Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı Cihan Müşterioğlu, normalleşme adımlarının ardından turizmin durumunu değerlendirdi. Turizme ilginin normalleşme süreciyle tekrar arttığını gözlemlediğini aktaran Müşterioğlu, vaka sayılarında görülen artışın şuan için toplumda kaygı yaratmadığını da sözlerine ekledi.

Koronavirüste pozitif vakalr henüz bitmedi. Aksine vaka sayıları son günlerde yeniden artışa geçti. Pandemi başından beri en çok etkilenen sektörlerden biri de turizm oldu. Pandemi ile birlikte ilimizde yüksek oranda hem yerli hem de yabancı turist kaybı yaşandı. Vaka sayılarının kontrol altına alınmasıyla bir miktar azalan vakaların ardından uygulanan kısıtlamalar kaldırıldı. Normalleşme adımlarından sonra Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı Cihan Müşterioğlu, gazetemize değerlendirmede bulundu.

 ‘’COVİD-19’UN AZ YA DA ÇOK BÜTÜN SEKTÖRLERİ ETKİLEDİĞİ SÖYLENEBİLİR’’
Müşterioğlu, pandeminin etkilerinin derin ve uzun dönemli olacağını ifade ederek, ‘’Yeni tip koronavirüs olan Covid-19 çok kısa sürede bütün dünyayı etkisi altına almış, yüzbinlerce insanın hayatını kaybetmesine ve milyarlarca insanın fiziksel ve ruhsal sağlığının bozulmasına neden olmuştu. Dünyanın ekonomik ve sosyal yaşamını derinden etkileyen bu salgın günlerce sokağa çıkma yasakları ilan ettirmiş, eskiyi unutturup yeni normaller yaratmıştı. Salgın dönemlerinde insanların tatil anlayışlarının büyük ölçüde değiştiği belirlenmiş, zira normal şartlarda, tüketicilerin seyahat kararlarında ekonomik ve sosyal tercihlerin ön planda olduğu, oysa pandemi dönemlerinde psikolojik tercihlerin belirginleştiği anlaşılmaktaydı. Ayrıca salgın dönemlerinde, insanların tatil tercihlerinde, kat ettikleri mesafede ve tatile çıkma iradelerinde önemli farklılaşmaların yaşandığı görüyoruz. Pandeminin etkilerinin derin ve uzun dönemli olacağı, bu nedenle turizmin yeniden yapılandırılmasının gerekli olduğu, başta kriz yönetimi olmak üzere, kullanılan teknolojik uygulamalar, yeni kurallar ve alınacak önlem paketlerinin sürecin başarılmasında ne denli önemli olduğu anlaşılmıştır. Bu bağlamda Covid-19’un az ya da çok bütün sektörleri etkilediği söylenebilir” dedi.

‘’TURİZME İLGİNİN NORMALLEŞME SÜRECİYLE TEKRAR ARTTIĞINI GÖZLEMLEMEKTEYİZ’’
Emek yoğun bir sektör olan turizmin pandemi sürecinde kısıtlamalardan en çok etkilenen sektörlerden biri olduğunu söyleyen Müşterioğlu, ‘’Salgın dönemlerinde insanların verdiği ilk tepki büyük oranda kendilerini güvene almaktır. Zira bu dönemde bu dönemde karar vermede baskın olan psikolojik ve sağlık kaygıları, başta seyahat ve tatil iptalleriyle kendini gösterir ve bunun sonucu olarak da artan vaka dönemlerinde turizme ilginin azaldığını net bir şekilde gözlemlemekteydik. Pandemi süreç yönetiminde düşen vakalar sonucu normalleşmeye geçiş dönemi başladı ve toplumdaki güven algısının yükselmesiyle seyahat hareketliliklerinde artışlar gözlemlenmeye başladı. Özellikle yaz aylarına denk gelmesi ile deniz kenarı olan beldelere doğru turizm hareketliliklerinde artışlar gözlemlenmeye başlandı. Normalleşme sürecinde tatile çıkanların çoğunluğunun aşı olan bireylerden oluştuğunu gözlemliyoruz. Çoğunluğun her ne kadar aşı olmuş olsa da kalabalık ortamlara girmekten imtina ettikleri ve gezilerinin süresince hijyene dikkat ettiklerini rahatlıkla gözlemliyoruz.  Cesur yürek olarak adlandırabileceğimiz bana bir şey olmaz düşüncesinde olanların sayısının azınlıkta olduğunu söylemek yanlış olmaz. Her ne kadar normalleşme süreciyle turizm hareketliliklerinde artış gözlemlense de pandemi öncesi olan 2019 sayılarına ulaşabilmemiz için biraz daha zamana ihtiyaç var. Hala insanların bir bölümü çeşitli kaygılardan ötürü kendini pandeminin etkilerinden korumak adına seyahate çıkmıyor. Yurt içi yerleşiklerin hareketlerini ülke genelinde incelediğimizde geçen seneye göre %60 düzeylerinde artış, pandemi öncesine göre %50 düzeylerinde düşüş gözlemlenmekte. Gezilere çıkanların geçen sene pandemi döneminde olduğu gibi daha çok kendi araçlarıyla yolculukları yaptıklarını gözlemleyebiliyoruz. Tur otobüsleri araçlarıyla gezilere katılma eğiliminde geçen seneye göre nispi artış ve turlara katılan kişi sayılarında %50 e varan artış gözlemlenebiliyor ancak halen 2019 verilerine ulaşmak için biraz daha zamana ihtiyaç olduğu görülüyor’’ diye konuştu.

