu yıl pandemi nedeni ile uluslararası fazla katılım olmazken Festivale Kuzey Makedonya’dan da bir ekip katıldı.  Makedonya Üsküp’ten gelen Kenan Jahya Eğitmenliğindeki IBE ekibi de festivale dansları ile  renk kattı.

PLAKETLER TAKDİM EDİLDİ
Cumartesi gün Yeni Kordonda sahne alan gruplar dansları ile izleyicileri mest ederken geceye de renk kattılar. Her yörenin kendine has oyunlarının sergilendiği 6. Uluslararası Troya Halk Dansları ve Müzik Festivali Pazar günü ise İskele Meydanında gösteriler düzenlendi.  İskele Meydanında düzenlenen gösteride sahne alan gruplar, izleyenlere adeta görsel şölen sundu.  Festivale katkı verenler teşekkür plaketi takdim edildi.

Muzaffer Cirtel