58. Uluslararası Troia Festivali etkinlikleri tüm hızıyla devam ediyor. Festival kapsamında Çanakkaleli sanatçılar Halk Bahçesinde stantlarını açtı. ’’Hayatta ve ayakta kalmak için seramik’’ diyen Çanakkaleli seramik sanatçısı Zeynep Köroğlu Sığırcı’nın ürünleri de vatandaştan büyük ilgi topladı.

Çanakkale Belediyesi’nin her yıl düzenlediği fakat 2 yıldır ekonomik sorunlar ve pandemi nedeniyle düzenlenmeyen Troia Festivalinin bu yıl 58’ncisi gerçekleştirildi. 9-13 Ağustos 2021 tarihleri arasında kentin dört bir yanında etkinlikler sürerken Halk Bahçesi'nde de birbirinden renkli etkinlikler yer aldı. Etkinlikler arasında en çok ilgi çeken ise Çanakkaleli sanatçıların Halk bahçesinde açtığı stantlar oldu. Çanakkale denince akla gelen Seramik sanatı,  sanatçıların el emeği ile yaptığı ürünlerle vatandaşlarla buluştu. Sabahtan akşama kadar Halk bahçesinde stantları başında olan sanatçılar halk bahçesinde hafta boyunca hem satış yaptı hem de sanatla ilgilenenlerin sorularını yanıtladı.

‘’AMACIMIZ SATIŞ YAPMAK DEĞİL, NELER YAPTIĞIMIZI DA GÖSTERMEK’’
Çanakkaleli sanatçılar Halk Bahçesi içinde kurdukları stantlarda kendi eserlerini sanatseverlerle buluşturuyor.  Halk Bahçesinde stant açan Güzelyalı’da Vareste Art Design seramik atölyesi sahibi Zeynep Köroğlu Sığırcı, festival kapsamındaki etkinlikler hakkında, ‘’Güzel bir etkinlik oluyor. Halk Bahçesinde 5 gün süre tanıdılar seramikçilere ve sanatçılara. Ressamlar geliyor öğrencileriyle, yazarlarla söyleşi yapmak isteyenler geliyor. Amfide vatandaşlara çanak çömlek ile torna çekmeyi gösteriyoruz. Amacımız sadece burada satış yapmak değil, neler yaptığımızı da göstermek’’ dedi.

‘’ÖNCE EV HANIMLARI SONRA SANAT…’’
‘’Benim kitlem ev hanımları’’ diyen Zeynep Köroğlu Sığırcı, ‘’Ben ev hanımları için üretiyorum.  Sanat için değil; önce ev hanımları sonra sanat… Herkesin kitlesi çok farklı ben kitlemi tanıyorum. Kadınlar gün paralarını toplayıp geliyor mesela. Onlar evdeler,  onların tüm hayatları evde. Evlerini güzelleştirip hayatlarına bir nebze güzellik katmak için benim ürünlerimi kullanıyorlar. Bazıları pazar paralarını biriktirip benden fincanlar, tabaklar alıyor. Bu alanda ev hanımlarına yönelik seramik sektöründe çok fazla çalışan seramik artisti kalmadı. Ev hanımlar için de birilerinin bir şey yapması gerekiyordu. Seviyorum da yapmayı’’ dedi.
İlk kez 58. Uluslararası Troia Festivalinde stant açtığını belirten Sığırcı, ‘’Ben çok yeniyim, Belediye beni ilk kez bir etkinliğe davet etti. Hayır diyemezdim. Güzelyalı’da tek atölye olduğum için Güzelyalı’yı temsil etmek için buradayım.  İçimizde çok başarılı sanatçılar var. 30 yılı aşkın süredir seramik sanatı ile ilgilenen insanlar var. Burada olduğum için mutluyum’’ dedi.
Festival boyunca kurduğu stantta ürünlerine çok güzel tepkiler aldığını ifade eden Sığırcı, ‘’ Ürünlerime çok güzel tepkiler geliyor, İnsanlar şaşırıyor;  ‘Gerçekten elde mi yapıldı?’’ diye.  Bu tezgahlardaki her şey elden geçiyor. Elde işleniyor’’ şeklinde konuştu. 
 
‘’HAYATTA VE AYAKTA KALMAK İÇİN BİR NEDEN OLDU BENİM İÇİN’’
Seramik sanatı ile nasıl tanıştığını aktaran Sığırcı, kendisi için Seramik ile uğraşmanın bambaşka bir anlamı olduğunu ifade ederek, ‘’Hayatta ve ayakta kalmak için seramik. Ben geçmişinde çok ciddi sağlık problemleri barındıran biriyim. Ve beyaz yaka hayatıma veda ettim. Sonrasında hayatta ve ayakta kalmak için tutundum o da seramik oldu. Baktım buna tutku ve aşkla bağlanırsam bu beni besliyor. Hem insanlarım çoğalıyor.
Etrafımda çok güzel insanlarım oluştu. Hem üretmek insana daha değerli hissettiriyor. Hayatta ve ayakta kalmak için bir neden oldu benim için’’ dedi.
Arzu Baladur