Pandemi nedeniyle geçtiğimiz yıl yapılamayan Çanakkale Boğazı Yüzme Yarışması’nın bu yıl 34’ncüsü gerçekleştirilecek. Yarışmanın bu yıl ki sloganı ise  ‘’Sağlık için yüzüyoruz’’ oldu.

Milattan önce 7’nci yüzyılda Çanakkale’nin iki yakasını birbirine aşk ile bağlayan Hero ve Leandros’un hikâyesinden yola çıkarak, her yıl binlerce kişinin katılımı ile gerçekleştirilen Çanakkale Rotary Kulübü Çanakkale Boğazı Yüzme Yarışmasının bu yıl 34’üncüsü gerçekleştirilecek. Bu yıl 30 Ağustos’ta gerçekleştirilecek yarışma ile ilgili bilgiler veren Boğazı Yüzerek Geçme Yarışması Komite Başkanı Soykan Özer,  “Uluslararası Rotary 2440. Bölge 5.Grup kulüplerinden Çanakkale Rotary Kulübümüzün en önemli Toplum birliği projesi olan ve her yıl 30 Ağustos günü büyük emekler verilerek yapılan Çanakkale Boğazı Yüzme Yarışmamızı 33 senedir gerçekleştirmiş olmanın haklı gurunu yaşamaktayız.  Çanakkale Boğazı Yüzme Yarışması; Her yıl 30 Ağustos Zafer Bayramımızda, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını anarak, kahraman Türk Ordumuzun zaferiyle sonuçlanan Başkomutanlık meydan Muharebesinin kutlandığı anlamlı günde,  Çanakkale Rotary Kulübünün dönem ve gelecek dönem başkanı ile üyelerinin yarışma tarihinden yaklaşık dokuz ay önce başlattıkları özverili çalışmalarını sonucunda yaklaşık 7 bin saatlik bir zaman diliminde hazırlanarak gerçekleştirilmektedir. Çanakkale ili sınırlarında yer alan STK’lar ile bölgemiz kulüpleri içinde 30 yılı geçkin bir süre içinde kesintisiz gerçekleştirilen bu boyutta başkaca bir etkinlik bulunmamaktadır. 30 Ağustos günü ve öncesi Çanakkale’ye gelen yerli ve yabancı katılımcılar, refakatçileri ile yarışmayı izlemeye gelen misafirlerin sayısı yaklaşık 2000 kişiyi bulmaktadır. Bu katılım Çanakkale’mize sosyal ve ekonomik açıdan son derece ciddi katkı yaptığı gibi başta Rotary değerleri olmak üzere barışın kenti Çanakkale’nin tarihinin, doğasının tanıtımı açısından önem arz etmektedir. Yarışmamız tüm unsurlarıyla gerçek bir Rotary Toplum Hizmetleri Projesi’dir’’ dedi.

‘’785 YÜZÜCÜ İLE YÜZME YARIŞMAMIZI GERÇEKLEŞTİRMEK İSTİYORUZ’’
Soykan Özer, “İlhamını, Çanakkale Boğazında yaşanmış bir antik çağ hikayesi olan, Hero ve Leander’ın hüzünlü aşk hikayesinden alan yarışmamızda kulaçlar; Avrupa yakasında, şehitler diyarı Gelibolu Yarımadasının Eceabat ilçesi kumsalı ile Asya yakasındaki Çimenlik Kalesi kumsalı arasında 3 buçuk deniz mili ( 6.489 metre ) mesafe de yüzülecektir. İki kıtayı birleştiren ve günümüze kadar barış, dostluk, kardeşlik temasıyla atılan kulaçlar ile 105 dakikalık süreçte yarışmamız tamamlanacaktır. Yüzme Federasyonu takviminde yer alan yarışmamıza; Çanakkale Valiliğimiz, Eceabat Kaymakamlığı, Çanakkale Belediye Başkanlığı, Eceabat Belediye Başkanlığı, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanlığımız, Çimenlik Kalesi Komutanlığı, Çanakkale Emniyet Müdürlüğümüz, Tarihi Alan Başkanlığımız,  İl Dernekler Müdürlüğümüz, Gençlik Spor İl Müdürlüğümüz, Sağlık il Müdürlüğümüz, Çanakkale Liman Başkanlığı,  Çanakkale Deniz Polisi, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Gemi Trafik Hizmetleri, Kıyı Emniyeti Müdürlüğü, AFAD gibi 17 kamu kurumu ile proje ortağımız Willusa Turizm ve Küçük Balıkçılar derneği tarafından destek verilmektedir. Bu kurumlardan yaklaşık 280 görevli fiilen yarışma günü katkı sağlamaktadır. Atatürk'ün ilke ve düşünceleri doğrultusunda, 33 yıldır uluslararasındaki barışın önemini vurgulamak amacıyla Çanakkale Boğazında Avrupa’dan Asya’ya Çanakkale Rotary Kulübü Çanakkale Boğazı Yüzme Yarışması’nı ülkemizden ve dünyanın her yerinden yüzücülerin katılımıyla gerçekleştiriyoruz. Yarışmamıza 2012 yılından günümüze kadar 40 farklı ülkeden her yıl ortalama 150 yabancı yarışmacı katılmıştır. Bu süreçte en fazla yabancı yüzücüyü 2014 yılında 208 yabancı katılımcı ile sağlanmıştır. Bu sene 20 yabancı ve 765 yerli katılımcı olmak üzere toplam 785 yüzücü ile yüzme yarışmamızı gerçekleştirmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

