Marmara Denizi can çekişirken, bu çevre felaketinin sebepleri araştırılıyor. Çevre felaketini en net şekilde dile getiren Gazeteci Cüneyt Özdemir, “Arıtma tesisi kurmadan atığı denize basan işadamları, denetlemeyen kamu görevlileri, planlama yapmayan yerel yöneticiler, çevreciliği marjinallik olarak gören öngörüsüz siyasetçiler, uzmanların uyarıları dinlemeyen idareciler öldürdü.” dedi. Çanakkale’de de bazı fabrikaların arıtma tesisi kurmadan atıkları direk denize döktükleri yıllardır bilinen bir gerçek.

Hafta sonu Türkiye genelinde Dünya Çevre Günü dolayısı ile etkinlikler düzenlendi. Bir yanda bu etkinlilerde çevre ile ilgili bir çok söz sarf edilirken, diğer yanda Marmara Denizi’nde çevre felaketi yaşanıyor. Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Yalova, Kocaeli, İstanbul ve Tekirdağ’ın çevresinde olduğu bu eşsiz deniz uzun bir süredir Müsilaj adı verilen jel tabaka ile boğuşuyor.

Bölgede deniz ürünlerine ve turizme büyük zarar veren bu çevre felaketinin sebepleri araştırılıyor. Bu alanda bir çok tartışmalar yaşanırken Gazeteci Cüneyt Özdemir herkesin sesi olan açıklamalarda bulundu.

DENİZİ HEPİMİZ ÖLDÜRMEDİK!
 “Marmara denizini hepimiz öldürmedik” vurgusu yapan Gazeteci Özdemir, twitter hesabında “Arıtma tesisi kurmadan atığı denize basan işadamları, denetlemeyen kamu görevlileri, planlama yapmayan yerel yöneticiler, çevreciliği marjinallik olarak gören öngörüsüz siyasetçiler, uzmanların uyarıları dinlemeyen idareciler öldürdü.” görüşünü savundu.
 
ÇANAKKALE’DE DE VAR
Özdemir bu açıklamalar yapmasının ardından gözler Çanakkale’ye çevrildi. Çanakkale’de bazı fabrikaların da arıtma tesisi kurmadan yıllardır pisliğini denize döktüğü biliniyor. Çevreye yaydıkları kokularla da vatandaşları bıktıran bu fabrikalara ne yetkili kurumlar ne de belediyenin şimdiye kadar bir yaptırım uygulamaması ise düşündürüyor.  Hep tartışılan bu fabrikaların pisliği denizi, kokusu ise vatandaşlara zarar vermeye devam ediyor.

Dünya Çevre Günü etkinliklerinin düzenlendiği bir adres de Çanakkale oldu. Gazeteci Özdemir’in  görüşünü benimseyen ve törenin pandemi kuralları gereği uzaktan izleyen bazı Çanakkaleliler “Kısacası bizden günah gitti. Gazeteci Özdemir de dile getirdi. Suçlu vatandaş değil, denizleri çöplüğe çevirenler.” şeklindeki ifadeleri ile Çanakkale’nin kuzey Ege’deki gözde tatil beldesi Bozcaada’dan Gökçeada’ya Assos kıyılarından Ayvacık’ın verimli topraklarına tüm itirazlara, tüm muhalefet görüşlere rağmen yapımı hızla devam eden JES’ler RES’ler gibi çevre felaketine yol açtığı kesinleşmiş yatırımların deniz salyasından sonra karada da toprak anayı tamamıyla bitiren etken olacağını belirttiler.
 
Arzu Baladur  
Foto: DHA