Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin (ÇOMÜ;) bu yıl için 10 bin 692 kontenjan ayırdı. Sınavdan sonra üniversiteyi 8 bin 246 öğrenci tercih etti. Bu öğrencilerden kaç tanesinin kayıt yaptıracağı merak ediliyordu. Alınan bilgiye göre üniversiteye  7 bin 576 öğrencinin kesin kayıt yaptırdığı öğrenildi. Sonuçlara göre ÇOMÜ kontenjanının yüzde 70’i doldu.
Pandemi nedeniyle geçtiğimiz yılın Mart ayında okullarının online eğitime geçmesiyle kentten ayrılan üniversiteliler YÖK’ün yüz yüze eğitim kararıyla yeni dönemde okullarına dönecekler.  2021-2022 eğitim ve öğretim yılında salgının gelişme seyri ve ilgili kurum ve kuruluşların uyarıları da dikkate alınarak üniversitelerde örgün eğitimin yüz yüze başlamasına karar alındı. Üniversite tercihlerinin 5 Ağustos'ta başlaması ile beraber milyonlarca adayı tercih heyecanı sardı. Koronavirüs pozitif vakaların ve buna bağlı ölümlerin devam etmesiyle 1,5 yıldır online eğitim yapan okulların yüz yüze kararı bu yıl pek çok öğrencinin sevinci oldu.  5 Ağustos tarihinde başlayan YKS tercihleri 20 Ağustos tarihinde sona erdi.
ÇOMÜ de tercih sonuçlarının açıklanmasından önce genel kontenjanını açıkladı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin (ÇOMÜ) açıkladığı rakamlara göre tüm bölümler dahil olmak üzere bu yıl üniversiteye 10 bin 692 kişi kontenjan ayrıldığı açıklandı. Tercihlerin açıklanmasının ardından bu yıl 8 bin 246 kişinin ÇOMÜ’yü tercih listesine aldığı belirtildi. Tercih Listesine ÇOMÜ’yü yazarak kayıt yaptıran öğrenci sayısı ise 7 bin 576 oldu. ÇOMÜ açıkladığı kontenjanın tamamını dolduramazken yaklaşık 2 bin kişilik ek kayıt kontenjanı açacağını belirtti.
ÇOMÜ’de  ayrıca bu sene yeni bölümler de açıldı.; Psikoloji, İş Sağlığı ve Güvenliği, İç Mekân Tasarımı, Laborant ve Veteriner Sağlık açıldı. Akademik takvime göre 11 Ekim 2021’de dersler yüz yüze olarak başlayacak.
İKİ KAT YENİ ÖĞRENCİ GELECEK
Tercihlerin açıklanmasının ardından bu yıl da yeni öğrencielr kayıt yaptırdı. Her yıl kente yeni öğrenciler gelirken bu yıl 2 kat fazla öğrenci gelecek. Mart 2020’de pandeminin tüm dünyada yayılmasıyla okullar yüz yüze eğitime ara verdi. Çanakkale’de yaşayan öğrenciler de online eğitim kararıyla memleketlerine, ailelerinin yanına döndü. Kentte öğrenci kalmadı. Geçtiğimiz yıl ise öğrenciler tercihlerini yaptı, ÇOMÜ’yü kazandı, kayıtlarını yaptırdı. Fakat geçtiğimiz yıl 1. Sınıf olan üniveriste öğrencileri artan vaka sayıları nedeniyle yüz yüze eğitime hiç geçemedi. Üniversite eğitimlerinin ilk yılını Çanakkale’ye gelmeden bitiren üniversite öğrencileri de bu yıl yeni kayıt yaptıran öğrencilerle kente gelecek. Bu yıl ÇOMÜ’ye toplamda 20 bine civarında yeni öğrenci gelmesi bekleniyor.
ESNAF MUTLU
Emekli nüfusu en fazla olan illerden biri olan kentimizin ekonomisi; çiftçilik, turizm ve üniversite öğrencileri üzerinde yürüyor. 1 Buçuk yılı aşkın süredir uzaktan eğitim sürecinin devam etmesi  ile nüfusun neredeyse yarısını oluşturan üniversite öğrencilerin kente gelemeyişi esnafı önemli oranda etkiledi. Kent için 'bacasız sanayi' olarak kabul edilen üniversiteye öğrenciler gelemeyince, kentteki esnafın kazancı büyük oranda düştü. Nüfusun yüzde 50’sini öğrencilerin oluşturduğu Çanakkale’de öğrencilerin online eğitimde olmaları esnafı olumsuz etkilerken esnaf üniversitenin açılmasını dört gözle bekliyor.
Öte yandan kentte yeni öğrencileri karşılayacak yurt da kalmadı. Pandemi döneminde iş yapamayan yurtlar pansiyona ve otele döndü. Bir kısmı ise kapılarına kilit vurdu.  Çanakkale’deki emlak problemi sürerken yeni öğrencilerin konaklama sorunu içinden çıkılmaz bir hal aldı.
Mine Yel