Barındırdığı endemik bitkileri, doğası ve havası ile dünyada nam salan Kazdağları’nin kalbine mermer ocağı kuruluyor. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, duruma  “Yetti artık yetti” sözleri ile tepki göstererek çevreye zarar verecek bu projenin durdurulmasını istedi.
 
Çanakkale ve Balıkesir sınırları içinde yer alan doğa harikası Kazdağları, tarihi, turistik ve barındırdığı endemik bitkileri ile ilgi odağı. Her mevsim bölgeye her alanda katkı sağlayan bu alana zarar verecek Bayramiç ilçesine bağlı Çaldağ köyünde bulunan antik kentin de içinde bulunduğu alana Rüzgar Enerji Santrali (RES) yapılması için gerekli iznin İl Genel Meclisi’nden geçmesine tepkiler devam ederken, bölgeye yeni bir proje daha hayata geçiriliyor. Mermer Ocağı projesi ise yine Bayramiç ilçesine bağlı Evciler köyü.

KAZDAĞI MİLLİ PARKI'NIN, AYAZMA TABİAT PARKININ HEMEN DİBİNDE ORMANDA MERMER OCAĞI!
Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Kazdağı Milli Parkı’nın en önemli yerlerinden biri olan Ayazma Tabiat Parkı’nın  hemen dibinde ormanlık alanda mermer ocağı projesinin durdurulmasını istedi. Dernek sosyal medya sayfasında şu çağrıda bulundu; “Haydi Çanakkaleliler, Balıkesirliler, Evciler ve Serhat Köylüleri, birileri para kazanacak diye orman ekosistemizi ve Ayazma Deremizi mahvedecek, Sarıkızın hemen yakınındaki bu projeyi birlikte durduralım. Ruhsat Alanı: 81.31 hektar. Talep edilen ÇED Alanı ise ÇED sürecinden yırtmak için yine ne hikmetse 25 değil de 24, 79 hektar! ÇED Gerekli Değildir alacak! Ayıp ayıp. Bakanlık da buna göz yumacak. 202000961 (ER:3396367) nolu ruhsat alanı içerisinde yer alan 24,79 hektarlık proje alanı, Balıkesir ilinin kuşuçuşu 92 km batısında, Edremit İlçesi’nin kuşuçuşu 23 km kuzeybatısında yer almaktadır. Proje alanına en yakın yerleşim 5,8 km mesafedeki Evciler köyüdür. Proje alanı civarındaki hassas alanlar 960 metre mesafede Alabalık Tesisleri, 1.100 km mesafede Evciler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, 1.380 metre mesafede konut ve 1.400 m mesafede Ayazma Tabiat Parkı bulunmaktadır.  Ayrıca; proje alanına 2.900 metre mesafede Kazdağları Milli Parkı bulunmaktadır. Proje kapsamında blok mermer üretim faaliyetleri açık işletme şeklinde elmaslı tel kesme makinesi kullanılarak gerçekleştirilecektir.”

Hülya Öz