Pandemi nedeniyle ertelenen Baro Başkanlığı seçiminde 3 aday gösterildi. Hande Keskin Toprak ve Soner Aydın eşit oy alınca başkanlığı, kıdemli olan Avukat Soner Aydın kazandı.

Çanakkale Barosu’nun pandemi yasakları nedeni ile ertelenen 35. Genel Kurulu yapıldı. Genel Kurulda Baro Başkanlığı için Avukat Hande Keskin Toprak, Avukat Soner Aydın ve Avukat Cem Erbil aday oldu. Yaklaşık dokuz yıldan bu yana Çanakkale Baro Başkanlığı görevini sürdüren Avukat Bülent Şarlan yeniden aday olmadı.

2020 yılı Eylül ayında yapılması gereken ancak pandemi yasakları nedeni ile birçok kez ertelenen Çanakkale Barosu Çanakkale Barosu 35. Genel Kurulu yapıldı. İki gün süren Genel Kurulun ilk gününde Baro Başkanlığı için üç aday çıkarken yaklaşık 4 dönemden bu yana Çanakkale Baro Başkanlığı görevini yürüten Avukat Bülent Şarlan, Baro başkanlığı görevini bıraktığını açıkladı.

ŞARLAN GÖREVİ TESLİM EDECEK
Genel kurul öncesinde açıklama yapan Çanakkale Barosu Başkanı Bülent Şarlan “Bugün Çanakkale Barosu 35. Olağan Genel Kurulunu gerçekleştiriyoruz. 8 yıl 9 ay yani yaklaşık 9 yıldan sonra 4 dönemden bu yana yapmakta olduğum Çanakkale Baro Başkanlığını bu genel kurul ile beraber seçilecek yeni baro başkanına ve yönetimine kuruluna hem ben hem de yönetim kurulumuz görevini devredecek. 35. genel kurulumuz aslında 2020 Ekim ayının ilk haftasında olması gereken bir genel kuruldu. Fakat Pandemi sebebi ile genel kurullarda ertelemeler oldu. Genel kurulumuz önce Aralık ayına ertelendi. Ardından Mart ayına ertelendi, Mayıs ayına ertelendi ve sonunda bugün yani 26 Haziranda Çanakkale Barosu 35. Genel Kurulunu gerçekleştiriyoruz. Öncelikle bu süreçte avukatlık mesleğimizin sorunları çok büyüdü ve büyümeye de devam ediyor. Pandemi sürecinin içinde özellikle mesleğimizde ekonomik sıkıntılar baş gösterdi. Yeni göreve gelecek Baro Başkanımızın ve yönetim kurulunun sorunların çözümü ile ilgili ciddi adımlar atacağını düşünüyorum’’ dedi.

‘’ÇANAKKALE BAROSU TOPLUMSAL KONULARA ÇOK HASSAS BİR BARO’’
Konuşmasına devam eden Şarlan, ‘’Ben Çanakkale Barosunun 9 yıla yakın başkanlığını yapmış bir isim olarak bundan sonra seçilecek Baro Başkanımızın ve Baro yönetim kurulu üyesi arkadaşlarımızın ve baromuzun yanında olmaya her zaman devam edeceğim. Bu genel kurulun önce avukatlık mesleğine, Yargıya, Hukuk camiasına ve ülkemize hayırlı olmasını, başarılı bir genel kurul sonrasında başarılı kararların alınacağı bir sürecin başlayacağını düşünüyorum. Tabi ki, bilindiği gibi Çanakkale Barosu toplumsal konulara çok hassas bir baro. Yani kadına karşı şiddete, çocuk haklarına, toplumsal davalara ve çevre duyarlılığı her zaman hassasiyet gösteren, bu konularda çalışmalar yapan bir baro oldu. Bundan sonrada yeni seçilecek baro başkanı ve yönetim kurulu üyeleri de bu hassasiyetlere de dikkat edeceklerdir. Toplumsal davaları her zaman takip edeceklerdir ve bundan sonra da etmeye devam edeceklerdir. Başarılı bir genel kurul olmasını diliyorum” diye konuştu.  

Çanakkale Barosunda Cumartesi günü (26 Haziran)gerçekleştirilen 35. Genel Kurulu, Baro Başkanı Bülent Şarlanın konuşmasının ardından başladı. Başkan Şarlan tarafından Faaliyet raporu, Kesin hesap raporu okundu ve oylandı. Raporların ibra edilmesinin ardından Başkan Şarlan 2 yıllık çalışmalarını anlattı.

