Koronavirüsle mücadele kapsamında kentte aşılama çalışmaları devam ediyor. Aşı uygulama noktaları ile randevusuz aşı uygulaması devam ederken Çanakkale, illerin aşılama sırasında her geçen gün geriye düşüyor.

Sağlık Bakanlığı tarafından paylaşılan günlük aşı verilerine göre illerin aşılama oranları şeffaf bir şekilde paylaşılıyor. 14 Ocak’ta Türkiye’de uygulanmaya başlanan korona virüs aşısı kapsamında 104 milyondan fazla doz aşı yapıldı. Türkiye'de bir doz aşı uygulanan kişi sayısı 53 milyona çıktı. İki doz aşı uygulanan kişi sayısı ise 41 milyona ulaştı. Toplam uygulanan aşı sayısı 104 milyona yükseldi. Virüsle mücadele kapsamında Türkiye'de yeni bir aşamaya da geçildi. Bu kapsamda vatandaşlar 3. doz aşılarını olabiliyor. Bu aşamada da aşı tercihi vatandaşa bırakılıyor. Vatandaşlar dilerse 2 doz sinovac aşısı üzerine bir doz biontech veya sinovac aşısı olabiliyor.  Tüm Türkiye genelinde 9 milyondan fazla kişiye 3. Doz aşı uygulandı.  Sağlık Bakanlığı tarafından paylaşılan son Aşı haritası verilerine göre Çanakkale nüfusunun ise büyük çoğunluğu aşılandı.

YÜZDE 89 AŞILANDI
Türkiye genelinde Koronavirüs salgınında günlük vaka sayısı 28 bin 118 olurken aşılama da hızla devam ediyor. 81 il arasında en fazla aşılamanın yapıldığı il yüzde 94,3 ile Muğla olarak kaydedildi. 541 bin nüfusu olan Çanakkale’de son verilere göre nüfusun yüzde 89,3’ü aşılandı. Kentimizde aşılama devam ederken uzun süre tüm Türkiye genelinde Çanakkale en fazla aşılama olan ikinci il konumunda yer alıyordu. Son dönemlerde ise Çanakkale’nin aşılamaları durağanlaştı. Çanakkale’de nüfusun toplam yüzde 89,3’ü aşılandı. Her geçen gün Çanakkale’nin aşılamadaki sıralaması geriye düşüyor. Son verilere göre Çanakkale en fazla aşılama yapılan 8. İl oldu.
Paylaşılan yeni tabloya göre en yüksek aşılama oranına sahip iller; Muğla, Kilis, Yalova, Tekirdağ, Edirne, Amasya, Aydın, Çanakkale, Antalya, Eskişehir olarak sıralandı. En düşük aşılama oranına sahip iller ise,  Elazığ, Bayburt, Muş, Siirt, Bingöl, Mardin, Batman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gümüşhane oldu.

AŞI BAŞVURUSU
Korona aşısının seyrinde ilerlemesi için aşılamada randevusuz sistem ile birlikte randevu sistemi de uygulanıyor. Vatandaşlar, COVID-19 aşısına ilişkin durumunu e-Nabız hesabından veya 2023'e kısa mesaj göndererek öğrenebiliyor.  Aşı olacak grupta yer alan kişiler randevu işlemi için MHRS uygulamasında başvuru yaparak, randevu tarihi geldiğinde randevu aldığı sağlık kuruluşuna giderek aşı olabilecek. Aşıyı uygulayan sağlık personeli tarafından vatandaşın ikinci doz randevusunu da oluşturuluyor.  Oluşturulan ikinci doz randevusunun bilgileri de kısa mesajla iletilecek. Öte yandan vatandaşlar aşı uygulaması için, MHRS ve e-Nabız hesabı üzerinden randevularını değiştirilebiliyor. Merkezi Hastane Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden https://www.mhrs.gov.tr/ veya 182’den randevu alınarak başvuru yapılabiliyor. MHRS Web’den randevu almak için; Daha önceden üyelik kaydınız yok ise “Randevu Al” butonuna tıkladıktan sonra gelen ekrandan “Üye Ol” seçeneğini tıklayarak üyelik işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Eğer üyeliğiniz mevcut ise kimlik numaranız ve şifrenizle istediğiniz hastane ve hekimi seçerek randevunuzu oluşturabilirsiniz. MHRS mobilde randevu almak için ise akıllı cihazınızın uygulama marketinden MHRS uygulamasını indirerek üyelik kaydınız yoksa oluşturabilir, var ise kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yaparak randevunuzu alabilirsiniz. Korona virüs aşısı randevusu için, sisteme giriş yapıldıktan sonra “Hastane randevusu al” seçeneği üzerinden “Genel Arama” ardından “Covid-19 aşı” seçeneğini tıklayarak gerekli bilgileri girmeniz gerekiyor.

Nami Tonka