Çanakkale Boğazı’nda yoğun olarak görülen müsilajın temizlenmesi için hem İzmir Belediyesinden hem de Çevre ve şehircilik bakanlığından deniz süpürgesi gönderildi. 2 deniz süpürgesinin kente gelmesinin ardından temizleme çalışmaları başladı.

Marmara denizinde Mart ayından beri yoğun olarak görülen müsilaj, halk arasında ise deniz salyası olarak ifade edilen madde Marmara denizinin kıyılarını adeta istila etti.
Marmara Denizinde kıyılarında görülen çok yoğun müsilaj nedeni ile Marmara Belediyeleri ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da devreye girdi.  Marmara denizine kıyısı bulunan Belediyelerin katılımı ile 22 Maddeden oluşan “Marmara Denizini Koruma eylem planı devreye sokuldu.

Müsilaj’ın deniz yüzeyinden toplanması için deniz yüzeyinden çöp petrol ve atık toplayan deniz süpürgeleri  kullanılmaya başlandı. Hiç deniz süpürgesi olmayan Çanakkale’nin de denizlerinin temizlenmesi için ilk olarak Çevre ve şehircilik bakanlığından gönderilen deniz süpürgesi Çanakkale’ye geldi aynı gün Çanakkale Belediyesinin talebi üzerine İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından gönderilen Deniz süpürgesi Çanakkale’ye gelerek temizleme çalışmaları başladı.

Her iki Deniz süpürgesi de Eski Kilitbahir iskelesine yanaştı. İzmir Büyükşehir Belediyesine ait Deniz Süpürgesi ile ilgili bilgiler almak ve deneme temizliği yapmak üzere Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan haftanın ilk iş gününde sabah saatlerinde Kilitbahir iskelesine gelerek “Mavi Körfez 3 “isimli Deniz Süpürgesi gemi kaptanı ve personeli ile tanıştı. Gemi kaptanından deniz süpürgesinin çalışması ve yaptığı görevler ile ilgili bilgi alan Gökhan ardından gemi ile limandan çıkarak Çanakkale boğazının bazı bölümlerinde deniz yüzeyi temizleme çalışmasına katıldı.

BÖYLE BİR ARAÇ BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
Deniz temizleme deneme çalışmasının ardından yaptığı açıklamada Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer ve “Mavi Körfez 3” süpürge gemisi mürettebatına ayrı ayrı teşekkür ediyorum. İzmir’den bize yardım etmeye geldiler. Tabi İzmir’de müsilaj sorunu yok ve umarım olmaz. Ama böyle bir araç bizim için çok önemli. Tabi bu gemi normalde çöp topluyor, ancak biz buna bir aparat yaptık ve şimdi buradaki müsilajı da temizleyebiliyor. Şu anda yoğun bir müsilaj yok ancak, dağınık olan müsilajları topluyoruz. Umarız bir daha kitlesel olarak görünen müsilaj oluşmaz ama oluşursa da bu gemi ile onları kolayca temizleyebileceğiz. Çanakkale’den Güzelyalı’ya kadar olan alanda ne yapabiliriz diye bakacağız. İleri süreçte de Çanakkale Belediyesi’nin de böyle bir araca ihtiyacı olacaktır. Bunu da ya bakanlık ya da Marmara Belediyeler Birliği kanalı ile edinmeye çalışacağız’’ dedi.

‘’ŞU ANDA YÜZEYDE GÖRÜNMÜYOR ANCAK, DENİZİN ALTI MÜSİLAJ DOLU’’
Konuşmasına devam eden Gökhan,  ‘’Müsilaj dağınık vaziyetteyken bile aracın çok başarılı olduğunu gördük. Şu anda yüzeyde görünmüyor ancak, denizin altı müsilaj dolu. Umarız onlar yarın yine bütünleşip yüzeye çıkmazlar. Ama biz tabi tedbirlerimizi alıyoruz.” Deniz süpürgesi bir süre daha burada kalacak. Ancak İzmir Büyükşehir Belediyesininde bu Deniz süpürgesine ihtiyacı var. Bu nedenle bir süre sonda Deniz Süpürgesini İzmir’e göndereceğiz ancak ihtiyaç olması durumunda deniz süpürgesini geri çağırabileceğiz deniz süpürgesi İzmir’den Çanakkale’ye 24 saatte gelebiliyor kötü hava koşullarında dahi. Umarım ihtiyacımız olmaz ama olursa deniz süpürgesini tekrar çağırabileceğiz” şeklinde konuştu.

Çanakkale Belediyesi olarak  ‘Marmara Denizi Koruma Eylem Planı’ temizleme çalışmaları çerçevesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığından Çanakkale Belediyesine bir deniz süpürgesi temini için girişimde bulunacaklarını sözlerine ekledi.

Muzaffer Cirtel