58’nci Uluslararası Troia Festivali resmi açılış töreni Troya Ören yerinde yapıldı. Geleneksel olarak düzenlenen Homeros Bilim Kültür ve Sanat Ödülü Troya Müzesi’nin oldu. Ödül törenin ardından genç müzisyenler Mutlu İşdar ve Dalsu Cantaş, bir dinleti sundu.

Düzenlenen törene vatandaşlar ilgi gösterdi. Tarihi dokusu ve tarihe ışık tutan geçmişiyle Troya Ören Yeri Amfisinde yapılan gösteri beğeni aldı. Vatandaşlar genç sanatçıları alkışladı. Törene CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan, CHP Çanakkale Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık, Troya Kazı Başkanı Rüstem Aslan ve vatandaşlar katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Troya Kazı Başkanı Rüstem Aslan;  “Bu yaşadığımız çevrenin öyküsünü anlattığı destanında bu destanın yaklaşık 3000 yıldır anlatılan öyküsünün peşinden gidiyoruz. Aslında hepimizi buraya toplayan o destan,  bu akşam ben sevinçliyim. 2 yıldır Troya festivalinin açılışı yapılamamıştı. 2 yıl sonra açılışı Troya’da yapılıyor. Bu beni çok sevindirdi. Aynı zamanda birazda üzgünüm 2005’de 10 Ağustos'ta Ülgür beyde çok iyi hatırlayacaktır. O zaman ki kazı başkanımız Osman Bey Profesör Korfman Çanakkale'nin fahri vatandaşlık alacaktı. İşte o gece de işte Osman bey vefat etmişti. Bunu da hatırladıkça üzülüyoruz ama yine bizi sevindiren başka bir şey olay var. Hepimizin Troya’yı sevenlerin kurduğumuz bir hayal vardı. 88’den itibaren milli park oldu. Dünya Kültür Miras Listesine girdi ve biz Troya müzesi hayalimiz vardı. Ve o hayal Osman Beyin fikri ve bizde bu hayalin peşinden koştuk. Ve bu hayal 2008 yılında gerçekleşti. Bu da bizi çok sevindiriyor. Aslında burada çalışırken Osman beyinde emeği geçen herkesin de çalışırken bizim motivasyonumuz şu bu yaşadığımız topraklara olan borcumuzu ödemeliyiz Bu borcu nasıl ödeyebiliriz. Bu toprakların değer ve önemini arttırarak, İşte bu da Troya müzesi gibi diğer kültür projeleri ile mümkün olabilir. Ben sözü başka uzatmayacağım Osman Beyin bir sözü vardı Gelecek bıraktığın izdir biz bu sözün peşinden koşuyoruz herkese çok güzel bir Troya festivali diliyorum’’ dedi.

Emekleri bu topraklar için, bizim için paha biçilemez
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “Kentimizin Troia gibi bir diğer kadim değeri Troia Festivali'nin çoban ateşini, 1963 yılında yakan ve bu değerin günümüze kadar bir gelenek olarak yerleşmesine akıllarıyla, cesur yürekleriyle katkı sunan tüm Belediye Başkanlarımızı, katılımcılarımızı, emektar personelimizi ve tabi ki festivalin bugün artık hiçbiri aramızda olmayan fikir babaları;  İzzet Melih Dilmaç'ı, Cahit Altan'ı,  Hüseyin Uluarslan'ı,  Eyüp Sabri Özkan'ı buradan yad etmek isterim. Emekleri bu topraklar için, bizim için paha biçilemez, ruhları şad olsun. Çanakkale'nin sosyal, kültürel, ekonomik yakın tarihine tanıklık eden, kalkınma ve tanıtım yolculuğunda önemli bir yeri olan Troia Festivali bir yaş daha alıyor, biraz daha kök salıyor. Tarihte rüzgarların zengin ettiği kent olarak bilinen Troia' da uzun zamandır gerçekleştirdiğimiz festivalimizin resmi açılışında bugün burada bulunan herkese, bu eşsiz atmosferi birlikte paylaşmaktan duyduğum mutluluk ve heyecanla hoş geldiniz. 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları'nda kalplerimizin bir attığı, gururla göğsümüzü kabartan pek çok ayrıcalıklı ana tanıklık ettik. Birbirinden değerli sporcularımız bizlere bu barışçıl felsefenin ne kadar güzel ve birleştirici olduğunu tekrar hatırlattı. Bu topraklardan filizlenen bir yaşam biçimi olarak olimpikmiş ne kadar kıymetli olduğunu, ayrım gözetmeden karşılıklı anlayışa, ahlaka, dostluğa ve dayanışmaya kucak açtığını birlikte gözlemledik. Troya'nın dillere destan okçuları gibi, Olimpiyat Şampiyonumuz Mete Gazoz sayesinde, bu toprakların hala en iyi okçuları yetiştirdiğini gördük. Başarılı kadın sporcularımız, bize kadının ve azminin yakıcı gücünü tekrar tekrar gösterdi. Ateşin aydınlığında buluştuk birdik binler olduk, biz olduk. Ama biliyorsunuz ki, geçtiğimiz hafta yanan tek ateş Tokyo'da değildi, ülkemizde ve dünyanın farklı yerlerinde yanan başka ateşler de vardı. Anadolu'nun, Torosların milyonlarca canlıya ev sahipliği yapan ormanları yandı, kül oldu. Mersin'de, Muğla'da, Antalya'da, Adana'da… Yüreklerimizi dağlayan pek çok manzaraya şahit olduk. Bitki örtümüz, hayvanlarımız, evlerimiz, yurtlarımız yok oldu. 1871'de Heinrich Schliemann tarafından başlatılan Troia kazıları sürecinin, fahri hemşerimiz rahmetli Manfred Osman Korfmann ile anlamlandığını, 2013 yılından bu yana ise Troia Ören Yeri Kazı Başkanı Sayın Prof. Dr. Rüstem Aslan'a emanet edildiğini biliyoruz. Her bir karışında izi, emeği olan, yarın aramızdan ayrılışının 16. Yılını dolduracağımız, onursal hemşerimiz, yurttaşımız Manfred Osman Korfmann'ı Troia ve bizlere kattıkları için saygı ve minnetle anıyorum. Troya Resmi Kazılarının 150. Yılında Sayın Korfmann' ın bıraktığı izleri koruyarak, aynı anlayışla çalışmalarını sürdüren Troia Kazı Başkanımız  Rüstem Aslan'a bu köklü mirasa kendi çocuğu gibi özenle ve barışçıl bir dil ile yaklaştığı için çok teşekkür ediyor, kendisinin bu kent için çok kıymetli bir değer olduğunu tekrar belirtmek istiyorum” diye konuştu.