‘’2021 YILINDA 2020YE GÖRE TURİZMDE DAHA İYİ BİR SEZON GEÇİRİYORUZ’’
‘’Yabancı ziyaretçi sayılarında 2019 verilerinin altında ancak 2020 e göre daha iyi durumdayız’’ diyen Müşterioğlu, ‘’Avrupa Birliği’nin covid 19 ve mutasyonlarına karşı AB dışında seyahatlere mesafeli duruş sergilemesi ülkemize gelen ziyaretçi sayılarının düşüşündeki temel sebeplerden biri olurken aynı şekilde Uzakdoğu ülkeleri de uzun mesafeleri tatile çıkmak yerine ülke içi veya yakın mesafeli destinasyonları tercih ettikleri için ülkemize gelen Uzakdoğulu turist sayısında düşüşler söz konusu. 2021 yılında 2020ye göre turizmde daha iyi bir sezon geçiriyoruz, aşı ve aşılanma hızının pandemi yayılım hızından yüksek seyretmesi ile vakaların düşük seyrinin devamı turizm gibi tüm sektörler için önem arz etmektedir’’ dedi.

‘’VAKA SAYILARININ ARTMASINI ÖNLEMEK TOPLUM OLARAK HEPİMİZİN ELİNDE’’
Koronavirüsle mücadele sürerken virüsün yeni varyantları da etkisini gösteriyor. Müşterioğlu, Çeşitli ülkelerde görülen delta ve delta plus gibi covid 19 varyantları çeşitli yeni düzenlemeler özelinde ilk denemeler yapılığını ifade ederek, ‘’Aşı olmayanların covid19 negatif test sonuçlarıyla cafe restaurantlara girişlerine izin verilmesi veya aşı olanlar için ayrı aşı olmayanlar için ayrı bölümlerin oluşturulması gibi girişimler yurtdışında bazı yerlerde uygulanmaya başlandı. Toplumda olumlu karşılayanların olduğu gibi tepki gösterenlerinde olduğunu gözlemliyoruz. Bazı ülkelerde aşı olup olmamak bireyin kendi tercihine bırakılırken aşı olmayanlar cafe restaurantlara giremez, aşı ücretsiz ancak cafe ve restaurantlara ücretli şekilde covid19 testinizi yaptırarak girebilirsiniz uygulamasıyla aşı olmayanların hızlı bir şekilde aşı oldukları da gözlemlenmekle beraber o toplumlarda eleştirel söylemler yükselmekte olduğunu görebiliyoruz’’ şeklinde konuştu.

Ülkemizdeki son durum ile ilgili görüşlerini aktaran Müşterioğlu, ‘’Son haftalarda delta ve delta plus varyantlarının etkileriyle vaka sayılarında bir miktar görülen artış şuan için toplumda kaygı yaratmamakla beraber herkesin vaka sayılarını takip ettiklerini söylemek yanlış olmayacaktır. Vaka sayılarının artmasını önlemek toplum olarak hepimizin elinde; Herkesin kendi sağlığına azami hassasiyet göstermesi gereken bir dönemden geçiyoruz, Topluluk içerisinde eski alışkanlıklarımıza göre biraz daha mesafeli bulunarak görüşmeli, kalabalık oranı yoğun olan ortamlar yerine daha sakin olan ortamları tercih etmeli ve her zamankine göre daha fazla hijyen ve bağışıklık sistemimiz için sağlıklı beslenmemize dikkat etmeliyiz’’ dedi.

Bünyamin Nami Tonka