Pandemiden önce Esenler Mahallesinde Cumartesi günü kurulan pazarda yoğunluk yaşanırken, sokağa çıkma uygulamasıyla Çarşamba günleri kurulan halk pazarında eskisi gibi yoğunluk olmuyor. Öte yandan Cuma pazarı yerinde kurulan konfeksiyon pazarı da beklenen rağbeti görmedi.

Koronavirüste vakaların tavan yapması ile birlikte kentte bir dizi önlem alındı. Bu önlemlerin başında ise vatandaşların en fazla kalabalıklar oluşturduğu yerlere yapılan düzenlemeler geldi. Parklar ve sahil bandı vatandaşların kullanımına kapanırken, Pazar yerleri hakkında da sıkı düzenlemeler yapıldı. Bu doğrultuda önce hafta sonları sokağa çıkma yasağı uygulaması nedeniyle hafta sonu kurulan tüm pazarların hafta içi kurulması kararı alındı. İsmetpaşa mahallesinde Pazar günü kurulan Pazar Salı gününe alınırken Esenler Mahallesinde kurulan Pazar ise Çarşamba gününe çekildi. Alınan tedbirlere rağmen vatandaşların taze, organik sebze ve meyve alabildiği tek yer olan pazarlara rağbet arttı. Vatandaşlar pazarlarda haftalık sebze ve meyve alışverişlerini yapabilmek için yoğunluk oluşturunca konfeksiyon ile yaş sebze ve meyve pazarları da farklı günlere çekildi. Konfeksiyon, plastik ve hırdavat malzemelerinin satıldığı tezgahların sadece Çarşamba günü İsmetpaşa Mahallesinde kurulmasına karar verildi.

Kararların ardından Salı ve Cuma günleri İsmetpaşa Mahallesinde yaş sebze ve meyve pazarı kurulurken Esenler Mahallesinde ise Çarşamba günü esnaflar tezgah açıyor. Öte yandan konfeksiyon tezgahları ise İsmetpaşa Mahallesinde sadece Çarşamba günü kuruluyor.

Esenler Pazarında bu hafta yoğunluk oluşmadı. Yoğunluklar oluşmayan pazarda tedbirler kapsamında tezgahların arasında uzun mesafeler bırakıldı. Pazar esnafları Çarşamba günü Esenlerde kurulan pazarının neredeyse terk edildiğini vatandaşların ilgisinin az olduğunu ifade ederek çok az satış yaptıklarını söylediler.  

Az tezgahın bulunduğu Esenler Pazarında yaz aylarının gelmesiyle birlikte yazlık meyveleri de yerini aldı. Pazar fiyatları ise patatesin 3 kilosu10 lira, bakla 4, portakal 6, salatalık kilo 5, kabak 5, taze fasulye 15, domates 5, roka 2.50, sarımsak 5, meyveler ise çilek kilosu 7.5, muz kilosu 12, portakal kilosu 5, elma kilosu 5 TL olmak üzere satıldı.

KONFEKSİYON PAZARI BOŞ KALDI
Diğer tarafta İsmetpaşa mahallesinde kurulan Pazar yerinde ise konfeksiyoncular tezgah açtı.  Sebze ve meyve satışı yapan pazarcıların olmadığı için konfeksiyon bölümüne de ilgi azaldı. Az kişinin talep gösterdiği pazarda Çarşamba günüleri konfeksiyon satışı yapan pazarcılar zor durumda olduklarını, vatandaşların uğramadığını dile getirdi.

DENETİMLER SÜRÜYOR
Çanakkale Belediyesi vatandaşların daha sağlıklı ve rahat bir ortamda alışveriş yapabilmeleri için her iki pazarda da gerekli tüm önlemleri almaya devam ediyor. Covid-19 kuralları kapsamında zabıta ekiplerince daha düzenli bir hale getirilen pazar yerine vatandaşların maskesiz girişine izin verilmiyor. Kentliler bu sayede daha geniş ve rahat bir ortamda alışverişlerini yapabiliyor. Pazar yeri girişlerinde vatandaşların sağlığı için el dezenfektan üniteleri bulunduruluyor. Zabıta ekipleri Pazar içerisinde sık sık yaptıkları maske denetimleri ile koronavirüse geçit vermiyor.

Arzu Baladur