Assos Antik Limanda tehlike oluşturan kayaların ıslahı için başlatılan çalışma devam ederken, son görüntüler bölgedeki değişimi gözler önüne serdi. Bu görüntülerden sonra bölgede doğal dokunun da yok edildiği eleştirileri gelmeye başladı.  Son çekilen fotoğraflarda limanın arkasındaki dağ gibi kayaların yok edildiği görülüyor.
 
Ayvacık ilçesinde Kuruluşu M.Ö. 2000’e uzanan Assos Antik Limanı, Athena Tapınağı, amfi tiyatrosu, tarihi cami, köprüsü, kalesi, taş evleri, otelleri ve restoranlarıyla özellikle yaz aylarında tatilcilerin en gözde yeri. Her yıl yüz binlerce ziyaretçiyi ağırlayan ve Tatilcilerin, modern çağdan geçmişe doğru uzanan bir yolculuk yaptığı Assos Antik Liman’a inen yolun sol kısmındaki yamaçta yer alan kayalar ve taş parçaları depremler ve doğa koşullarının etkisiyle düşmeye başladı.  İlk olarak 2015 yılında bir turistik tesisin çatısına, geçen yıl ekim ayında ise yola düşen büyük kaya parçalarının büyük felakete mahal vermemesi için AFAD, bir yıla yakın süren incelemelerinin ardından yaşanan tehlikeye ilişkin bir rapor hazırladı ve alan ‘afet bölgesi’ ilan edildi. 'Afet bölgesi' ilan edilen Assos Antik Liman'daki otel ve restoranlar, yolun yamaç kısmındaki büyük kayaların ıslahı için 500 gün süreyle kapatıldı.
AFAD’ın raporu doğrultusunda, Assos’taki tehdidi ortadan kaldırmak için devletin ilgili kurumları harekete geçti. Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Assos Antik Limanı'ndaki turistik tesis işletmecileriyle bir toplantı yaparak, hazırlanan rapor ve projeye ilişkin bilgilendirme yaptı. Assos Kaya Islahı Yapım İşi, Ayvacık Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından 26 Mart’ta ihale edildi.  Antik Liman’a inen yol ise Behram köyü girişindeki Aristoteles Heykeli önüne jandarma tarafından koyulan dubalarla bu sabah ulaşıma kapatıldı. İlk olarak 500 günde bitirilmesi planlanan çalışmalar için Assos Antik Limanı’ndaki otel, pansiyon, kamp, restoran, büfe, çay bahçesi ve dondurmacı olmak üzere toplam 19 tesis kapatılarak, tahliye edildi. Çalışmalar kapsamında ilk olarak bir iş makinesi kepçe, yamaca doğru kendisine yol açarken, ortaya çıkan küçük kaya parçalarını da kaldırmaya başladı.
OCAK AYINDA BİTMESİ BEKLENİYOR
Behram Köyü Muhtarı Numan Türkay, çalışmaların belirlenen 500 günden daha kısa sürmesini beklediklerini ifade ederek, çalışmaların Ocak ayında bitmesini beklediklerini söyledi. Türkay tüm çalışmaların bir sonraki yaz sezonuna kadar tamamlanmasını beklediklerini ifade etmişti.
ÇALIŞMALARIN GÖRÜNTÜLERİ ORTAYA ÇIKTI
Girmenin yasak olduğu Assos Antik Limanı’nda kaya düşmelerine karşı yapılan “ıslah” projesinin görüntüleri ortaya çıktı. Yamaçtaki tehlikeli kayaların sökümü ve çelik ağ serimi şeklinde duyurulan projede kazıların tarihi-doğal dokuyu yok ettiği görüldü. 'Assos Antik Liman'da bulunan kayaların düşmesini engelleme projesi' adıyla başlayan ıslah çalışmalarının dün denizden çekilen görüntülerle çevre ve tarih katliamına dönüştüğü ortaya çıktı. Yayınlanan fotoğraflarda tehlike oluşturan kayaların söküleceği, diğerlerinin ise çelik ağlar ile sabitleneceği belirtilerek başlanan ıslah çalışmaları sırasında Assos Antik Kenti yamaçlarında yer alan neredeyse tüm kayaların ve bitki örtüsünün yok edildiği görüldü. Buralarda yeni rant alanlarının açılıp açılmayacağıysa önümüzdeki günlerde belli olacak.
‘’NEDEN ÇOK GENİŞ BİR ALANDA HAFRİYAT YAPILDI?’’
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü'nden emekli olan Jeoloji Profesörü Doğan Perinçek, ’’Assos antik kenti sit alanında neler oluyor? Fotoğraflarda görülen alanları son bir yıl içinde özellikle olmak üzere,  yıllarca  jeoarkeoloji çalışması yapan ve jeoarkeoloji dersi anlatan bir kişi olarak gezdim’’ diyerek yetkililere sorularını yöneltti, ‘’Soruyorum?  Soldaki fotoğrafta kırmızı ile işaretlediğim alanda gözlemlediğim arkeolojik kalıntılar (buluntular) soldaki fotoğrafta görülen hafriyat yapılan alan içinde kalmaktadır.  Söz konusu arkeolojik buluntular kazı sırasında yok edilmiş midir? Bu hafriyat işlemi yapılırken Çanakkale koruma kurulundan bir arkeolog gözlemci olarak alanda bulunulmuş mudur? Yada Assos sit alanında kazı yapan ÇOMÜ ekibinden bir kimse alana gözlemci olarak çağrılmış mıdır? Bölgede sınırlı bir kaya temizlemesi yapılması yeterli iken; neden çok geniş bir alanda hafriyat yapılıp, alanda yerleşime uygun sekiler oluşturulmuştur?’’ şeklinde konuştu.
Arzu Baladur