Assos'ta tehlike oluşturan kayaların ortadan kaldırılması için yapılan çalışmalar devam ediyor. Behram Köyü Muhtarı Numan Türkay, çalışmaların ocak ayı sonu gibi bitmesi planlandığını söyleyerek antik limanın kapalı olmasına karşın esnafın yaz sezonunu kötü geçirmediğini ifade etti.

Ayvacık ilçesinde Kuruluşu M.Ö. 2000’e uzanan Assos Antik Limanı, Athena Tapınağı, amfi tiyatrosu, tarihi cami, köprüsü, kalesi, taş evleri, otelleri ve restoranlarıyla özellikle yaz aylarında tatilcilerin en gözde yeri. Her yıl yüz binlerce ziyaretçiyi ağırlayan ve Tatilcilerin, modern çağdan geçmişe doğru uzanan bir yolculuk yaptığı Assos Antik Liman’a inen yolun sol kısmındaki yamaçta yer alan kayalar ve taş parçaları depremler ve doğa koşullarının etkisiyle düşmeye başladı.
İlk olarak 2015 yılında bir turistik tesisin çatısına, geçen yıl ekim ayında ise yola düşen büyük kaya parçalarının büyük felakete mahal vermemesi için AFAD, bir yıla yakın süren incelemelerinin ardından yaşanan tehlikeye ilişkin bir rapor hazırladı ve alan ‘afet bölgesi’ ilan edildi. 'Afet bölgesi' ilan edilen Assos Antik Liman'daki otel ve restoranlar, yolun yamaç kısmındaki büyük kayaların ıslahı için 500 gün süreyle kapatıldı.
AFAD’ın raporu doğrultusunda, Assos’taki tehdidi ortadan kaldırmak için devletin ilgili kurumları harekete geçti. Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Assos Antik Limanı'ndaki turistik tesis işletmecileriyle bir toplantı yaparak, hazırlanan rapor ve projeye ilişkin bilgilendirme yaptı. Assos Kaya Islahı Yapım İşi, Ayvacık Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından 26 Mart’ta ihale edildi.
Antik Liman’a inen yol ise Behram köyü girişindeki Aristoteles Heykeli önüne jandarma tarafından koyulan dubalarla bu sabah ulaşıma kapatıldı. İlk olarak 500 günde bitirilmesi planlanan çalışmalar için Assos Antik Limanı’ndaki otel, pansiyon, kamp, restoran, büfe, çay bahçesi ve dondurmacı olmak üzere toplam 19 tesis kapatılarak, tahliye edildi.
Çalışmalar kapsamında ilk olarak bir iş makinesi kepçe, yamaca doğru kendisine yol açarken, ortaya çıkan küçük kaya parçalarını da kaldırmaya başladı. Bu arada çalışma yapılan alanın arkeolojik ve bir kısmının da doğal sit olması nedeniyle, kaya ıslah çalışmaları Çanakkale Troya Müzesi ile Assos Kazıları Başkanlığı arkeologları gözetiminde sürüyor.
‘’ÖNÜMÜZDEKİ SEZONA HAZIRLANACAK DİYE ÜMİT EDİYORUZ’’
Behram Köyü Muhtarı Numan Türkay, çalışmaların belirlenen 500 günden daha kısa sürmesini beklediklerini ifade ederek,  ‘’Oteller bölgesine geldik. Ocak sonu gibi bitmesi planlanıyor. Şu andaki çalışmalar bu yönde. Ondan sonra elektrik işleri var. Kabloların alta alınması ve su işimiz var. Herhalde önümüzdeki sezona hazırlanacak diye ümit ediyoruz’’ dedi.
Behramkale köyü sınırları içindeki Assos Antik Limanı'nda turizm işletmeleri, bölgede yapılacak kaya ıslahı çalışması kapsamında hala kapalı. Ayvacık Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliğince ihalesi gerçekleştirilen proje çerçevesinde antik limanda bulunan turizm işletmecileri ve esnafın faaliyetleri bu yaz boyunca gerçekleştirilmedi. Muhtar Türkay, yaz sezonu hakkında da bilgi vererek, ‘’Bu sene yaz sezonu güzeldi, esnafımız memnun. Liman kapalı olduğu için Kadırga ve Köy içi güzeldi. Gelen giden misafirlerimizi ağırladık. Esnafımız da kazandı’’ açıklamalarında bulundu.
500 günde bitirilmesi planlanan çalışma kapsamında, Assos Antik Limanı'nın üzerinde tehlike oluşturan kaya parçaları ve taşlar ıslah edilecek. Yamaç kısmına çelik ağ serilerek, taş parçalarının aşağı düşmesi önlenecek. Islah çalışmalarının ardından bölgedeki işletmeler faaliyetlerine devam edebilecekler.
Hülya Öz