Kademeli normalleşme kapsamında alınan yeni kararlarda pazarlar hakkında da yeni karar çıktı. İsmetpaşa Mahallesinde kurulan halk pazarında salı ve Cuma günü sadece meyve ve sebze tezgahı açılırken Çarşamba günü ise konfeksiyon tezgahlarına ayrılmıştı. Yeni kararla birlikte konfeksiyoncular Cumartesi de tezgâh açabilecek.

Tüm Türkiye’de Şubat ayı ile birlikte koronavirüs vakaları artarken İçişleri Bakanlığı tarafından yeni tedbirler alındı. Kentimiz Şubat ayından beri vaka artışında hız kesmeyerek geçtiğimiz hafta vakada birinci oldu. Artan vakalar sonunda 1 Mart’ta geçilen kontrollü normalleşme 14 Nisan’da son buldu. Kısmı kapanma uygulamasına geçildi. Kentimizle birlikte Türkiye’de de vaka sayısında düşüş gözlendi. Fakat salgının kontrolünü ele almak amacıyla 26 Nisan'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde alınan kararlar doğrultusunda halihazırda uygulanmakta olan kısmi kapanma tedbirlerine yeni önlemler eklenerek tam kapanma dönemine geçileceği duyuruldu. İçişleri Bakanlığı 81 il valiliğine "Tam Kapanma Tedbirleri" konulu genelge gönderdi.  29 Nisan Perşembe saat 19.00'dan itibaren 17 Mayıs Pazartesi saat 05.00'e kadar sürecek tam kapanma döneminde ülke genelini kapsayacak şekilde uygulanacağı ifade edildi. Vaka artışını kontrol altına almak amacıyla önce kısmi kısıtlama ardından ise 29 Nisan akşamından itibaren 17 Mayıs’a kadar tüm Türkiye’de tam kapanma uygulandı. 

PAZARLARIN SAYISI AZALMIŞTI
Hafta sonu sokağa çıkma yasakları nedeniyle önce hafta sonu kurulan pazarların hafta içi kurulmasına karar verildi. Kararla birlikte İsmetpaşa Mahallesinde haftanın 2 günü Salı ve Cuma günleri Pazar kurulmasına karar verildi. Esenler Mahallesinde ise Pazar sayısı 1 güne indirildi. Esenler’de pazarcıların sadece Çarşamba günü tezgah açmasına karar verildi. Tezgahların arasının açılmasına karar verildi.

Kısmı kapanma ile birlikte kentimizde özellikle her hafta kalabalıklar oluşan pazarın yükünü azaltmak amacıyla tedbirler arttırıldı. Buna göre İsmetpaşa Mahallesinde kurulan halk pazarının salı ve Cuma günü sadece meyve ve sebze satışı olmak üzere kurulacağı belirtilirken Çarşamba günü ise konfeksiyon tezgahlarına ayrıldı. Esenler’de ise Çarşamba günü Pazar kurulması kararı sabit kaldı.

KONFEKSİYON AYRILMIŞTI
Çanakkale Valiliği İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu tarafından salgını kontrol altına almak amacıyla alınan kararlar arasında Pazar yerleri için yeni tedbir kararı yer aldı. Çanakkale Valiliği İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, Pazardaki meyve sebze ile konfeksiyon tezgahlarının farklı günlerde kurulması kararı aldı. Karara göre, Salı ve Cuma günleri Cuma pazarı yerinde kurulan; giyim, oyuncak, züccaciye, nalburiye vb. ihtiyaç malzemelerinin satışını yapan tezgâhların sadece Çarşamba günleri kurulmasına, sebze/meyve vb. satış tezgahlarının Salı ve Cuma günü kurulmasına, giyim, oyuncak, züccaciye, nalburiye vb. ihtiyaç malzemeleri ile sebze/meyve vb. satışlarının aynı gün yapılmamasına,  Pazar yerinde anılan malzemelerin satışını yapacak pazarcı esnafının her bir satış tezgâh/sergi arasında en az 3 metre mesafe olmasına, Pazar yerlerinde giysi denemelerinin yapılmamasına, giysi deneme kabinlerinin kaldırılmasına karar verilmişti. Buna göre İsmetpaşa Mahallesinde kurulan halk pazarının salı ve Cuma günü sadece meyve ve sebze satışı olmak üzere kurulacağı belirtilirken Çarşamba günü ise konfeksiyon tezgahlarına ayrıldı.  Haftanın 2 günü tezgah açan konfeksiyoncular, alınan kararla mağdur oldu.
Salı ve Cuma günleri kurulan İsmetpaşa Mahallesindeki Pazarda tedbirler harfiyen uygulandı. İl Umumi Hıfzıssıhha Kararı gereğince sadece sebze meyve tezgahlarının kurulduğu pazarda alınan karar nedeniyle konfeksiyoncular tezgah açamadı. Çarşamba günleri İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu tarafından alınan kararla pazarda sadece giyim, oyuncak, züccaciye, nalburiye vb. ihtiyaç malzemelerinin satışını yapan tezgâhlar kuruldu. Giysi denemelerinin yapılmamasına karar verildiğinden, giysi deneme kabinleri de kaldırıldı. Vatandaşlar Salı günü sebze ve meyve için pazara gelince Çarşamba günü yeniden konfeksiyon bölümüne talep göstermedi. Öte yandan pandemi başından beri pazardaki konfeksiyoncular pandemi nedeniyle vatandaşların pazarda az süre geçirmek sadece zaruri ihtiyaçlarını karşılamak istemesinden kaynaklı zorluk yaşıyordu. Alınan kararla pazardaki konfeksiyoncular daha da ekonomik zorluğa girdiklerini ifade etmişti. 

