Çanakkale Boğazı’nda aylardır etkisini gösteren müsilaj tehlikesi temizleme çalışmalarına rağmen devam ediyor. Müsilaj, son olarak rüzgarın etkisiyle Ege Denizi’ne doğru yayılmaya başladı. Ortaya da şu korkunç görüntüler çıktı.

Tüm Marmara Denizi ile Çanakkale kıyılarında 3, 5 aydır görülen müsilaj Halk arasındaki adıyla deniz salyası etkisini sürdürmeye devam ediyor. Deniz üzerinde beyaz bir görüntü oluşturan ve kötü koku yayan deniz salgısı bir diğer adıyla müsilaj görenleri tedirgin ediyor. Deniz salyası, hem balıkçıların avlanmasını etkilerken diğer yandan da balık popülasyonunu ciddi boyutta tehdit ediyor. Mart ayında görülmeye başlanan Müsilaj, Çanakkale Boğazı'nda aradan geçen 3,5 aylık süreçte bazı günler azalıyor, bazı günler ise artıyordu. Son günlerde müsilajın yoğunluğunda yeniden artış gözlendi.  

Son günlerde etkisini yitiren rüzgarın ardından denizin üzeri, müsilaj nedeniyle bembeyaz köpük halini aldı. Boğazın geniş bölümünde görülen müsilaj, Çanakkale'nin en güzel mekanı kordon başta olmak üzere Yat Limanı ve Balıkçı Barınağı'nın içiyle, feribot iskelesini de kapladı. Rüzgarın olmamasıyla birlikte Müsilajın, akıntının yoğun olduğu Çanakkale Boğazı'ndan Ege Denizi yönüne doğru akmaya devam ettiği görüldü.

EGE DENİZİ’NE DOĞRU İLERLİYOR
Geçtiğimiz hafta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı öncülüğünde başlatılan Marmara Denizi Eylem Planı çerçevesinde Marmara Denizi'nden Kuzey Ege’ye kadar ilerleyen müsilaja karşı temizlik seferberliği başlatılmıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca 'Marmara hepimizin' sloganıyla başlatılan müsilaj temizliği çalışmaları sürerken Yat Limanı ve feribot iskelesinde çoğalan müsilaj, geçtiğimiz haftalarda lodos nedeniyle Sarıçay’ın içerisine de dolmuştu. Şimdi ise lodosun etkisiyle Ege Denizi’ne doğru ilerlemeye başladı. Uzmanlar müsilajın Türkiye karasularının tamamına yayılmasından endişe ediyor.

MÜSİLAJ TEMİZLİĞİ SÜRÜYOR
Müsilaj ve içeriği ile ilgili çalışmalar sürüyor. İçeriğinde mikroplastikler olduğu belirlenen müsilaj nedeniyle yoğun olan yerlerde denize girmek bile tehlikeli sayılırken temizlik çalışmaları son hız devam ediyor. Köpüğü andıran görüntüsüyle kıyıları işgal eden müsilajın temizleme çalışmaları Marmara Denizi Eylem Planı çerçevesinde 8 Haziran'da başlatılmıştı. Çanakkale’de Yat Limanı içinde hafta boyunca sürdürülen Boğazda yoğun olarak görülen müsilajın temizlik çalışmaları, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekiplerince hortum bağlı su motoruyla çekilerek, tanklara dolduruldu. Tankların içinde biriken müsilaj, belediyeye ait vidanjörle çekilip, bertaraf edilmek üzere götürülüyor.

198 METREKÜP MÜSİLAJ TOPLANDI
Çanakkale Boğazı’nda Mart ayı itibariyle etkili olan müsilaj hem vatandaşları korkutuyor. Çanakkale Boğazı’nda 8 Haziran'da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca 'Marmara hepimizin' sloganıyla başlatılan müsilaj temizliği, Çanakkale’de Yat Limanı içinde sürdürüldü. Müsilaj temizleme çalışmaları, dün de devam etti.  Boğazda yoğun olarak görülen müsilaj, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekiplerince hortum bağlı su motoruyla çekilerek, tanklara dolduruldu. Tanklarda biriken müsilaj, belediyeye ait vidanjörle çekilip, bertaraf edilmek üzere götürülürken Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Bekir Çelen, Çanakkale'de bugüne kadar toplam 198 metreküp müsilaj toplandığını açıkladı. 
 
Mehmet Kuzey
Foto: DHA