Çanakkale merkezli olarak başlatılan ve 14 ilde eş zamanlı gerçekleştirilen FETÖ operasyonlarında toplamda 86 şüpheli gözaltına alınırken 36'sı serbest bırakıldı. 30 şüphelinin ise adliyeye sevki gerçekleştirildi.

Çanakkale merkezli 14 ilde, Fetullahçı Terör Örgütü / Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY)’nin yeni yapılanmasına yönelik düzenlenen eş zamanlı operasyonda, 84 kişi gözaltına alındı. Çanakkale Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen soruşturma kapsamında, MİT Çanakkale Ünitesi ile Çanakkale Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) ile İstihbarat Şube Müdürlüğü birlikteliğinde, KOM Daire Başkanlığı’nın desteği ile yaklaşık 1 yıl süren çalışmaların ardından FETÖ/PDY güncel yapılanmasına yönelik 14 ilde eş zamanlı operasyon düzenlendi. 

Edinilen bilgilere göre Çanakkale merkezli İstanbul, Edirne, İzmir, Kocaeli, Aydın, Balıkesir, Çorum, Bursa, Tekirdağ, Yalova, Zonguldak, Manisa ve Kayseri’de 91 adrese yapılan baskınlarda, FETÖ/PDY'nin yeni yapılanması içerisinde olduğu tespit edilen 84 şüpheli yakalanarak, gözaltına alındı. Adreslerde yapılan aramalarda, yüklü miktarda döviz, silah, çok sayıda örgütsel dokümanın ele geçirildiği operasyonda, örgütün öğrenci yapılanması, esnaf yapılanması, aile yapılanması, mahrem il yapılanması ve finans ağı çökertildi. Şüpheliler arasında örgütün il imamı, bölge sorumlusu, ilçe imamları, öğrenci sorumluları ve örgüt içinde üst kademede mahrem konumda yer alanlarında da bulunduğu belirtildi. Şüphelilerin, cezaevinde bulunan örgüt üyelerinin ailelerine maddi manevi yardım ettiği, internet ve oyunlar üzerinden kriptolu cihazlarla haberleştikleri edinilen bilgiler arasında yer aldı.

KORONA DEĞİL FETÖ BASKINI
Bazı basın yayın organları ve sosyal medya platformlarında Kovid olan örgüt üyelerinin filyasyon sürecini hiçe sayarak, halkın arasına çıkıp, bilinçli olarak halkın arasına karışıp, virüsü yayma eğiliminde oldukları tespit edildiği hakkında paylaşımlar yapıldı. Çanakkale Cumhuriyet Başsavcılığı konu ilgili bir basın açıklaması yayınladı. Açıklamada, ‘’Bazı basın yayın organları ve sosyal medya platformlarında kovid 19 salgınını yaydıkları gerekçesiyle operasyon düzenlendiği şeklindeki haber ve paylaşımlarla ilgili kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla bir basın açıklaması yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur’’ denildi. Açıklamanın devamında ‘’21.05.2021 günü Cumhuriyet Başsavcılığımızın koordinesinde yürütülen soruşturma kapsamında, FETÖ/PDY silahlı Terör örgütünün bölge imamları ve güncel yapılanmasına ilişkin 14 ilde eş zamanlı operasyon yapılmıştır. Cumhuriyet Başsavcılığımızca Kovid 19 salgınını yaydığı iddiasıyla yürütülen herhangi bir soruşturma bulunmamakta olup, yapılan haber ve paylaşımlar gerçeği yansıtmamaktadır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur’’ ifadeleri kullanıldı.

30 ŞÜPHELİ ADLİYEYE SEVK EDİLDİ
FETÖ/PDY operasyonu kapsamında emniyetteki işlemleri tamamlanan 86 şüpheliden 36'sı serbest bırakılırken, 30’u adliyeye sevk edildi. Diğer 20 şüphelinin emniyetteki işlemleri sürüyor.

Hülya Öz