Vaka sayılarının düşmesi nedeni ile Çanakkale Mehmet Akif Ersoy devlet hastanesinde Covid-19 servis ve yoğun bakım servislerinin sayısı birer tane servise düşürdüklerini ifade eden Çanakkale Tabip Odası Başkanı Doktor Güleda Erensoy “Tam ve sürekli kanmanın vaka sayılarının nasıl düşürdüğünü hep beraber gördük. Tam ve sürekli kapanma kararı çok daha önce verilmeliydi. Yaz ayları içinde önlemler alınmalı, açık alanda olmaya özen gösterilmeli” dedi.

Çanakkale, Türkiye’de Coronavirüs‘ün görüldüğü 11 Mart 2020 tarihinden sonra vaka sayıları konuşunda Türkiye’nin en tedbirli illerinden biri olmuştu. 1 Haziran yeni normalleşme sürecinde Bu özelliğini şehirlerarası yolculukların açılması ile kaybeden Çanakkale büyük illerin geçiş noktasında bulunması ve yaz aylarında yerli ve yabancı hareketliliğinin başlamasın ile vaka artışlarında gözle görülür yükselişler başlamıştı. Bu süreç öncesinde vaka sayılarını neredeyse sıfırlayan Çanakkale’yi ileriki aylarda da yoğun vaka sayısı artışları bekliyordu. 2022’e gelindiğinde vaka sayılarında bir türlü istenilen düşüşün sağlanamadığı Çanakkale’ de Sağlık bakanlığının açıkladığı Yüz binde vaka artışı sayılarının verildiği haritada Çanakkale yüz binde 962.98 ile Türkiye genelinde en çok vaka artışı olan il oldu. Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan vaka sayısı artışları rakamlarını duyan Çanakkaleliler Çanakkale’nin vaka artışlarında Türkiye birincisi olduğuna inanamamıştı. Yoğun vaka artışları Çanakkale’de bulunan hastanelerin Covid servis ve yoğun bakımlarının da dolmasına hatta 2’nci 3’ncü Servis ve yoğun bakımlarının açılmasına neden olmuştu. Tam ve sürekli kapanmanın öncesinde ise Çanakkale’de vaka sayılarının alınan önlem ve tedbirler ile düşmeye başladığı gözlemlenmiş tam ve sürekli kapanmanın ardından Sağlık Bakanlığının yüz bin nüfusa göre açıkladığı vaka artışı haritasında Çanakkale 120.95 rakamına kadar geriledi.

‘’NORMAL SERVİS VE YOĞUN BAKIM SERVİSLERİNİN SAYISINI DÜŞÜRDÜK’’
Çanakkale’ de Coronavirüs Pandemisi ile ilgili vaka sayılarını ve son durumu değerlendiren Çanakkale Tabip Odası Başkanı Doktor Güleda Erensoy, “Benimde Görev yaptığım Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesinde vakaların en çok arttığı dönemde 5 Covid servisi ve 5 tane de Covid Yoğun Bakım servisi ile hizmet veriyorduk. Ve çok sıkışmış durumdaydık ciddi vaka artışları nedeni ile. Şu anda 1 Covid Servisi ve bir Covid yoğun Bakım Servisi ile hizmet veriyoruz. Şu anki hasta sayımıza 1 servis ve bir yoğun balık servisi yetiyor. Tam ve sürekli kapanmasa insan hareketlerinin sınırlanması ile vaka sayısının ne kadar düşebilme potansiyeli olduğunu bu örnekle de net bir şekilde gördük. Tam ve sürekli kapanmanın doğru bir karar ama maalesef geç alınmış bir karar olduğu gözler önüne serilmiş oldu.” dedi.

