Pandemi nedeniyle uzun süredir okullara gitmeyen öğrencilerin özlemi, dün ders zilinin çalması ile son buldu ve haftada 5 gün yüz yüze eğitime başladı. Geçtiğimiz senelerin aksine, bu dönemde veliler okul içerisine alınmadı ama her sene görmeye alışık olduğumuz sahneler yine yaşandı. Kimi öğrencileri büyükanneleri okula bıraktı, kimini de okula girmeye kimse ikna edemedi.
Çanakkale’de de, koronavirüse karşı tüm tedbirler alınarak,  2021 – 2022 eğitim – öğretim yılının başlamasıyla Vali İlhami Aktaş, Barbaros Hayrettin Paşa İlkokulu‘nda öğrencilerin ilk ders zili heyecanına ortak oldu.
 
Ülke genelinde tüm kademe ve sınıf seviyelerindeki yaklaşık 18 milyon öğrenci ile 1 milyonun üzerinde öğretmen, salgın öncesinde olduğu gibi bugün itibarıyla haftada 5 gün yüz yüze eğitime başladı.
Geçtiğimiz senelerin aksine, bu dönemde veliler okul içerisine alınmadı ama her sene görmeye alışık olduğumuz sahneler yine yaşandı. Kimi öğrencileri büyükanneleri okula bıraktı, kimini de okula girmeye kimse ikna edemedi..
 Yüz yüze eğitimin başlamasıyla Türkiye genelindeki okul ve kurumlarda Kovid-19 tedbirleri alınarak kantinler, yemekhaneler ve pansiyonlar da açılacak.
Yaklaşık 58 bin okula Kovid-19 tedbirleri kapsamında maske, dezenfektan ve temizlik ihtiyaçlarıyla ilgili 650 milyon lira ödenek gönderildi, 113 bin temizlik personeli görevlendirildi.
Bakanlık bünyesinde kurulan yeni elektronik takip sistemi ile il, ilçe kurum ve okul düzeyinde eğitimin aksamaması için tüm süreçler anlık takip edilecek. Öğrenci ve personelin hasta, temaslı veya risk durumları Milli Eğitim Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasındaki veri entegrasyonu ile izlenecek ve okullara gerekli.
"Kovid-19 Salgınında Okullarda Alınması Gereken Önlemler Rehberi" ne göre, öğretmen ve okul çalışanlarının aşı olmamaları durumunda haftada iki kez PCR testi ile taranmaları istenecek.
Okul içerisinde, ortak alanlarda, sınıflarda, öğretmen odalarındaki maske atık kutularının günlük boşaltılması sağlanacak. Tüm okullarda yeterli sayıda maske Milli Eğitim Bakanlığı tarafından temin edilecek.
Öte yandan okulun rutin temizliğinin sıklaştırılması, çocukların, öğretmenlerin ve diğer okul çalışanlarının el hijyeni için su ve sabun ile el yıkama olanakları sağlanacak. Ayrıca okullardaki ortak alanlara uygun sayıda el antiseptikleri de konuldu.
DERS SAATLERİ AZALTILMAYACAK
Yüz yüze eğitimler, tıpkı Kovid-19 salgını öncesinde olduğu gibi ders saatleri azaltılmadan ve mevcut öğretim programlarının bütünü dikkate alınarak yapılacak. Ders süreleri, sınıf boyutları ve öğrenci sayısı da dikkate alınarak 40 dakikayı aşmayacak şekilde planlanacak.
Okul bahçesinde ve çevresinde öğrencilerin, öğretmenlerin, diğer çalışanların kalabalık gruplar oluşturmaması, sosyal mesafeye dikkat edilmesi, teneffüs saatlerinin farklı zamanlarda düzenlenmesi, sınıf içerisinde öğrencilerin oturma düzeninin yüzleri aynı yöne dönük olacak şekilde oluşturulması sağlanacak. Bunun yanında, yüksek sesle yapılan egzersizler, açık alanda ve öğrenciler arasında tercihen en az 2 metre mesafe bırakılarak sürdürülecek. Beslenme saatleri mümkün olduğunca farklı zamanlara yayılarak ve Kovid-19 tedbirleri alınarak yürütülecek.
Okulun başlangıcında velilere, olası hastalık durumunda bilgi paylaşabilmeleri için bilgilendirme formu verilecek.
Salgın döneminde veli ve ziyaretçilerin mümkün olduğunca okul bahçesi de dahil okul içerisine girişlerine izin verilmeyecek.
Zorunlu durumlarda ziyaretçilerin okul bahçesi girişi, bahçenin olmadığı durumlarda da en dış noktadan itibaren girişleri sırasında maske takmaları sağlanacak. Ziyaretçilerin okul içine alınması gerektiğinde ise HES kodu kontrolü yapılacak.
VALİ İLHAMİ AKTAŞ ÖĞRENCİLERİN HEYECANINA ORTAK OLDU
Türkiye genelinde olduğu gibi Çanakkale’de de koronavirüse karşı tüm tedbirler alınarak yüz yüze eğitim başladı.
2021 – 2022 eğitim – öğretim yılının başlamasıyla Vali İlhami Aktaş, Barbaros Hayrettin Paşa İlkokulu‘nda öğrencilerin ilk ders zili heyecanına ortak oldu.
İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz, Barbaros Hayrettin Paşa İlkokulu Müdürü Suat Ürüt ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürlerinin de bulunduğu programda Vali Aktaş temizlik, maske ve mesafe kurallarını hatırlatarak öğrencileri sınıflarına uğurlayıp derslerinde başarılar diledi.
Öğretmenlerle de bir süre görüşerek sohbet eden Vali Aktaş, sorumluluklarının büyük olduğunu hatırlatarak bu zorlu görevlerinde kolaylıklar ve başarılar temenni etti.
Mine Yel