Tam kapanmanın ardından vakalardaki olumlu düşüş sonunda uygulanmaya başlanan kademeli normalleşme kapsamında hafta sonu sokağa çıkma yasağının ilk hafta sonunda kent merkezinde cadde ve sokaklar boş kaldı.

Artan vakalar sonunda 1 Mart’ta geçilen kontrollü normalleşme 14 Nisan’da son buldu. Kısmı kapanma uygulamasına geçildi. Vaka artışlarını ülke genelinde kontrol altına almak için İçişleri Bakanlığı tarafından kısmi kısıtlama tedbirleri tam kapanmaya dönüştürüldü. Türkiye’nin iki haftalık kısmi kapanma sürecinde ve kısmi kapanma tedbirleri sonrasında Kentimizle birlikte Türkiye’de de vaka sayısında düşüş gözlendi. Fakat salgının kontrolünü ele almak amacıyla 26 Nisan'da İçişleri Bakanlığı 81 il valiliğine "Tam Kapanma Tedbirleri" konulu genelge gönderdi.  29 Nisan Perşembe saat 19.00'dan 17 Mayıs Pazartesi saat 05.00'e kadar tam kapanma uygulandı. Korona virüs ile mücadele kapsamında "Tam Kapanma" sonrasında alınacak tedbirlerle ilgili, 81 İl Valiliğine "Kademeli Normalleşme Tedbirleri" konulu genelge gönderdi. Genelgeye göre, sokağa çıkma kısıtlamaları hafta içi 21.00-05.00, hafta sonu Cuma günleri saat 21.00'den başlayıp Cumartesi ve Pazar günlerinin tamamını kapsayıp Pazartesi saat 05.00'te tamamlanacak şekilde uygulanıyor.

İçişleri Bakanlığı'nın, aldığı korona virüs tedbirleri kapsamında kısıtlamalar Cuma akşamı başladı. Cuma günü saat 21.00 saati itibariyle Pazartesi sabah 05.00’a kadar hayat adeta durdu. Türkiye’de 17 Mayıs itibariyle tam kapanma sürecinin sona ermesinin ardından kademeli normalleşmenin ilk hafta sonu Çanakkale’de kent merkezinde cadde ve sokaklar ile çarşı caddesi boş kaldı.
Bakanlık tarafından yayınlanan genelgeye göre; Kısıtlamanın olduğu Cumartesi ve Pazar günleri market ve bakkallar 10.00-¬17.00 saatleri arasında faaliyet gösterebiliyor. Vatandaşlar zorunlu ihtiyaçlarının karşılanması ile sınırlı olmak ve araç kullanmamak şartıyla (engelliler hariç) ikametlerine en yakın marketlere gidip gelebiliyor. Aynı saatler arasında online sipariş firmaları evlere/adrese servis şeklinde de satış yapabiliyorlar.

Buna göre hafta sonunda vatandaşlar ihtiyaçlarını sadece evlerine yakın yerlerdeki marketler ile eve siparişlerle karşıladı. Hal böyle olunca hafta sonu sokaklar adeta sessizliğe büründü. Araç seslerinin olmadığı bir hafta sonunu vatandaşlar evlerinde geçirdi. Yasaklar doğrultusunda vatandaşların çoğunluğunun yasağa uyduğu kaydedildi.

HAFTA SONUNDA SIKI DENETİMLER
Koronavirüs tedbirleri kapsamında 1 Haziran’a kadar haftasonu uygulanacak sokağa çıkma kısıtlamasında polis ekipleri kentin çeşitli noktalarında denetimlerini sürdürüyor. Türkiye genelinde uygulanan tedbirlerde polis ekipleri kent merkezinin birçok noktasında denetimlerine devam ediyor. Kentin en işlek noktaları olan İskele Meydanı, Çarşı ve Demircioğlu caddelerinde polis ekipleri denetimlerini sürdürüyor. Ekipler,  yasağın olduğu günlerinde kent genelinde denetimlerini sürdürerek tedbirleri ihlal eden vatandaşlara para cezası uyguluyor.

Kademeli normalleşmenin ilk haftasında İl Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, kentin farklı noktalarında oluşturulan uygulama noktalarında denetim yaptı. Ekipler, kısıtlama saatlerinde araç sürücülerinin izin belgesi olup, olmadığını denetledi. İzin belgesi olmayan bazı sürücüler hakkında tutanak tutuldu.

Bünyamin Nami Tonka
Foto: DHA