KONFEKSİYON BÖLÜMÜ CUMARTESİ GÜNÜ DE AÇILACAK
İsmetpaşa Mahallesinde kurulan Pazar, çeşitli ürünlerin bir arada olması ve taze sebze meyve imkanı sayesinde Çanakkaleli vatandaşların uğrak noktası. Kademeli normalleşme kapsamında alınan yeni kararlarda pazarlar hakkında da karar çıktı. Buna göre Cumartesi günü sokağa çıkma yasağı kaldırılınca yeni kararlar alınmak üzere toplantı yapıldı. Çıkan kararda İsmetpaşa Mahallesinde kurulan halk pazarında salı ve Cuma günü sadece meyve ve sebze tezgahı açılması kararı sabit kalırken konfeksiyon tezgahlarına Çarşamba günü ile birlikte Cumartesi günü de açılmasına karar verildi.  Yeni kararla birlikte konfeksiyoncular Cumartesi de İsmetpaşa Mahallesindeki halk pazarında tezgâh açabilecek.

SON KARAR ŞU ŞEKİLDE;
Pazar kurulma günlerinde son durum ise şu şekilde oldu; Salı ve Cuma günleri İsmetpaşa Mahallesinde sebze ve meyve pazarı, Çarşamba ve Cumartesi günleri konfeksiyon pazarı. Esenler Mahallesi’nde ise sadece Çarşamba günü Sebze, meyve pazarı kurulacak.

Kentin en kalabalık halk pazarlarından olan İsmetpaşa Kapalı Pazar Yeri, bu hafta da kentlilerin akınına uğradı. Sabahın erken saatlerinde kurulan tezgâhlarda sebze ve meyveler rağbet gören ürünler oldu. Katkısız ve doğal olarak yetiştirilen ürünlerden olan yöreye özgü tarhana, erişte, köy ekmeği, köy yumurtası, salça, ceviz, arı sütü, bal, polen, zeytin, zeytinyağı, mevsimlik sebze ve meyvelerin yanı sıra şifalı otlar da tezgâhlarda yerini aldı.

Sabah erken saatlerden akşama kadar kurulu olan pazarda haftalık alışverişlerini yapmak için vatandaşlar pazara yoğun ilgi gösterdi. Kalabalıklar oluşan Salı pazarında, HES kodu uygulaması ise devam etti.

Bu hafta pazarda, vatandaşların yoğun talep gösterdiği sebzelerden, patates ve soğan 2-3 TL; Patlıcan 5-6 TL; Salatalık 4 TL; Domates 5-6 TL; Kabak 4-5 TL; Fasulye 12 TL; Havuç 7 TL; Dolma Biber 6-8 TL; Çarliston ve Sivri biber 4-5 TL; Bağ yaprağı 30 TL ve mevsimin gözdesi olan bezelyenin kilosu 7 TL’den tezgahlarda yer alıyor.
Pazarcı esnafı meyvelerden ise en çok karpuz tercih edildiğini belirtiyor. Meyvelerden, erik 20; çilek 7,5-10; Yeşil elma 2,5; Karpuz 5; Kiraz 15-20 ve limon 4 TL’den alıcısını buluyor.

POLİS DENETİM YAPIYOR
Kentteki denetimler devam ediyor. Pazar yerinde polis ve zabıta ekipleri, sık sık esnaf ve vatandaşları kontrol ederek bulaşı riskini en aza indirmek için denetim gerçekleştirdi. Pazar yerine girişte denetim ekipleri vatandaşların HES kodlarını kontrol etti.

Hülya Öz