Çanakkale genelinde belediyeler ile özel şirketler ortaklığı ile yollara birçok EDS kamera sistemi konulmuş durumda. Tuzak olarak değerlendirilen bu kameralar nedeniyle yollardaki akıcılık engellenirken, sürücülere peş peşe cezalar gönderiliyor. İsyan ettiren bu kameralardan kesilen cezaların bir kısmını belediye bir kısmı ise kameraları koyan şirket alıyor.
 
Türkiye'de trafik kazalarını önlemek amacıyla Kara Yolları Genel Müdürlüğü ile Emniyet Genel Müdürlüğü işbirliğiyle başlatılan Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) Çanakkale’de belediyeler tarafından rastgele kuruldu.  Küçük büyük belediye farketmeksizin şehirler arası yolların geçtiği ve işlek yolların bulunduğu belediye sınırlarında kuruluyor.
Belediyeler, özel şirketlerle anlaşıp bu kameraları koyuyor.  EDS kameralarının kestiği cezaların bir kısmı belediyelere bir kısmı ise kameraları kuran şirkete kalıyor. Durum böyle olunca peş peşe kameralar konulmaya başlandı.

EDS KEMERALARINDAN GEÇİLMİYOR
Çanakkale-İstanbul, Çanakkale-Bursa ve Çanakkale-İzmir yolu üzerinde bulunan ilçe ve belde belediyelerin tamamı kamera sistemi kurmuş. Normal şehirler arası yol olduğu için hızın 100 km civarında olması gerekirken, buradaki kameralar nedeniyle hız 50 km’ye kadar düşürülüyor. Keyfi olarak belirlenen bu hızın üzerine çıktığı an cezalar kesiliyor.

BELEDİYELER PAY ALIYOR
EDS sistemi kurulduğu yerin fiziki şartları ve genel trafik ihlalleri gözetilerek kırmızı ışık, hız sınır, banket ve emniyet şeridi ihlalleri başta olmak üzere diğer trafik kural ihlallerinin tespitine yönelik olarak kullanılıyor. Belediyelerin daha önce tuzak uygulamaları yaptığı gibi sistem trafik düzenini olumsuz etkiliyor.

ŞİKAYETLER ARTIYOR
Son olarak merkeze bağlı Kepez beldesindeki yolun üzerine kuruldu. Burada ise hız bölgesi yapıldı. EDS kameraları aracın hız bölgesine girip çıkmasının ortalama hızını alıyor, bu belirlenen hızın üzerinde ise ceza kesiliyor. Akıcı olması gereken bu bölgede kurulan EDS sistemi de tepki çekiyor. Yaya geçitlerin olmamasına rağmen buraya hız bölgesi oluşturulmasına anlam verilmiyor.
En çok şikayet gelen yerlerden biri Ezine. Belediye tarafından ana yolun giriş ve çıkışına konulan kameraların kestiği cezalar isyan ettirdi. Buranın köylerinde de çok sayıda vatanda ceza yemiş durumda.
Son zamanlarda şikayetlerin arttığı yerlerden biri de Lapseki ilçesi. Çanakkale-Bursa yolunun Lapseki geçişinde çok sayıda kamera bulunuyor. Bu kameralar hem hız hem de kırmızı ışık ve benzeri alanları kontrol ederek ceza kesiyor. Lapsekililerin bile isyan ettiği bu kamera sisteminin bir an önce kaldırılması isteniyor.

Mine Yel