Çanakkale'nin Yenice ilçesinde yerin 9.76 kilometre derinliğinde 3.5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü'nden emekli olan Deprem Uzmanı Prof. Dr. Doğan Perinçek, Yenice yakınlarında büyük bir deprem beklemediğini belirterek ‘’AFAD eğitim vermeye hemen başlamalıdır’’ dedi.

Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu aktif fay hatlarının uzanış yönünde bulunan ülkemizde son dakika depremleri meydana geliyor. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yayınlanan son depremler listesi verilerine göre Çanakkale'nin Yenice ilçesinde saat 00:27'de 3.5 şiddetinde bir son dakika depremi meydana geldi. Yerin 9.76 kilometre derinliğinde meydana gelen Sarsıntılar merkez üssüne yakın çevre illerde de hissedildi. Depreminin ardından vatandaşlar panik yaşadı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü'nden emekli olan Deprem Uzmanı Prof. Dr. Doğan Perinçek depreme ilişkin açıklamalarda bulundu.
 
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü'nden emekli olan Deprem Uzmanı Prof. Dr. Doğan Perinçek, En tehlikeli fay bayramiç güneyindeki çırpılar köyü ve yöredeki diğer köyler içinden geçen evciler fayı olduğunu ifade etti. Perinçek, ‘’Bugün gece yarısından sonra Gönen - Yenice arasında 3.7 büyüklükte dikkatlerimizi çeken bir deprem oldu. Ardından sabah 9.33 te 2.3 büyüklükte artçı olduğunu düşündüğüm bir deprem yaşadık.  18 Mart 1953 tarihinde Yenice yakınlarında 7.2 büyüklükte bir deprem acımız var. Bu depremden bu güne 68 yıl geçti. 68 yıl kesin konuşmak mümkün olmasa da aynı fayın büyük bir deprem yaratması için istatistik olarak yeterli bir zaman değil. Bu nedenle Yenice yakınlarında büyük bir deprem beklemiyorum. Fakat Yenice fayının daha batıdaki Bayramiç güneyindeki faya (Evciler Fayı) enerji aktarıp tetiklemesi söz konusu olabilir. Evciler fayı üzerinde kayıtlara geçmiş 6-7 büyüklükte bir deprem bilinmemektedir. Bu fay belki de 500 - 1000 yıldan çok daha uzun bir zamandır sessiz kalmıştır. Uzun bir sessizlikten sonra kırılmak için gün saymaktadır’’ dedi.
‘’UMARIM DİKKATE ALMAMIZ GEREKEN SON UYARI OLUR’’
Açıklamalarına devam eden Perinçek, ‘’Kanımca bölgedeki faylar içinde tetiklenmeye ve deprem yaratmaya hazır en tehlikeli faydır. Evciler Fayı'nın hemen yanı başında Çan ilçe merkezinden geçen ve 284 yıldır büyük deprem yaratmamış bir fay bulunmaktadır.  2.5 yıldır Bayramiç Çan, Biga, Karabiga, Erdek hattı boyunca bulunan faylardan birinin büyük deprem yaratacağı endişesini dile getiriyoruz. Umarım bugün yaşadığımız deprem bizler için dikkate almamız gereken son uyarı olur. Arkadaşlarım hatırlar: 6 yıl önce Assos kuzeyinde bir fayı Prof Dr M. Bozcu kardeşim ile incelemeye gittiğimizde; bu fay üzerinde yada yakınında olan bir deprem sonrası fay boyunca çıkan ve Assos antik kente su sağlayan bir kaynağın kuruduğunu yorumunu yapmıştık. Bu bilgiyi ve Assos’a su sağlayan kanalları fotoğraflamış ve 2020 yılında ikinci kez kamuoyuna sayfamda sunmuştum. Bu depremin tarihini tam olarak bileceğimiz bir gözlemimiz henüz yok fakat bir gün bulacağız’’ şeklinde konuştu.
‘’AFAD EĞİTİM VERMEYE HEMEN BAŞLAMALIDIR’’
‘’Yöre halkımıza geçmiş olsun diyorum’’ diyen Perinçek, ‘’Yetkilileri ise bir kez daha göreve davet ediyorum. AFAD yöre halkına çok zor olmayacak depremin zararlarını kısmen de azaltacak eğitim vermeye hemen başlamalıdır. Kısa vadede kolaylıkla başarılacak bu eğitimin ardından uzun vadede yapılması gerekenler planlanmalı ve hayata geçirilmelidir’’ ifadelerinde bulundu.
Mehmet Kuzey