Ödül Bu Sene Troya Müzesi'nin
Belediye Başkanı Gökhan, festivalle özdeşleşmiş olan Homeros Bilim Kültür Sanat Ödülü'nün bu yıl Troya Müzesi'ne verileceğini duyurarak, “Kentimizde her yıl düzenlenen Uluslararası Troia Festivali Homeros Bilim Kültür Sanat Ödülü'nü bu sene UNESCO'nun 1998 yılında Dünya Kültür Mirası Listesi'ne aldığı bu köklü topraklarda bulunan ve 2018 Troia yılında açıldığı günden bu yana birçok ödülle kentimizi gururlandıran Troya Müzesine veriyoruz. Biliyorsunuz müzemiz 2020 yılı Şubat'ında Türkiye'nin en başarılı müzesi seçildi. Ardından Dünya müzecilik tarihi açısından müzeciliğin Oscar'ı olarak tanımlanan “Avrupa Yılın Müzesi Özel Ödülü”nün de sahibi oldu. Festivalimizin de adını taşıdığı ortak değerimiz Müzemizin yapısal cazibesi ve sergilediği değerlerin dışında, başarıyla adını duyurmasında büyük emeği olan Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Yılmaz'a, Troya Müzesi'nin Kıymetli Müdürü Rıdvan Gölcük'e ve değerli çalışma arkadaşlarına çok teşekkür ediyorum” dedi.

Barış Kültürümüz Olsun
Başkan Gökhan, konuşmasını şöyle sonlandırdı; “Çok uzun yıllar önce savaşla, intikam ateşiyle kavrulan bu topraklarda uzun süredir barışın dili hâkim. Bizler bugün her türlü ayrımcılığa, şiddete, haksız ve hukuksuz olana, doğaya yapılan her türlü talana karşı büyük bir mücadele veriyoruz.  Biliyorsunuz ki Troia Festivalimizde de uzun süredir barış diyoruz. Barış Kültürümüz Olsun, Savaşların kenti olarak bilinen bu kent artık Barış'ın kenti olsun diyoruz. Kendinle barış, çevrenle barış, sanatla barış, doğayla barış diyoruz. Çünkü inanıyoruz ki barışın yolunu izleyerek, barışın dilini konuşarak her şey hallolabilir. Zaman hep birlikte olma zamanı, bizi sonu olmayan bir kaosa itmeye çalışanlara karşı tek yürek olma zamanıdır. Yıllar önce Troya atı hilesiyle fethedilen, yok edilmeye çalışılan bu topraklar gibi, ülkemizin karanlık bir çıkmaza düşmesine izin vermeme zamanıdır. Kaybedecek ağacımız, suyumuz, toprağımız ve canımız yok artık. Sözlerimi sonlandırırken bu sıcak Ağustos akşamında festivalimizin resmi açılış programına katılan siz değerli konuklarımızı barışın, kardeşliğin, gönül gönüle, omuz omuza olmanın mutluluğu ve coşkusuyla kucaklıyor, festivalimizin hazırlanmasında emeği geçen tüm belediye çalışanlarına, bugüne katkıda bulunan tüm paydaşlarımıza ve festivalimizi anlamlandıran değerli sanatkarlarımıza dostlarımıza çok teşekkür ediyorum” dedi.

Damla Şener Okdaş