Genel Kurulda 3 avukat Baro Başkanlığına aday oldu. Baro Başkan adayları Avukat Hande Keskin Toprak, Avukat Soner Aydın ve Avukat İbrahim Cem Erbil konuşma yaparak, başkan seçilmeleri durumunda yapacakları çalışma ve faaliyetler ile ilgili baro üyelerini bilgilendirdi.

OYLARDA EŞİTLİK OLDU
Çanakkale Barosunda Cumartesi günü gerçekleştirilen 35. Genel Kurulun ikinci gününde seçim heyecanı yaşandı. Çanakkale Barosu üyeleri yeni dönem Çanakkale Baro Başkanı ve yönetim Kurulu üyelerini belirlemek için saat 09.00 itibarı ile sandık başına gitti.

Toplam 4 sandıkta başlayan Baro Başkan seçimleri saat 17.00'de son buldu. Oy verme işleminin ardından sandıklar açılarak oy sayımı başladı. Oy sayımı sonrasında Baro Başkan adaylarından Avukat Hande Keskin Toprak ve Avukat Soner Aydın 189' ar oy aldılar. Adaylardan Cem Erbil ise 102 oy aldı.

KIDEMLİ OLAN KAZANDI
Toprak ve Keskin' in 189 oy almaları nedeni ile Barolar Kanunun 56 F maddelerindeki " Baro Başkanlığı seçimlerinde oyların eşit çıkması durumunda kıdem ve yaşı yüksek olan aday Baro Başkanı olur "ibaresi gereğince Avukat Soner Aydın Çanakkale Barosunun Yeni Baro Başkanı Oldu. Adaylar Baro Yönetim Kurulu üyeliklerine de listelerinden bazı isimleri sokabildiler. Hande Keskin Toprak yönetim kurulu listesinden 5 isim, Soner Aydın listesinden 4 isim İbrahim Cem Erbil ise listesinden 1 ismi Baro yönetim kuruluna seçildi. Çanakkale Barosu yeni Yönetim Kurulu; Erhan Kızık, Enes Çetin, Sinan Koşik, Pelin Turhal Erkan, Selahattin Mutlu, Eyüp Algül, Soner Tunalı, Ayşe Karakaya Şişek, Şebnem Çıtak, Aybüke Cebeci Bayat’tan oluştu.

ADAYLAR BİRLİKTE AÇIKLAMA YAPTI
Oyların sayılmasının ardından eşit oy alan Hande Keskin Toprak ve Soner Aydın kesinleşen sonuçların ardından beraber açıklama yaptı.

Eşit oy alan adaylardan Hande Keskin Toprak açıklamasında “Çanakkale Barosunda bu bir ilk oldu gerçekten. Çok sürpriz ve heyecanlı bir seçim oldu. Seçimin heyecanlı geçeceğini hepimiz tahmin ediyorduk. Tabi seçim sonucunda oyların eşit çıkması hepimiz için sürpriz oldu. Demokrasiye inanıyoruz.  Seçimin sonuçlarına saygılıyız. Ben meslektaşım Soner Aydın’ı tebrik ediyorum. Seçim sonuçları baromuz için, mesleğimiz için hayırlı olsun. Bu sonuç benim için onurdur. Beni destekleyen meslektaşlarıma da teşekkür ediyorum” dedi.

Kıdemli olması sebebiyle Baro Başkanlığını kazanan Soner Aydın ise açıklamasında “ Oylar yeniden sayıldı. Eşitlik değişmedi. Oylarda eşitlik durumu olunca baro kanunun gerekli yönetmeliğini de kontrol ettik. Kıdem sayesinde başkanlık görevi bana verildi. Zaten seçim sürecinde Baro başkanı adayları Avukat Hande Keskin Toprak ve Avukat İbrahim Cem Erbil ile keyifli son derece centilmence bizlere yakışır bir adaylık süreci geçirdik. Sonuçta seçimlerde Hande Keskin ve ben 189’ar oy aldık. Ben gerçekten kendisini tebrik ediyorum. Baro başkanlığı ona da yakışırdı. Tabi baro mevzuatı böyle zaten ondan bana Baro Başkanlığı görevi verildi. Ben herkese çok teşekkür ediyorum. Sonuçta bu seçim bir bayrak yarışıydı. Seçimde kaybeden yok Çanakkale barosu, meslektaşlarımız ve Hukukun üstünlüğü kazandı. Hepimiz için hayırlı olsun.

Hülya Öz