Koronavirüs tedbirleri kapsamında 1 buçuk aydır kapalı olan kentteki parklar, bahçeler ile kordon kademeli normalleşme kapsamında yeniden açıldı. Vatandaşlar sabah saatlerinden itibaren kordonda ve kafelerde yoğunluk oluşturdu. Öte yandan kademeli normalleşme kapsamında alınan kararlar beklentileri karşılamadı. Vatandaşlar ve esnaflar kentte vaka sayısı her geçen gün düşmeye devam ediyor. Şubat ayında başlayan vaka artışları nedeniyle 15 Nisan’da park, bahçeler ile kordon vatandaşların kullanımına kapatılmıştı. İçişleri Bakanlığı’nın Kısmı kısıtlama genelgesi dışında ek tedbirler alan Çanakkale Valiliği İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, kentte yoğun olan park, bahçe gibi kamu alanı olan yerlerin yaya trafiğine kapatılacağını açıkladı. Bu kapsamda Kordon, İskele Meydanı, Yeni Kordon, Dardanos sahil bandı, Özgürlük Parkı ve Halk Bahçesi barikatlarla yayalara kapatıldı. İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu tarafından yapılan açıklamada, İlimizdeki vaka sayılarının çok yüksek seyretmesi bu seyirde de insanların temasının büyük rol oynadığı bilindiğinden İlimiz merkezi ve Kepez Belediyesi ile mücavir alanlarındaki tüm sahil bantları (Kordon, İskele Meydanı, Yeni Kordon, Kepez Sahil Bandı, Güzelyalı Sahil Bandı, Dardanos Sahil Bandı dahil) ile park ve bahçelerde (Özgürlük Parkı ve Halk Bahçesi dahil) teması ve yoğunluğu önlemek için 1 Haziran’a kadar vatandaş girişlerine kapatılmasına karar verilmişti.

YENİDEN AÇILDI
29 Nisan 17 Mayıs tarihlerinde tam kapanmaya geçilerek vaka sayıları düşürüldü. Vakalardaki düşüş nedeniyle Türkiye 17 Mayıs tarihi itibariyle tam kapanmadan kademeli normalleşmeye geçti.  Kademeli normalleşmede yapılan ilk toplantıda hafta sonları sokağa çıkma yasağı devam ederken hafta içi sokağa çıkma yasağı ise akşam 21.00’da başlamasına karar verildi. Kademeli normalleşme kapsamında Çanakkale Valiliği İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu toplanarak yeni kararlar aldığını açıkladı. koronavirüs tedbirleri kapsamında İl Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla 15 Nisan tarihinde halkın kullanımına kapatılan park ve bahçeler ile sahiller, yeni kademeli normalleşme kararları doğrultusunda 1,5 ay sonra yeniden açıldı.

Kentin yaz aylarında gözde mekanı kordon boyunda vatandaşlar sabah saatlerinden itibaren yürüyüşe çıktı. Kentteki kafelerde de yoğunluk gözlerden kaçmadı. Uzun süredir barikatlar nedeniyle sahil bandında yürüyüş yapamayan Çanakkaleliler, hem kendileri yürüyüş yapmak için hem de hayvanlarını gezdirmek için yeniden kordonda yoğunluklar oluşturdu. Gün boyu, kısıtlamalar nedeniyle kapalı olan tüm yerler vatandaşların akınına uğradı. Vatandaşlar kordonun açılmasından duydukları memnuniyeti dile getirdi.

PAZAR GÜNÜ KISITLAMA DEVAM EDİYOR
Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kabine toıplantısı sonrası Haziran ayı boyunca uygulanacak yeni kademeli normalleşme kararlarını açıklamasının ardından İçişleri Bakanlığı Kademeli Normalleşme kapsamında;  Sokağa Çıkma Kısıtlaması, Şehirler Arası Seyehat Kısıtlaması, İş Yerlerinin Faaliyetleri, Eğitim-Öğretim Faaliyetleri, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Mesai, Ertelenen Faaliyet Etkinlik ve Törenler, Toplu Ulaşım Tedbirleri, Konaklama Tesislerine Dair Tedbirler başlıklarının yer aldığı yeni genelgeyi yayınladı.

HAFTA İÇİ YASAK 22.00’DA BAŞLIYOR
Genelgeye göre Haziran ayı boyunca; sokağa çıkma kısıtlaması hafta içi ve cumartesi günü için akşam 22:00 ile sabah 05:00 arasında devam edecek. İlk açıklanan kararda saat 21.00’da sokağa çıkma yasağı başlarken yeni karar ile birlikte kısıtlama saati 1 saat uzatıldı.  Bu sınırlama cumartesi 22.00 ile pazartesi 05.00 arasında yani pazar gününü tam kapsayacak şekilde uygulanacak.

RESTORANLAR VE KAFELER 49 GÜN SONRA YENİDEN AÇILDI
Genelgeye göre, Restoranlar ise sabah 07.00 ile akşam 21.00 arasında masaya servis yapılabilecek. Kafe ve restoranlar 21.00 ile 00.00 arasında ise paket servilerine devam edebilecek. Pazar günleri ise sadece paket servis yapılabilecek. Kahvehane, kafe, çay bahçesi, halı saha, spor salonu, lunapark gibi işletmeler kurallar çerçevesinde pazar günü hariç 07.00-21.00 arasında çalışabilecek. Kararların ardından esnaf Salı sabahı hazırlıkları tamamlayarak vatandaşlara kapılarını açtı. 49 gündür kapalı olan kafe ve restoranların Salı gününden itibaren müşteri ağırlamaya başladı. Gün boyunca kentteki kafe ve restoranlar uzun süreden beri ilk kez müşterilerini ağırladı.

Genelge tedbirlerinde, Açık ve kapalı alanlardaki nikahlar ve nikah şeklindeki düğün törenleri, belirlenen şartlara uygun şekilde 1 Haziran'dan itibaren başlayabileceği belirtildi. Üniversitelerin 2021-2022 eğitim öğretim yılı akademik takvimi 13 Eylül itibarıyla başlayacak. Kamu kurumlarındaki esnek mesai uygulaması yeni bir düzenlemeye kadar devam edecek.  Spor kulüpleri genel kurullarını haziranın ilk gününden itibaren, diğer kuruluşlar da ikinci yarısından itibaren gerçekleştirebilecek.

Açıklanan yeni kararlar vatandaşların bir nebze olsun nefes almasına olanak sağlarken, diğer yandan alınan yeni kararlar hem vatandaşı hem de esnafı yeterli ölçüde tatmin etmedi. Yeni genelgeye Cumartesi günleri çalışan kesim, nefes almak için bir zaman bulamazken, esnaf da neredeyse daha gün batmadan dükkanını kapatmaktan mutlu olmadığını belirtiyor. 

Sokağa Çıkma Kısıtlaması, Şehirler Arası Seyehat Kısıtlaması, İş Yerlerinin Faaliyetleri, Eğitim-Öğretim Faaliyetleri, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Mesai, Ertelenen Faaliyet Etkinlik ve Törenler, Toplu Ulaşım Tedbirleri, Konaklama Tesislerine Dair Tedbirler başlıklarının yer aldığı genelgede normalleşme kapsamında alınan kararlar beklentileri karşılamasa da vakaların düşmesi ile birlikte vatandaşlar yeni kararları dört gözle bekliyor.

Mehmet Kuzey