Yabancı turiste hizmet verecek seyahat acentelerinin muafiyet listesine eklenmemesi tartışmalara yol açarken, karar kısa sürede düzeltildi. Konu hakkında değerlendirme yaparak, kararın düzeltilmesini doğru bulduklarını ifade eden TÜRSAB Çanakkale-Körfez BTK Başkanı Ahmet Çelik, geçtiğimiz günlerde Troya Müzesi’nin yılın müze ödülünü alması hakkında da konuşarak, ‘’Bölgemiz ciddi bir turizm hareketinin arifesindedir’’ dedi.

Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında Türkiye genelinde 29 Nisan’da başlayan tam kapanma 17 Mayıs Pazartesi günü sona erecek. İçişleri Bakanlığı'nın genelgesinde kapanmadan muaf kişiler ve sektörler 43 maddede sıralandı. Muafiyet listesi, çalışanların yüzde 61’ini kapsıyor. Öte yandan tam kapanma döneminde muaf olanların dışında kalanlar bu süreçte evlerine kapandı. Turistler ise muaf olarak sayıldı. Türkiye'de bulunan turistler yasaktan etkilenmezken turistlere hizmet sağlayan seyahat acenteleri muaf listesine alınmadı.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), tam kapanma döneminde acenteler için özel bir talepte bulunarak tam kapanma döneminde acenteler için de muafiyet istedi. Görüşmeler sonunda geçtiğimiz hafta Çarşamba günü itibariyle acentelerin muaf tutulmasına yönelik karar çıktı. Türkiye ile beraber bölgemizdeki seyahat acenteleri de turistlere hizmet verebilmek için muafiyet kapsamınsa alındı.  

‘’KAPALI OLMASI HİZMET ANLAMINDA BİZİ AÇIKÇASI İLERİYE GÖTÜRMEZ GERİ GÖTÜRÜRDÜ’’
TÜRSAB Çanakkale-Körfez Bölge Temsil Kurulu (BTK) Başkanı Ahmet Çelik, muaf kararı ile ilgili değerlendirmede bulunarak,‘’Sağlık birinci sırada geliyor. Seyahat acentalarımızın muaf tutulmaması ile ilgili karara tabi ki biz baştan saygı duyduk fakat yurtdışından gelen yabancı turistlerimiz var. Bu yabancı turistlerimizin İstanbul, İzmir, Antalya gibi havalimanlarına indikten sonra araçlarımızla havalimanlarından alınıp bölgemize transferleri, bölgemizde konaklamaları, rehberlik ve gezi hizmetlerinin devam etmesi restoran hizmetlerinin devam etmesi ve bu insanların ülkeyi, bölgeyi gezerek doğru bir şekilde ülkeden ayrılması gerekiyordu. Bu hizmetleri verecek olan da elbette ki seyahat acentesi, seyahat acentelerinin kapalı olması hizmet anlamında bizi açıkçası ileriye götürmez geri götürürdü. Dolayısıyla kararın düzeltilmesini çok doğru buluyoruz’’ diye konuştu.

‘’HALK SAĞLIĞINI TEHDİT EDİCİ HERHANGİ BİR HAREKETE MAHAL VERMİYORUZ’’
Tam kapanma döneminde turistlerinin taleplerine cevap verebilmek için ülkedeki acentelerinin açık olduğunu belirten Çelik, bu süreçte virüsün bulaş riskinin artmaması adına tüm tedbirleri aldıklarını ifade etti. Çelik ‘’Biz de bu konuda çok hassasız. Bölgedeki seyahat acentaları olarak bütün çalışanlarımızı değil ama şirketlerimizde birer ikişer nöbetçi görevliler bırakılarak alınan kararlara saygı duyulması konusunda gerekli hassasiyeti gerekli önemi gösteriyoruz. Çanakkale vaka sayılarında son 10 gündür ciddi düşüşe geçti. Bu bütün halkın verdiği emektir, özveridir. Biz de acenteciler, turizmciler olarak buna çok saygı duyuyoruz. Şirketimizde 10 çalışan varsa 10 çalışanla şirkete gelmiyoruz. 1-2 nöbetçi tayin ettiğimiz çalışanlarımızla şirketlerimizi açıyoruz. Dolayısıyla halk sağlığını tehdit edici herhangi bir harekete mahal vermiyoruz. Çalışmalarımızı bu anlamda devam ettiriyoruz’’ şeklinde ifade etti.

‘’CİDDİ BİR TURİZM HAREKETİNİN OLACAĞINA İNANIYORUZ’’
Çanakkale'de 5 bin yıllık geçmişe ışık tutan Troya Ören Yeri girişine, inşa edilen Troya Müzesi, mimarisi ve içerisinde sergilenen eserler ile tüm dünyanın ilgisini çekerek açıldığı günden bu yana 800 bin kişiyi ağırladı. Tüm dünyanın büyük ilgi gösterdiği Troya Müzesi, geçtiğimiz gün sonuçları açıklanan Avrupa Konseyi’nin himayesinde Avrupa Müze Forumu (EMF) tarafından verilen ‘2020 Avrupa Yılın Müzesi Özel Ödülü’nü aldı.

Çelik, yılın müzesi seçilen Troya Müzesinin özellikle 2022 yılında bölgenin turizm hareketliliğine büyük katkı sağlayacağını ifade ederek,  ‘’Avrupa Müze Forumu (EMF) ödüllerinde Troya Müzesi Avrupa’da yılın müze ödülünü aldı. Dolayısıyla biz bu salgın sürecinden sonra bölgemizde çok ciddi talebin olacağını, çok ciddi bir turizm hareketinin olacağına inanıyoruz. 2022 yılında başlamak üzere özellikle.  Bölgemiz ciddi bir turizm hareketinin arifesindedir’’ dedi.

‘’BÖLGEMİZDE YABANCI TURİST HAREKETİNDEN BAHSETMEK MÜMKÜN’’
Tam kapanma döneminde bölgemizdeki turist yoğunluğunu değerlendiren Ahmet Çelik, ‘’Geçtiğimiz yıllara nazaran bir yoğunluk yok ama geçmiş senelerdeki potansiyelin yüzde 10’u yüzde 15’i kadar da bir potansiyel var. Yüzde 90 kayıpla gidiyoruz ama yüzde 10luk da olsa bir yabancı turist hareketi var şu an bölgemizde. Bazı otellerimizde kalan yabancı müşterilerimiz var. Bölgeyi gezen yabancı müşterilerimiz var. Özellikle böyle bir kapanmayı fırsat bilen büyük firmaların dünyada ünlü CEO’ları var. Mesela yakın tarihte birkaç gün önce büyük bir firmanın CEO’su bölgeyi ziyaret etti. Dolayısıyla CEO geldiğinde bölgeyi tanıtmış olduk. Kendisinin uluslararası bir tanıtımda ne kadar önemli bir aktör olabileceğinin düşünün. Dolayısıyla bölgemizde yabancı turist hareketinden bahsetmek mümkün’’ dedi.

Muzaffer Cirtel