Pandemi nedeniyle halk otobüslerinin azalan sefer saatlerine bir de yaz aylarında iskele meydanındaki feribot trafiğinin güzergahların değişimine sebep olması eklenince vatandaşlar toplu taşıma isyan etti.

Çanakkale’de toplu taşıma sorunları vatandaşları isyan ettiriyor. 1 Buçuk yılı aşkın süredir tüm dünya pandeminin etkisinde. Pandemi nedeniyle bu süreçte pek çok iş yeri koronavirüs riskini en aza indirgemek için evden çalışma modeline geçti. Buna ek olarak Çanakkale’nin bacasız sanayisi sayılan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi de pandemi başından beri yüz yüze eğitim vermiyor. Çanakkale nüfusunun neredeyse yarısını oluşturan öğrencilerin online eğitim nedeniyle ailelerinin yanına dönmesi de kentteki hareketliliği büyük ölçüde düşürdü. Pandeminin etkileri nedeniyle halk otobüslerinde de bazı değişiklikler yapıldı. bu dönemde azalan gelirler nedeniyle giderleri azaltmak için bazı hatlar kaldırıldı. Bazı hatlarda ise güzergah değişikliği yapıldı. Öte yandan sefer saatlerinin arası da oldukça açıldı.

Pandemi kısıtlamaları kalkmasına rağmen Çanakkale’nin halk otobüslerindeki düzenleme neredeyse hiç değişmedi. Yetkililer yoğunluğa göre araç çıkarttıklarını ifade etseler de saatli seferlerin arası genellikle 1saat. Halk böyle olunca kentte ulaşım büyük bir problem haline geldi. Otobüsü kaçıranlar1 saat durakta beklemek zorunda kalıyor.

TAKSİ DE AYRI BİR SORUN
Çanakkalelilerin Halk otobüsünden başka seçeneği de yok. Dolmuş olmayışı kentte büyük bir eksik olarak görülüyor. Taksilerin kent çevresinde ring atmayışı, indi bindi ücretini 15 lira gibi yüksek bir rakama çıkarması da Çanakkale ulaşımını büyük ölçüde etkiliyor.

GÜZERGAHLAR SIK DEĞİŞİYOR
Tüm bu sorunlara ek bir de yaz ayrında iskele meydanındaki feribot kuyruğu sorunu eklenince sorun işin içinden çıkılmaz bir hal alıyor. İskele meydanındaki trafik nedeniyle otobüsler güzergahlarını sık sık değiştiriyor.  yaz aylarında artan trafik yoğunluğu sebebiyle yetkililer, araçların güzargahını belirli saatler için İnönü Caddesi’ne çekiyor. Bu şekilde sahil şeridi rahatlarken yolcu otobüsleri de vapur kuyruğuna takılmamış oluyor. Ancak güzergahta yapılan bu değişiklikle ilgili duraklarda otobüs bekleyen vatandaşlar da mağdur oluyor. Otobüs durağı panolarında ‘geçici süre ile kapalıdır’ yazısı vatandaşları yaz aylarında sıkça karşılıyor.  Bazı zamanlar ise panolar yanlış olabiliyor. Vatandaşlar saatlerce durakta bekliyor. Çanakkaleliler soruna alışırken aslında en çok mağduriyeti Çanakkale’yi bilmeyenler yaşıyor.
Öte yandan bazı zamanlarda iskele meydanında yoğunluk olmamasına rağmen otobüsler İnönü Caddesi üzerinden güzergahlarına devam ediyor. Güzergahlar gün içinde sıklıkla değişiyor. Otobüslerin hangi güzergaha göre gideceği ise yolcu için meçhul… Vatandaşlar çanakkale’nin ulaşım soruna bir çözüm beklerken en çok da seferlerin arttırılmasını ve güzergahların belirgin olmasını talep ediyor.

Hülya Öz