Amatör olta balıkçılarının dikkatsiz olta atışı kordonda yürüyenler ile sahil bandındaki işletmelerde oturanlar için tehlike yaratıyor. Öte yandan balıkçıların çöpe ve çevreye attığı misina ve iğneler, ucundaki yiyeceği yemeye çalışan hayvanlara da zarar veriyor.
Çanakkale kordonunu amatör balıkçılar adeta istila etmiş durumda. Kordonun belirli bir bölgesi olmaksızın amatör balıkçılar diledikleri yerlerden denize olta sallıyor. Bu durum da ortaya pek sorun çıkarıyor.

Balıkçılık, yapan için hoş bir anı olsa da o kordonda yürüyüş yapanlar için tam bir işkence. Gelişi güzel sallanan oltalar kazaya davetiye çıkartıyor. Misina ucundaki kancalar bazen insanların kıyafetlerine ya da vücutlarına saplanabiliyor. İnsanlar balık tutanlar yüzünden sahilin tadını çıkartamıyor. Balık tutmak istediği sırada balıkçıların atığı oltanın kancası, kazara yoldan geçenlere denk gelebiliyor.

Kordonun her yerinde amatör balıkçılar olta atarken en fazla tehlike ise Çanakkale marinası ile Şakir’in Yeri’nin önü. Daha önce meydan olarak kullanılan bu alan artık amatör balıkçıların meskeni haline geldi. Şakir’in Yeri Çanakkale’nin en bilinen mekanları arasında yer alıyor. Hatta pek çok turist buraya uğramadan boğaza karşı bir çay içmeden gitmiyor. Öte yandan tehlikeyle burun buruna geliyorlar. Buradaki işletmenin masalarını giderek kordona taşırması da risk faktörünü büyütüyor. 

Bazı dikkatsiz balıkçılar zaman zaman oltalarını onarırken kancalarını gelişi güzel atıyor ve bu yine piknikçilerin ya da sahilde gezinti yapanların ayaklarına saplanabiliyor. Kentte sahil kesimlerinde olta balıkçılarının çöpe ve çevreye attıkları misina kancası ve iğneler bazen martılar bazen de sokaktaki kedi ve köpekler için hayati tehlike oluşturuyor. Ayrıca etraflarına zarar verdikleri gibi olta kancaları amatör balıkçılara da tehlike yaratıyor. Bu tür hobileri olan vatandaşlar olta iğnesinin vücuduna batmaması için koruyucu gözlük, şapka ve eldiven kullanması gerekiyor.

ÖNLEM ALINMALI
At-çek spin avcılığı yapan balıkçıların attıkları oltalar kordondan geçen veya denize yakın oturan vatandaşlarının  korkulu rüyası oldu. Yerel yönetimlerin ise bu konuya ciddi bir şekilde el atması  gerekiyor. Balık tutma alanları belirlenmeli ve buranın dışında balık tutmak yasaklanmalı.

Hülya Öz
Foto: Arşiv