Sağlık Bakanlığı’nın paylaştığı son verilere göre Türkiye genelinde vaka sayıları düşerken Çanakkale’deki yüz bindeki vaka sayısı 72,75 oldu. Aşılama ise kentimizde hızla devam ediyor. Çanakkale Tabip Odası Başkanı Güleda Erensoy, kentteki vaka sayısı ve aşı hızını değerlendirerek, Covid servislerinin doluluk oranlarının oldukça düştüğünü ifade etti.

Çanakkale’nin salgındaki yükü azalmaya devam ediyor. İllere göre 100 bin nüfusa karşılık gelen haftalık vaka sayısını gösteren insidans haritasına göre Çanakkale vaka yoğunluğunda 49’uncu sıraya geriledi. 8 Şubat’tan bu yana ilk kez 10-16 Nisan dönemi düşüş görülmüştü. Kent genelindeki istikrarlı düşüş ise devam ediyor bu hafta ile birlikte vaka sayısı 72,75 olarak kaydedildi. Sağlık Bakanlığı'nca açıklanan 8-14 Mayıs haftalık vaka sayısı tablosunda, Çanakkale'de 100 bin kişide görülen vaka sayısı 120,95 olarak gerçekleşirken,  son açıklanan 15-21 Mayıs tablosunda ise bu rakam 72,75’e geriledi. Çanakkale, aşılama oranlarında ise uzun süredir Türkiye’de birinci sırada yer alıyor. Hem tedbirler, hem de aşılamanın hızlanmasıyla Sağlık çalışanları azalan vaka sayıları nedeniyle bir nebze olsun nefes almaya başladı. Tabip Odası Başkanı Güleda Erensoy, gazetemize bir açıklama yaparak, aşılama oranlarının daha da yükselmesi gerektiğini ifade etti. Erensoy, Çanakkale’deki salgının durumunu, aşı oranlarını ve yerli aşı hakkında konuştu.

‘’DOLULUK ORANLARI ÇOK DÜŞÜK’’
Tabip Odası Başkanı Güleda Erensoy,’’Şu anda vaka sayılarında bir azalma olduğunu görüyoruz Çanakkale’de. Bizim Çanakkale Devlet Hastanesi olarak açık tuttuğumuz 1 Covid yoğun bakımımız 1 tane de Covid servisimiz var. Doluluk oranları da çok düşük. Genel olarak sağlık çalışanlarında da bir rahatlama görüldü. Eski çalışma yerlerine o Covid yoğun bakımlarda ve Covid servislerinde çalışanlar eski servislerine ve diğer yoğun bakımlara döndüler. Genel bir hafifleme var yük olarak bizim üzerimizde’’ dedi.

‘’AŞI ÇOK ÖNEMLİ’’
‘’Pandemiden kurtuluşumuzun tek yolunun tekrar aşı olduğunu söylemek istiyorum’’ diyen Erensoy, ‘’Başka bir yolumuz yok. Yoksa diğer ülkeler daha kolay hayatlarına dönecekler. Biz gerçekten sağlık çalışanları olarak perişan olmaya devam edeceğiz. Halkımız da böyle tıkılmaya hareketi kısıtlanmaya devam edecek aşı çok önemli. Herkesi aşı randevularını almaya aşı olmaya davet ediyorum.

‘’HERKESİN AŞI OLMASI LAZIM’’
Türkiye genelinde aşılama sürüyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yeni aşı müjdelerini de halk ile paylaştı. Yeni aşıların 1 Haziran’a kadar Türkiye’ye geleceği ve 50 yaş ve üzerine aşılamanın başlayacağını belirten Bakan Koca, aşılama hızının da bu doğrultu da artacağını ifade ediyor. Çanakkale Tabip Odası Başkanı Güleda Erensoy da aşılama hızı ve aşı tedariği hakkında açıklamalarda bulunarak, ‘’Aşılamamızın öyle ciddi bir hızlanması yok. Bakan bir takım şeyleri söylüyor; ‘Aşı alıyoruz’ diyor. ‘Aşı geliyor, yerli aşı yapıyoruz’ diyor ama ortada henüz işleme geçmiş bir durum olmuyor. Şu anda da son birkaç gündür duyuyorum; insanlar aşı randevusu alamıyor. Bizim ülkemizde öyle bir aşı temininin çok hızlanması, aşı temininin ciddi bir akışa geçmesi gibi bir durumumuz yok şu an. Aşı aşı aşı diyeceğiz. Herkesin aşı olması lazım. Bu ülkenin en önemli derdinin de aşı temini olması lazım’’ dedi. 

 ‘’UMARIM AŞI OLUŞ HIZIMIZ DAHA DA ARTAR’’
Sağlık Bakanlığı tarafından paylaşılan verilere göre 81 il arasında nüfusuna göre en fazla aşılamanın olduğu il Çanakkale olarak kaydedildi. Çanakkale özelinde aşılamayı ve aşılama hızını değerlendiren Erensoy, ‘’Tüm Türkiye’yle zaten nüfus ile orantılı olarak aşı dağıtımı yapılıyor. Tüm Türkiye’deki neyse o. Örneğin randevu bulunamıyorsa tüm Türkiye’de bulunamıyor çünkü aşı olmuyor. Sonuç olarak şu anda umarım aşı oluş hızımız daha da artar’’ diye konuştu.

Bakan Koca’nın sosyal medya üzerinden duyurduğu yerli aşı müjdesi hakkında da açıklama yapan Erensoy, ‘’Zaten Türkiye’nin yerli aşısını yapan Refik Saydam Enstitüsü’nün olmaması yani kaldırılmış olması bu bizim ayıbımızdır. Bu ülkenin ayıbıdır zaten kendi aşısını üretemiyor oluşu. Bu kadar dışarıya bağımlı oluşumuz. Bir ülkenin gücüm gerçekten büyük devlet oluşu bu tarz şeylerle zaten ölçülebilecek bir şeydir’’ dedi.

Muzaffer Cirtel