Esnafa yönelik yeni bir destek programının müjdesini veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, 3 bin TL ve 5 bin TL esnafa destek paketlerini açıkladı. Çanakkale Esnaf ve Sanatkar Odaları Birlik Başkanı Ünal Özcan, ‘’Hibe desteklerinin devam edeceği yönünde bize güzel mesajlar verildi’’ dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 17 Mayıs itibari ile kademeli normalleşmeye geçildiğini açıkladı. Erdoğan açıklamalarının akabinde esnafa destek paketini duyurdu. Esnafa destek paketleri 3 bin TL ve 5 bin TL olarak iki farklı grup halinde yapılacağının bilgisi verildi. Çanakkale Esnaf ve Sanatkar Odaları Birlik Başkanı Ünal Özcan, yapılan destekler hakkında açıklama yaparak, desteklerin 10 bin liranın üzerinde olduğunu belirtti. Yeni destek paketinin de yolda olduğunu sözlerine Özcan önemli açıklamalarda bulundu.
 
‘’10 BİN LİRANIN ÜZERİNDE BİR HİBE DESTEĞİ’’
Çanakkale Esnaf ve Sanatkar Odaları Birlik Başkanı Ünal Özcan, ‘’Daha önce 3’er aylık dönemde 1000’er TL’lik bir hibe desteği ilimize de 500 TL kapsamında belli meslek gruplarında gelir kaybı olan ve kapanan işletmelere bir destek olarak verilmişti hibe desteği adı altında. Biz defalarca hep anlattık; süreç uzun gittikçe esnaf düşük faizli krediler aldı ama işyerleri kapanıyor ve yapılandırma yapıldı. Zorunlu ödemelerin karşılanması mümkün değil. Karşılıksız devletin hibe desteğini hep istedik ve hep talep ettik. Son durum haliyle böyle bir açıklama yapıldı. Paket halinde. Şimdi her ne olursa olsun bakıldığı zaman bu 1000 liralık destekler 1 ay uzatıldı. Toplamında 4 bin lira buna artı olarak 1500 lira kira desteği ile 5 bin 500 lira oluyor. 5 bin lira da buradan verildiğinde 10 bin liranın üzerinde bir hibe desteği. Hibe desteğini her zaman biz talep ediyoruz ve istiyoruz. Bu karşılıksız verilen paranın yeterli düzeyde olmasını istememek mümkün değil’’ dedi.

‘’TEKRAR BİR PAKET HAZIRLANIYOR’’
Özcan, yapılan destekler için teşekkür ederek, ‘’Keşke bu rakamlar çok daha yüksek olsaydı. Gerçek anlamda birçok giderlerinin ödenmesi konusunda mükemmel olurdu. Ama bu da en azından bir birikmiş elektrik faturasının ödenmesine katkı sağlıyor. Bu tarz konularda ilk açıklanan bu pakete teşekkür ediyoruz. Şu anda çalışmanın olduğunu biliyoruz. Yapılandırmama konusunda, vergiler konusunda, sosyal güvenlik konusunda, tekrar bir paket hazırlanıyor. Bunun bilgisini aldık. Bu sürecin devam etmesi halinde bu hibe desteklerinin de devam edeceği yönünde bize güzel mesajlar verildi. Beklentilerimiz var ama her ne olursa olsun devletin hibe konusundaki destekleri için ne kadar bizim beklentilerimizin altında olsa dahi yine de teşkilatlar adına,   esnaf adına teşekkür etmemiz lazım.   Ve bu desteklerin devam etmesini istiyoruz. En büyük isteğimiz talebimiz bu’’ şeklinde konuştu.

