Nisan ayında Türkiye genelinde vakaların en çok artan il unvanını alan Çanakkale, İl Sağlık Müdürü’nün değişmesi ile durum tersine döndü. Kısa sürede elde edilen başarılarla hem vaka sayısı hızla azaldı hem de aşılamada Türkiye ikincisi konumuna geldik. Bu durumu gören Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’da sosyal medya sayfasında aşı haritasını paylaşarak Çanakkale’ye teşekkür etti.
 
Eski Sağlık Müdürü Ali Taşçı’nın göreve gelmesiyle Çanakkale’de sağlık alanında sorunlar yaşanmaya başlandı. Şehir merkezinde 3 hastanenin boş durmasına rağmen ilk önce ÇOMÜ Araştırma Hastanesi pandemi hastanesine dönüştürüldü. Koronanın hızla artması ile burası da yetmeyince sonra Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi pandemi hastanesine dönüştürüldü. Bu yanlış tercih sonucu her geçen gün ilde vaka sayısı hızla arttı. Virüslü hastalar ile normal hastaların gittiği aynı hastane en büyük sorun teşkil etti. Birçok hasta, pandemi hastanesine gitmek istemediği için özel hastanelere gitmek zorunda kaldı. Öte yandan sağlık çalışanlarına yapılan pandemi döneminde yapılan ayırım da en fazla tepki toplamıştı. 
 
NİSAN’DA VAKADA TÜRKİYE BİRİNCİSİ OLDUK
Sağlık bakanlığı salgının başından beri vatandaşların vaka sayılarını takip edebilmesi ve şeffaf bir şekilde bilgilenebilmesi için çeşitli verileri kamuoyuyla paylaşmaya devam ediyor.  İlki Şubat ayı başında açıklanan illere göre yüzbinde vaka sayılarının paylaşıldığı harita ile illerin haftalık vaka sayıları paylaşılması hedeflendi.  Bu kapsamda Şubat ayından beri her hafta haftalık olarak illere göre korona virüs vaka sayısı haritalı şekilde paylaşılıyor.
 
Sağlık alanında yaşanan sorunlar sonucu Çanakkale genelinde vaka sayısı da hızla artmaya başladı. Nisan ayında  Haritanın ilk açıklandığı Şubat ayından beri Çanakkale’deki vaka artışı hiç azalmadı. Koronavirüs renkli risk haritasında ‘çok yüksek risk’ grubu ‘kırmızı’ kategoride yer alan Çanakkale’de, Yeni paylaşılan haritaya göre vaka sayısı 100 bin kişide 962,98 olarak kaydedildi. Çanakkale, 8 Şubat'tan günümüze 26 kat artış göstererek Türkiye’de en fazla vaka olan 1. İl oldu.

VAKALAR ŞUBAT’TAN NİSAN’A KADAR 26 KAT ARTTI
Türkiye'nin 100 bin nüfusta haftalık vaka sayılarını gösteren vaka haritası 8 Şubat'tan bu yana Sağlık Bakanlığı tarafından paylaşılıyor. Çanakkale'de vaka sayılarının, 8 Şubat'tan Nisan sonuna kadar 26 kat artış gösterdiği kaydedildi.

VAKA SAYISI 797’DEN 962’YE ÇIKTI
Hangi ilde ne kadar vaka sayısı olduğunu gösteren illere göre vaka sayısı haritası, her 100 bin kişiye göre oranlanarak oluşturuluyor. 81 ilin vaka sayılarının açıklanarak erişime sunulduğu ilk haritaya göre Çanakkale’de vaka yoğunluğu 100 bin kişide 37,61 olarak kaydedilmişti. İkinci paylaşılan haritada haftalık vaka sayısı 100 binde 43,76 olarak belirlenmişti. Paylaşılan üçüncü haritada 100 binde 81,51 olarak kaydedildi. 27 Şubat-5 Mart haftasını kapsayan haritada Çanakkale’de vaka sayısı 100 binde 107,29 olarak belirlendi. 6-12 Mart tarihlerindeki haritaya göre Çanakkale 149,76 olarak kaydedildi. 13-19 Mart 2021 döneminde rakam 202,75’e yükseldi. 20-26 Mart 2021 tarihleri arasında ise 348,81 olarak açıklandı. Bakan Koca’nın paylaştığı 27 Mart – 2 Nisan tarihlerini kapsayan, 100 binde nüfusa karşılık gelen haftalık vaka sayısını gösteren insidans haritasının güncel halinde Çanakkale’nin 546,77 olduğu görüldü. 3-9 Nisan tarihleri arasında vaka sayısı 797,34'ye yükseldi. Nisan ayının sonlarına doğru paylaşılan haritada ise vaka sayısı 962,98 olarak belirtildi.
 
