Vatandaşların en çok tercih ettiği İsmetpaşa Mahallesinde pazar günü kurulan pazarda bu hafta ilk turfanın hasadı yapılan Çanakkale domatesi 2,5 liradan tezgâhlarda yer alırken salatalığın fiyatı dudak uçuklattı. Salatalık, domatesin 3 katı fiyatından tezgahlarda yer aldı.

Vatandaşların her hafta mutfak alışverişi için akınına uğrayan pazar pazarında bu hafta ürünlerin taze olması sebebiyle yoğun ilgi gösterildi. Her pazar günü vatandaşlar tarafından rağbet gösterilen kalabalığı ile bilinen pazar pazarında sofraların vazgeçilmezlerinden olan yazlık sebze ve meyveler uygun fiyatlarla tezgâhları doldurdu. Öte yandan Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi meyve sebze fiyatlarına da yansıdı. Meyve sebze pazarında sıcak hava salatalık fiyatlarının artmasına neden oldu.

Sabahın erken saatlerinde kurulan tezgâhlarda yaş sebze ve meyveler rağbet gördü. Katkısız ve doğal olarak yetiştirilen ürünlerden olan yöreye özgü tarhana, erişte, köy ekmeği, köy yumurtası, salça, ceviz, arı sütü, bal, polen, zeytin, zeytinyağı, mevsimlik sebze ve meyvelerin yanı sıra şifalı otlar da tezgâhlarda yerini aldı.

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi çiftçilerin ürünlerindeki verimini azaltıyor. Domates, biber, patlıcan gibi ürünlerin mevsim normallerinin en verimli sezonunu yaşarken mevsimden en çok etkilenen ise salatalık oldu. Salatalığın fiyatı pazarda domates fiyatının 3 katına kadar çıktı. Çanakkale domatesinin tarladan çıkmasının ardından, fiyatlar 2 liralara kadar düştü. Ağustos ayına girilmesi ile beraber vatandaşlar ise kışlık konserve yapımı için pazardan kilolarca domates almaya başladı. Genellikle 10 kilo domates alındığını söyleyen pazar esnafı, şu anda ürünlerin kalitesinin iyi olduğunu belirtti.

FİYATLAR CEP YAKIYOR
Bir yandan kışlık alışverişlerine başlayan vatandaşlar gün boyu pazarda kalabalıklar oluşturdu. Ürünlerin bol olması da vatandaşların kış hazırlığı için bir fırsat oldu. kış için kahvaltılık, konserve, turşu ihtiyaçları şimdiden karşılanmaya başlandı. Yaz mevsiminin gözdesi salatalık ise pazarın fiyat rekortmeni oldu.  Pazar tezgâhlarında salatalık 7-10 lira arasında rekor fiyatla satışa sunulurken, domates 2, patlıcan 2 kapya biberi 4, patates 2 liradan satılıyor. Börülce 10 lira, domates 2-4 lira, biber 4-5 lira, limon 7-15 lira, nektarin 7-10 liradan satılıyor.

Arzu Baladur