‘’TAM VE SÜREKLİ KAPANMA DAHA ÖNCE YAPILSAYDI BİRÇOK VATANDAŞIMIZ HAYATTA OLURDU’’
Türkiye genelinde vaka sayılarının artması sonrasında tam ve sürekli kapanmanın etkilerinin görüldüğünün altını çizen Erensoy “Bu karar çok daha önce verilmeliydi” dedi ve değerlendirmesinde şu cümleleri kullandı. “Tam ve sürekli kapanmanın gerekli olduğunu Türkiye’deki inanılmaz vaka artışı sayılarını gördüğümüzde defalarca dile getirmiştik. Tam ve sürekli kapanma çok daha önce yapılmış olsaydı birçok vatandaşımız şimdi hayatta olacaktı. Bizim en son vaka artışlarında Çanakkale’de gözlemlediğimiz olay, o dönemde yoğun bakıma yatan hastaların çoğunun hayatını kaybetmesiydi. Bu şu demek oluyor. Son dönemde yoğun bakıma yatarak tedavi gören insanlar hasta olmaz ve yoğun bakıma yatmazlardı. Ve bu insanlarımız şu n yaşıyor olabilirlerdi. Bir takım siyasi kararların ne kadar önemli olduğu da burada görülmüş oldu’’ diye konuştu.

‘’BU SÜREÇTE EN ÖNEMLİ ŞEY AŞI’’
Tam ve sürekli kapanmanın ardından Çanakkale’ de sokak yeşil alan ve AVM’ ler ile çarşılardaki kalabalıktan büyük endişe duyduklarını da dile getiren Erensoy “ 17 gün süren tam ve sürekli kapanmanın ardından çarşı caddesinde sokaklarda yeşil alanlarda AVM’ lerde yaşanan yoğunluğu gördükçe sağlık çalışanları olarak büyük endişe yaşıyoruz. Bizler sağlık çalışanları olarak Çanakkale’deki o çok yüksek vaka artışlarını gördükten sonra ve Covid-19 nedeni ile çok yoğun ölümleri gördükten sonra açıkçası çok tedirginiz. Bu sürecin bizim için çok önemli olduğunu biliyoruz. Bu önemli dönemde bizim için en önemli şey aşı. Aşılamaların çok hızlı bir şekilde yapılmaya devam edilmesi lazım. Toplumun %70’ ini aşılamadıktan sonra bu normalleşme sürecimiz Eylül ayına ya da kış aylarına hatta gelecek bahara kadar uzayacak. Tabi işin en kötü tarafı da vaka artışlarında ciddi yükselmeleri yeniden yaşayacağız. Ve bu süreçte Covid-19 nedeni ile hayatını kaybeden hastalarımız ellerimizde hayatlarının kaybettikleri için,  virüs nedeni ile nefes alamayan hastaları da bire bir gördüğümüz için bizler yani sağlık çalışanları tam ve sürekli kapanmanın ardından Çanakkale sokak cadde ve alışveriş yerlerinde yaşanan yoğunluktan çok tedirginiz. Umarım önümüzdeki süreçte gerçekten aşılama oranlarımız yaz ayları ile birlikte çok yükselir de en azından sonbaharda ve sonraki  
aylarda o çok yüksek vaka sayılarını tekrar yaşamayız’’ diye ifade etti.
 
‘’YAZ AYLARI İÇİN GEREKLİ ÖNLEMLER ALINMALI ‘’
Yaz ayları için insanlarında Coronavirüs nedeni ile alınan tedbirlere uymaya devam etmesi gerektiğinin de altını çizen Erensoy   “İnsanlar sadece kendi arkadaşlarını yada yakınlarının nefes darlığını gördüklerinde ve şahit olduklarında olayın ciddiyetini algılıyorlar. Oysa ki bizler toplumun genelinin neler yaşadığını görme şansına sahibiz ve bu durumun ne kadar acıklı hikayeler doğurduğunu biliyoruz. Bu nedenle insanların sosyalleşme ihtiyacı var tabi ki anlıyoruz. Ama bu sosyalleşmenin, sosyal mesafeye çok dikkat ederek açık havada, bunu hep hatırlatıyoruz ve üzerine basa basa söylüyoruz açık havada olması gerekiyor. Bu dönemde artık umuyoruz devletimiz bir takım önlemleri sağla alır. Özellikle yaz aylarında yurtdışı geliş, gidişler konusunda önlem alınmalı çünkü mutasyonlu virüsler bu şekilde ülkemize geldi. Biliyordunuz bir dönem bir takım testler yapılmadan bazı ülkelerden Türkiye’ye hava yolu ile gelişler oldu. Bunları onaylamıyoruz. Unutulmamalıdır ki Türkiye’nin hiçbir Coronavirüs mutasyonunu kaldırmaya gücü yok” dedi.
 
 
Arzu Baladur