MÜDÜR DEĞİŞTİ DURUM TERSİNE DÖNDÜ
Hem sağlık sektöründe hem de korona virüs oranlarında kötüye giden Çanakkale’de Haziran başında Taşçı’nın görevden alınması ve yerine Biga Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Gökhan Baştürk’ün göreve başlaması ile sağlık alanında hareketlilik başladı. Kısa sürede vakalar hızla azaldı. Nisan ayında 100 binde 962’ye ulaşan vaka oranı, Temmuz başında açıklanan vaka sayısında Çanakkale’nin vaka oranı 100 binde 21’e kadar düşmesi dikkatlerden kaçmadı.

BAKAN KOCA’DAN ÇANAKKALE’YE TEŞEKKÜR
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın, sosyal medya hesabından paylaştığı günlük Covid-19 tablosunda, Çanakkale yüzde 75,2 ile aşılanmanın en yüksek olduğu 2'nci il olarak mavi renge döndü. Bu başarıdan dolayı Bakan Koca,  Çanakkale’ye teşekkür etti.

Kentte Covid-19 aşısı, hastanelere alternatif olarak mobil ekipler ve İskele Meydanı'nda kurulan aşı çadırında yapılmaya devam ediyor. Vatandaşlar aşı randevusu almadan İskele Meydanı’nda aşı yaptırmaya geliyor. Şu ana kadar il genelinde 334 bin 39 kişiye birinci doz, 182 bin 524 kişiye ise ikinci doz aşı yapıldı. İl dışından kente gelen 39 bin 274 kişiye uygulanan aşı ile birlikte Çanakkale’de aşı yapılan kişi sayısı 555 bin 837’ye ulaştı. Aşılama oranı yüzde 75,2’ye yükselen Çanakkale, Muğla ve Kırklareli illeri ile birlikte aşılamada mavi renge dönen üçüncü kent olmayı başardı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Bugün iki ilimiz daha maviye döndü. Yeni örnek iller Kırklareli ve Çanakkale. Birlikte mücadelenin yeni sahası aşı olmaktır. Biran evvel aşınızı olun. Tebrikler Çanakkale ve Kırklareli. Yüksek aşı oranıyla rengin artık hep Mavi!” ifadelerini kullandı.

HAYDİ, ÇANAKKALE AŞIYA
Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü aşılamama tablosunda 2’ncı sırada yer alması hakkında açıklama gerçekleştirdi. Yapılan açıklamada, “Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan günlük “Covid-19 Bilgilendirme Platformunda” yüzde 75,2 aşılama oranı ile Çanakkale’nin rengi sarıdan maviye döndü. Sağlık Bakanımız Dr.Fahrettin Koca Çanakkale’mizi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım ile örnek göstererek tebrik etti. Aşılamanın hızlanmasıyla Ve planlanan koordinasyon sayesinde oluşturulan aşı uygulama noktalarına vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Covid-19 ile mücadelede ilk günden bu yana büyük bir özveri ve titizlikle görev yapan her kademedeki sağlık çalışanlarımız aşı çalışmalarında da aynı özveri ve fedakârlıkla görev yapmışlardır. Tüm sağlık çalışanlarımıza teşekkür ediyoruz.Covid-19 ile mücadelede il genelinde vatandaşlarımız büyük duyarlılık göstererek, aşı oldu. Bu sayede aşılamada rakamlarımız arttı. Duyarlı davranarak aşı olan tüm vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Yeterli sayıda aşımız mevcut. Aşılamada yakaladığımız bu başarıyı devam ettirmek için sırası gelen ve henüz aşı olmayan tüm vatandaşlarımızı aşı olmaya davet ediyoruz. Hep birlikte mücadele ederek aşı ile toplumsal bağışıklığı elde edeceğiz” aktarıldı.
 
Mehmet Kuzey