Çanakkale İl Müftülüğü’nün resmi sosyal medya sayfasında paylaştığı bilgilendirme videolarında Biga İlçe Müftüsü Ertuğrul Akın, ‘İnsanlığı Tehdit Eden Üç Unsur: İçki, Uyuşturucu, Kumar’ konusunu işledi.
 
Biga İlçe Müftüsü Ertuğrul Akın, ‘İnsanlığı Tehdit Eden Üç Unsur: İçki, Uyuşturucu, Kumar’ hakkında kamuoyuna açıklamalarda bulundu. Toplumda büyük problemlerden olan bu kavramlardan uzak durmanın yollarına değinen Akın, bu problemleri yaşayan insanların destek almasının önemli olduğuna vurgu yaptı.
 
Müftü Akın, “Yüce Rabbimiz insanoğlunu en güzel surette var etmiş ve geçici bir süreliğine yeryüzüne göndermiştir. Yeryüzünde misafir olduğu süre zarfında Allah’ın rızasına ulaşabilmek için neler yapması gerektiğini, nelerden kaçınması gerektiğini son peygamber ve son ilahi mesajı Kuran-ı Kerim ile bizlere bildirmiştir. Dünya ve ahiret mutluluğuna ulaşabilmek için Rabbimizin emirlerini yerine getirmek ve Rabbimizin yasakladığı hususlardan kaçınmak bizim en önemli vazifelerimiz arasında yer almaktadır. Rabbimizin bize emretmiş olduğu, farz kılmış olduğu hususlara baktığımızda aslında bütün bunların insana dünyada ve ahirette birtakım faydalar sağladığı görülmektedir. Rabbimizin bize haram kılmış olduğu bütün davranışların da aslında bizim zararımıza olan hususları içerdiği görülmektedir. Bizi bizden daha iyi tanıyan, bize bizden daha yakın olan Rabbimiz nelerin bizim için gerekli nelerin bizim için gereksiz ve zararlı olduğunu bizden daha iyi bilir. Bizler Müslümanlar olarak Allah’ın emirlerinde ve yasaklarında bizim için faydalar vardır diye düşünmeliyiz. Biz Rabbimiz emrettiği için onları yaparız ve Rabbimiz yasakladığı için onun rızasına ulaşmak için yasaklarından kaçınırız. Allah’ın rızası için emir ve yasaklara uyduğumuzda bizim için içinde taşıdıklarını aynı zamanda kazanmış oluruz” dedi.
 
“HER TÜRLÜ İÇKİNİN HARAM OLDUĞUNU İFADE BUYURMUŞTUR”
Maide Suresi 90. ve 91. Ayetlerini hatırlatan Akın, “Rabbimiz, bizim için zararlı olan, insanlığı felakete sürükleyen, hüsrana götüren, dünyamızı ve ahiretimizi karartan birkaç davranışı yasakladığını, haram kıldığını bildirmektedir. ‘Ey İman Edenler! İçki, kumar, dikili taşlar ve fal okları, şeytan işi birer necasettir. Onlardan kaçının ki feraha ulaşasınız’ buyurmaktadır. Allah’ın yasaklamış olduğu içkiden, kumardan, fal oklarından, şans oyunlarından kaçınmanın dünya ve ahiret mutluluğuna vesile olacağına Rabbimiz ayeti kelimenin sonunda vurgulamıştır. Bunların veciz birer davranış olduğu vurgulanmaktadır. Peygamberimiz de aklı örten, aklın kullanılmasını engelleyen, sarhoşluk veren her türlü içkinin haram olduğunu ifade buyurmuştur. Bu içkinin çoğu içildiğinde sarhoş ediyorsa, azı içmenin de haram olduğu ölçüsünü Allah koymuştur. Bazı insanların; ‘ben içiyorum ama sarhoş olmuyorum, aklımı kaybedecek derecesinde içmiyorum’ veya ‘ben içiyorum ama çevreme zarar vermiyorum’ mazeretlerinin geçerli olmayacağını peygamber efendimiz vurgulamıştır. Yine peygamberimiz, Müslümanları içkiden uzaklaşmaya teşvik etmiştir. Alkolden kaynaklı başka haramlara düşülebileceğini ifade buyurmuştur” bilgilerini verdi.
 
