Müsilaj nedeniyle Marmara Denizi can çekişirken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Çanakkale’de denizi kirleten fabrikaları incelemek hem de çevreye zarar verenlerin önüne geçmek için şehir dışından denetçiler görevlendirdiği öğrenildi. Şehre gelen denetçiler, ilk olarak yıllardır denizi kirleten fabrikaları inceleme altına alacak.
 
Pandeminin ardından Türkiye’nin en büyük sorunu Marmara Denizi’ndeki jel tabaka olarak görülen müsilaj oldu. Ülkenin en büyük sorunlarından biri halen gelen bu çevre felaketinin başlangıç yeri de Çanakkale. Daha önceki yıllarda belli küçük göbekler halinde şehir merkezi açıklarında ortaya çıkan bu jel tabakası, bu yıl da aynı bölgelerde kendini gösterdi.  Yine kısa süre sonra yok olup gideceği beklenirken, daha da yayıldı. Önce şehir merkezi açıklarını kapladı daha sonra boğazdan Marmara Denizi’nin diğer bölgelerine yayılmaya başladı. Şimdi ise  Marmara Denizi çevresindeki Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Yalova, Kocaeli, İstanbul ve Tekirdağ’da büyük sorunlara yol açtı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından bu 7 ilde temizleme çalışması da başlatıldı.
 
DENİZİ YILLARDIR KİPRLETİYORLAR
Marmara Denizi çevresinde yer alan diğer 6 ilde olduğu gibi Çanakkale’de de çok sayıda fabrika bulunuyor. Hem Çanakkale Merkez hem de Lapseki’den Karabiga’ya kadarki sahil şeridinde birçok fabrikalar yer alıyor. Fabrikaların tamamı da Anadolu yakasında deniz kıyısında yer alıyor. Müsilajın da yine Çanakkale Boğazı’nın Anadolu yakası tarafından başlaması ise ayrıca dikkat çekiyor.

Bu fabrikalar da yıllardır hem atıklarını denize atıyor hem de deniz suyunu soğutma sisteminde kullanıyor. Bu yüzden hem çevre dernekleri hem de bilim adamları yıllardır bu sorunun Marmara Denizi’ni bitireceğini açıklamıştı. Tüm bu uyarılara rağmen denizi yokeden sebeplerin önüne geçilmedi.
 
DENETÇİLER GELDİ
Bu fabrikalar da yıllardır hem atıklarını denize atıyor hem de deniz suyunu soğutmada kullanıyor. Bunların da denizi kirlettiği belirtiliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, müsilaj sonrasında Marmara havzasındaki ilgili tüm müdürlüklere genelge gönderilerek denetimlerin sıkılaştırılması talimatı verildiğini belirtildi. Bakanlık tarafından gönderilen 300 ilave denetçinin Marmara havzasında göreve başladığını, 1 ayda 450 civarında su kirliliği denetimi yapılarak toplam 6.5 milyon TL ceza kesildiğini ifade edildi.
Çanakkale’ye de yeni denetçilerin gönderildiği öğrenildi. Başka şehirlerden bakanlık tarafından gönderilen denetçilerin göreve başladığı belirtiliyor. Bu netçiler ilk olarak denizi kirleten başta fabrikalar olmak üzere diğer etkenler üzerine duracağı öğrenildi. Özellikle Çanakkale genelinde deniz kenarında bulunan fabrikaların büyük bir titizlikle inceleneceği belirtiliyor. Denetçilerin ayrıca bakanlığa yapılan şikayetleri de yerinde inceleyeceği ifade ediliyor. Şehir dışından gelen denetçilerin il genelindeki çevreye zarar verenleri rapor edeceği belirtiliyor.  
 
MARMARA DENİZİ'NDE 1197,2 METREKÜP MÜSİLAJI TEMİZLEDİK
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Marmara Denizi’nde başlatılan seferberlik kapsamında 4 günde toplam 1197,2 metreküp müsilajı temizlediklerini duyurdu.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Marmara Denizinde kirliliğe yol açan müsilaj (deniz salyası) sorununu çözmek için temizlik çalışması başlattı. 'Marmara Denizi Eylem Planı' çerçevesinde 8 Haziran'da 'Marmara hepimizin' sloganıyla başlatılan deniz temizliği seferberliği sürüyor. İstanbul, Kocaeli, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Yalova ve Tekirdağ'da belirlenen bölgelerde yapılan temizlik çalışmalarının 4'üncü gününde 464,1 metreküp müsilaj temizlendi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Marmara Denizi’mizde oluşan müsilajla mücadelemizi 11 Haziran'da da kararlılıkla sürdürdük. Müsilaj temizleme seferberliğimizin 4'üncü günü olan 11 Haziran'da 464,1 metreküp müsilajla birlikte toplamda 1197,2 metreküp müsilajı temizledik" ifadelerini kullandı.

Damla Şener Okdaş