Son dönemde vaka sayısındaki düşüş hızı azalsa da düşüş devam ediyor. Sağlık Bakanlığı tarafından son açıklanan yüzbinde vaka sayısı 39,70 düştü. HES haritasında kentte neredeyse hiç kırmızılık gözlenmezken Bozcaada’nın ardından Eceabat ilçesinde de vakalar sıfırlandı.

Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasındaki risk haritasında Çanakkale’deki riski temsil eden kırmızılıklar tam kapanmadaki sıkı tedbirlerin ardından kademeli normalleşme ile birlikte büyük ölçüde azaldı. Kent haritasında kırmızılıklar adeta yok olurken haritada vaka olmayan alanlar ise çoğaldı.

Vatandaşları risk bölgeleri hakkında bilgilendirmek, Korona virüsün yayılımını tespit etmek amacıyla Sağlık Bakanlığı, Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasını geçtiğimiz yılın Mart ayı itibarıyla kullanıma sundu. Sağlık Bakanlığı tarafından kullanıma sunulan 5 ölçeğin yer aldığı HES yoğunluk haritasına göre Mavi renk düşük riskli bölgeyi temsil ederken, sırasıyla yeşil, sarı, turuncu ve kırmızıya doğru risk artıyor. Mavi renk en düşük riskteki bölgeyi, kırmızı renk ise en yüksek riskli bölgeyi temsil ediyor.

VAKA SAYISI 39,70’E DÜŞTÜ
Nisan ayında kentimizin vaka sayısında Türkiye genelinde en fazla vaka görülen il olarak kaydedilmesinin ardından kentte çok sayıda tedbir alındı. Nisan ayında kentimiz vaka sayısı haritasına göre nüfusa oranla en çok vaka artışının görüldüğü il olarak kaydedilmesinden sonra Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması risk haritasında yüksek riski temsil eden kırmızı renk ile kaplanmıştı. Şubat ayı birlikte artan vakalar sonunda ülke genelinde bir takım tedbirler uygulanmaya başlandı.  Önce kısmi kısıtlama ardından ise tam kapanma genelgesi yayınlandı. HES Yoğunluk haritası verilerine göre Çanakkale’de Şubat ayından beri bugüne kadar vakalar yükselmeye devam ederken alınan tedbirler ile vaka sayısında büyük bir azalma kaydedildi. Kısmi kısıtlama ve 29 Nisan itibariyle uygulanmaya başlanan tam kapanma ile birlikte kentliler daha evlerinde kalmaya başladı. Denetimler de sıklaşınca HES haritasında beklenen oldu. Tüm Türkiye’de vaka sayıları düşmeye başladı. Tedbirlerin etkisiyle birlikte Çanakkale’nin salgındaki yükü oldukça azaldı. İllere göre 100 bin nüfusa karşılık gelen haftalık vaka sayısını gösteren insidans haritasına göre Çanakkale'de vaka sayıları azaldı.  Son verilere göre Çanakkale vaka yoğunluğunda Şubat ayıdaki vaka sayısına geriledi. Açıklanan son insidans haritasında vaka sayısı yüzbinde 39,70 olarak kaydedildi. Tedbirlerle beraber vakalarda artmasa da düşüş
durma noktasına geldi.

Çanakkale’de de kent genelindeki kırmızı alanlar yerini yeşil ve az riski temsil eden mavi renkle kaplandı. Kırmızı alanlar ise küçülmeye başladı. Kentin pek çok yerinde ise vaka kaydedilmediği görüldü.

HER GEÇEN GÜN AZALIYOR
Uzun süreden beri ilk kez Bozcaada’da vakaların sıfırlanması hem adada yaşayanları rahatlatırken hem de yaz sezonu yaklaşırken durum esnafı da sevindirdi. Bozcaada’nın ardından Eceabat ilçesinde de vakalar sıfıra indi. İl genelinde vaka yoğunluğu yükselen il görülmezken her geçen gün vakalarda azalma olması ile vatandaşlar rahat bir nefes alıyor.
Çanakkale’de kent genelindeki kırmızı alanlar yerini yeşil ve az riski temsil eden mavi renkle kaplandı. Kırmızı alanlar ise küçülmeye başlamıştı. Kentin pek çok yerinde ise vaka kaydedilmediği görüldü. Tedbirlerin uygulanmaya başlamasıyla vakalarda düşüş hızı oldukça azaldı. Salgının başından beri en fazla vakaya sahip olan Biga ve merkez ilçedeki vakalar oldukça azaldı. Haritada Çanakkale ilinin geneli yeşil ve mavi renklere büründü.

Çanakkale merkezinde tam kapanma ve il hıfzıssıhha kurulunun aldığı ek tedbirler ile vaka sayısındaki büyük düşüş haritaya mavi ve yeşil renklerle yansıdı. Kademeli normalleşme ile birlikte vakalar kontrol altında tutuluyor. Düşüş nedeniyle Çanakkale Devlet Hastanesinde açılan ek covid servisleri de kapandı. Vaka sayısına göre şu anda sadece 1 Covid yoğun bakım ve 1 covid servisi açık duruyor. Doktorlar açık olan covid servislerinin yoğunluğunun düşük olduğunu belirtiyor.

KENT GENELİNDE DENETİMLER SÜRÜYOR
Çanakkale genelinde vaka sayısında artış yaşanan ilçe kaydedilmezken denetim ekiplerinin sıkı denetimleri kent genelinde devam ediyor. Zabıta ve polis ekipleri hem açık olan dükkanları denetlerken hem de sokakta yasaklara uymayan vatandaşları uyarmaya devam ediyor.

Bünyamin Nami Tonka