“HER TÜRLÜ UYUŞTURUCU MADDE DİNİMİZCE YASAKLANMIŞTIR”
“Bugün Yeşilay’ın, Dünya sağlık Örgütü’nün de verilerinden istifade ederek ortaya koymuş olduğu istatistiklerde şu deniliyor; trafik kazaların birçoğu, işlenen cinayetlerin birçoğu alkol kaynaklıdır. Aile içi şiddet olaylarının birçoğu alkolden kaynaklanmaktadır. Ulaşılan bu istatistikler, peygamberimizin ‘İçki kötülüklerin anasıdır’ ifadesini bizlere ispat etmektedir. Günümüzde alkol gibi yine kişinin aklını kullanmasını engelleyen, sinir sisteminde tahribatlar meydana getiren, duydu ve düşüncelerinde olumsuzluklar meydana getiren ve bağımlılık yapan her türlü uyuşturucu maddenin zararlı olduğunu ve haram olduğunu ifade etmiştir. Adı ne olursa olsun, insanın aklını örten, bağımlı hale getiren, iradeyi kullanmasını engellenen her türlü uyuşturucu madde dinimizce yasaklanmıştır” ifadelerini kullandı.
 
“KUMAR DA EN ZARARLI ALIŞKANLIKLARIN BAŞINDA GELMİŞTİR”
Akın, bu konuda çok dikkatli olmak gerektiğini ve gençleri alkol ve uyuşturucu batağından korumak için çaba sarf etmenin önemine vurgu yaparak, “Alkol ve uyuşturucu gibi zararlı alışkanlıklara, insanların çoğu zaman meraktan veya bu zararlı alışkanlıkları kontrollü olarak yaparım demekten geçtiğini görüyoruz. Ama bağımlılık yaptığında kontrol insanın elinden çıkmakta ve zararlı maddelerin eline geçmekte. Kumarın da haram olduğu ifade edilmektedir. Kumar, ortaya para veya mal koyularak oynanan bir talih oyunudur. İster iki kişi ile oynansın ister çok sayıda kişiyle oynansın, isterse sanal ortamında bilgisayar ortamında oynansın, bir kişinin kaybettiği diğerinin kazandığı her türlü şans oyunu kumar kabul edilmiş ve dinimizce yasaklanmıştır. Kumar da toplumumuzu felakete sürükleyen en zararlı alışkanlıkların başında gelmiştir. Kaybetme duygusu ve netice itibariyle kaybettiklerini geri kazanma duygusu insanı kumar bağımlısı haline getirmektedir. Kumar oyunlarında şans oyunlarında kaybeden insanların felakete sürüklendiklerini görülmektedir. Kazananlara mutluluk getirir mi? Asla. Basından çoğu zaman görürüz. Şans oyunlarından büyük miktarlarda paralar kazanan insanların bu paraları çok kısa sürede tükettikleri ve eskisinden daha kötü bir hale düştükleri ortadadır” şeklinde konuştu.
 
“ARKADAŞ ÇEVRESİNİN ETKİSİYLE MÜPTELA OLDUKLARINI GÖRÜYORUZ”
Müftü Akın konuşmasının sonunda şunları söyledi: “İçki, uyuşturucu, kumar gibi zararlı alışkanlıkların batağından gençlerimizi korumak bizim en önemli vazifelerimizdendir. Çoğunlukla gençlerin bu tür alışkanlıklara arkadaş çevresinin etkisiyle müptela olduklarını görüyoruz. Arkadaşları arasında yer edinme veya arkadaşları tarafından dışlanma kaygısı gençlerin bu zararlı alışkanlıklara başlama ve bağımlı hale gelmelerine sebep olmaktadır. Bu yüzden geleceğimizin teminatı olan evlatlarımızın kimlerle arkadaşlık ettiğine, kimlerle dostluk ettiğine bakmamız ve takibini yapmamız gerekiyor. Onları zararlı alışkanlıkların batağına sürükleyecek,  dolayısıyla felakete sürükleyecek arkadaş gruplarından uzak kalması için çaba sarf etmemiz gerekiyor. Yüce Rabbimiz nefsimizi ve neslimizi zararlı alışkanlıkların batağına düşmekten korusun.”
 
Muzaffer Cirtel