‘’ESNAF BUNALMIŞ DURUMDA’’
Ünal Özcan, “Bu süreçte bazı meslek kollarımız 13-14 aydır kapalı. Çok büyük sıkıntılar var. 17 Mayıs tarihi itibariyle bütün işyerlerinin açılmasını bekliyorduk ve açılması da gerekiyor. Artık kahvehanelerin, internet kafelerin, oyun salonlarının, hamam, sauna gibi benzeri meslek gruplarının dayanacak gücü kalmadı. Diğer meslek kollarından; kafe, restoran, kafeterya, lokanta işleri paket servisi ile olmuyor, işler yürümüyor. Bu meslek kollarında da daha önce kurallar belirlenmişti; iki kişi, üç kişi oturma düzeni şeklinde herkes hazırlık yaptı, bunu bekliyordu. Bu süreç içerisinde gerçek anlamda hep söylüyoruz, esnaf bunalmış durumda” diye belirtti.

‘’İŞYERLERİMİZ AÇILMADIĞI SÜRECE BU EKONOMİK TABLODA AYAKTA KALABİLMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL’’
Ünal Özcan, “Örneğin; işyeri kapalı olan kişinden vergi, sosyal prim alınmaz. İşyeri kapalı olan kişi faturalarını ödeyemiyor. Bakın, okullar kapalı servis araçlarının durumu belli. Kantincilerin durumu belli. Aklınıza gelen bütün meslek kolları çok büyük oranda etkilendi.  Turizm sektöründe başlanan bütün esnaf ve sanatkarın aşıda öncelik verilmesini istiyoruz. Bu işyerlerimiz açılmadığı sürece bu ekonomik tabloda ayakta kalabilmemiz mümkün değil. Ne olacaksa bir an önce olması lazım” şeklinde konuştu. 
 
“MİNİBÜSLERDE YÜZDE 50 KAPASİTE DİYORSUNUZ AMA UÇAKLARDA BU YOK?”
Özcan, “Eğer AVM’ler açılıyorsa kahvehane nasıl açılmaz oturma düzeni belirlenerek” sorusunu sorarak, açıklamasına şu şekilde devam etti: “Bir lokantada nasıl yemek yiyemezsiniz? Bir kafede nasıl oturamazsınız? Bunun şartları belirlenmeli. Bu insanlar çok maddi ve manevi zordalar. Bugün ticari araçlarımız olan minibüslerde, Çanakkale’den ilçeye giderken veya gelirken, yüzde 50 kapasite diyorsunuz tamam ama uçaklarda bu yok? Bu da adaletsiz bir durum. Esnaf bunu da söylüyor. Uçaklara neden bu sınırlama getirilmiyor da benim minibüsüme getiriliyor diyor. Gerçekten sıkıntı, gerçekten problem.” 

‘’ESNAFIN AŞI ÖNCELİĞİNDEN FAYDALANMASI LAZIM’’
 Açıklamasının devamında, esnafların belirli kurallarla tekrar açılmasının önemini vurgulayan Özcan,  “Yaz geldi, sahil bölgelerindeki restoranlar hazırlık yaptı. Yanlarında çalışan birçok insan var. Hep beraber yaşıyoruz, hepimizde olması gerekenleri biliyoruz. Bir an önce, esnaf ve sanatkarın meslek kollarının işyerlerini toparlayabilmesi için, ekonominin daha sağlam ayakta durabilmesi için aşı önceliğinden faydalanması lazım, devletin desteğine ihtiyaç var ve bir an önce bütün işletmelerin kuralları belirleyerek açılması lazım. Ayın 1’ine kadar kademeli olarak geçiş olacaksa buna razıyız, kurallara uyalım ama kesinlikle yeni bir düzen sağlanmalı” dedi. Çanakkale Esnaf ve Sanatkar Odaları Birlik Başkanı Ünal Özcan, “Bugün elektrik faturası, kirası ödenmiyor diyemiyorsunuz. İş yapmayan, dükkanı kapalı olan nasıl ayakta kalacak, nasıl bunları ödeyecek? Bunu biliyoruz, tedbirlere uyalım diyoruz ama çok uzun süre oldu. Dayanılamaz bir şekilde. Çanakkale’ye mahsus değil, ülkemizin her yerinde bu şekilde” diyerek açıklamasını sonlandırdı.

Arzu Baladur