‘’SAĞLIK İÇİN YÜZÜYORUZ’’
30 Ağustos günü gerçekleşecek Yüzme yarışması ile ilgili konuşan Soykan Özer “Geçen sene Türkiye ve tüm dünyada spor, kültür, sanat etkinliklerinde erteleme ve iptaller yaşanmasına neden olan Covid-19 pandemisi nedeniyle etkinliğe katılan yüzücülerimizin, ailelerinin ve yarışma görevlilerinin sağlığı açısından Çanakkale Boğazı Yüzme Yarışması Komitesi olarak 2020 yılında Çanakkale Boğazı Yüzme Yarışmamızı yapmama kararı almıştık. Bu sene hala etkisi devam eden Covid 19 pandemisi nedeniyle en çok dikkat ettiğimiz konu bildiğiniz üzere sağlık olduğu için biz de bu sene Çanakkale Rotary Kulübü 34. Çanakkale Boğazı Yüzme Yarışmamızın sloganı olarak ‘Sağlık İçin Yüzüyoruz’ diyoruz. 30 Ağustos 2021 Pazartesi günü bu heyecanı Üyelerimiz, Eşlerimiz ve Rotaractör kardeşlerimiz ile birlikte yaşamak için maske ve mesafeye kurallarına dikkat ederek tüm Türkiye’yi yarışmayı izlemeye davet ediyoruz” dedi.

‘’HALA DEVAM EN UZUN SPOR SERİSİNİ YAPIYORUZ’’
Boğazı Yüzerek Geçme Yarışmasının Komite Üyesi Selçuk Aslan, geçtiğimiz yıl pandemi nedeniyle yapılamayan yarışmanın bu yıl nasıl yapılmaya karar verildiğini ve bu süreçte yaşanan zorluklardan söz etti. Aslan, ‘’Çanakkale Rotary Kulübü olarak, bir sivil toplum kuruluşu olarak hala devam eden en uzun spor serisini yapıyoruz Çanakkale’de. 765 yerli misafirlerle bin 500 kişiyi bir gece, normal dönemlerde sayısı 300’e çıkan yabancıları 4 gece kadar arkadaşlarla birlikte konaklatıyoruz.  Bununla beraber Turizme ve yerel esnafa çok büyük bir bütçe geliyor.  Biz Bunu Valiliğin koordinesinde, Gençlik Spor İl Müdürlüğü ile birlikte yapıyoruz.  Yarışmamız, Yüzme Federasyonunun yüzme takviminde bulunuyor. Ancak biz bunu yaparken her geçen sene daha da zorlanmaya başladık.  Bu sene Aralık ayında ilk izin başvurusunu yaptığımızda Ulaştırma Bakanlığından Ret çıktı.  Mart ayında tekrar başvurduk yine ret çıktı.  Bu aşamada İl Başkanı Naim Makas ve Bülent Bey’i devreye soktuk.  Çanakkale için bunun gereksinimi veya şu dönemde ihtiyacını anlattık ve kendilerinin sayesinde çözdük. Yoksa biz Çanakkale Rotary Kulübü olarak onayı alamıyorduk.  Bahanesi olarak bize Çanakkale 1915 Boğaz Köprüsü dediler’’ diyerek yaşananları aktardı.

‘’FİNİSH NOKTASININ ÇİMENLİK KALESİ OLMASI İÇİN KOŞTURUYORUZ’’
Aslan, Yarışmaının yapılmasına izin cverilmesinin ardından bu kez de bir başka problem bitiş noktası olan Çimenlik Kalesine izin çıkmadığını ifade etti. Aslan, “Şu anda aynı problem Çimenlik Kalesinde mevcut. 25 seneden beri Finish noktası Çimenlik Kalesi Milli Savunma Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği ret verdi.  İkinciye başvurduk yine ret verildi.  Olimpiyatların yapıldığı, kapalı alanlarda düğünlerin yapıldığı, etkinliklerin açık olduğu dönemde, kapalı alanlarda bile rahat rahat etkinlikler yapılırken, Çanakkale’nin poyrazı meşhur olduğu açık havada Koronavirüs nedeni ile izin vermiyorlar.  Biz  isterdik ki bu iş olan şekilde çözülsün ama mecburen Sayın Vekilden rica ettik ve onu çözmeye çalışıyoruz.  Yarışa 7 gün var ve biz hala çıkış noktası arıyoruz.  Bakan yardımcısı ile görüşülüyor.  Olmazsa Bakanla irtibata geçilecek ve biz yedi gün sonra yapılacak yarışın Finish noktasının Çimenlik Kalesi olması için koşturuyoruz” dedi.

Muazffer Cirtel