17 günlük tam kapanma kararının ardından taze sebze ve meyve üretici ve pazarcı esnafının elinde kaldı. Ürünü marketlere, manavlara satabilen satarken ürünü elinde kalan üreticiler elindeki ürünleri yakınlarına hediye etti. Valilik ise sorunun çözümü için toplantı gerçekleştirdi. 

Kabine toplantısı sonrasında alınan tam kapanma kararının ardından tüm ülke genelinde 17 günlük sokağa çıkma yasağı ilan edilirken pazarcı esnafı da kısıtlamaya takıldı.  İlk olarak 29 Nisan ile 17 Mayıs arasında sokağa çıkma kısıtlamaları kapsamında pazarların da kurulmamasına karar verildi. Tüm Türkiye’de uygulanan tam kapanma nedeniyle semt pazarlarının kurulmamasından dolayı sebze ve meyve hem üreticide hem de hal esnafının elinde kaldı.

29 Nisan'da uygulamaya başlanan tam kapanma sürecinde yetiştirdikleri meyve ve sebzeleri ellerinde kalan çiftçiler ürünlerini çöpe dökmek zorunda kaldı. Elindeki ürünleri manavlara ve marketlere satamayan üretici elindeki malı yakınlarına dağıtmakta buldu. Fazla gelen mallar ise çöp oldu. Vatandaşlar ise zincir marketlerin insafına terk edildi, günübirlik toplanan ürünlerden mahrum kaldı. Tam kapanmadaki ilk karar göre vatandaşlar ihtiyacı olan sebze ve meyveleri akşam 17.00’a kadar marketlerden satın alabilecek denildi.

Tam kapanma nedeniyle semt pazarlarının kurulmasına izin verilmeyince tam bir kaos yaşandı. Semt pazarları kurulmadı, haller alım yapmadı, kimi çiftçiler ise ürünlerini gübre olsun diye ormana dökerken kimileri de yakınlarına armağan etti. Hallerden Türkiye’nin dört bir yanına yollanan sevkiyatlar durdu. Çiftçiler, bize verilen muafiyet, ürün satılmadığında işe yaramıyor, pazarlar açılsın hem üretici, hem pazarcı hem de vatandaş zarar görmesin derken vatandaşlarda zincir marketlere mahkum olduklarını ve yüksek fiyatlardan dolayı mağdur edildiklerini ifade etti.

‘’ÜRETİCİNİN ELİNDEKİ ÜRÜNLER ŞİŞİYOR’’
Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, konuya ilişkin ‘’Şu an da pazarcı esnafı sıkıntı mutlaka yaşıyor. Üretici sıkıntı yaşıyor. Şu anda bir taraftan üreticinin elindeki ürünler şişiyor’’ dedi.

Sözlerine devam eden Kaya, ‘’Pazarlar kapalı olunca üreticinin elindeki mallar ciddi şekilde sıkışıyor. Ancak pazarda satılmayan mal bakkallarda manavlarda satılmaya başlandı. Malın tercih edilen noktası pazarda değil de manavların üzerinden tüketiciye geçmeye başladı. Ama bu ilk etapta bir alışkanlıktır alışveriş kültürü yani insanlar hafta bir defa 2 defa 3 defa azara çıkarak kültür oluşturulmuştur. Kendi kendine oluşmuştur bu kültür. Dolayısıyla pazarların kapalı olması üreticinin elinde malın şişmesi anlamına geliyor. Dolayısıyla bu süreç geçene kadar da ciddi şekilde üreticiler gözle görülür sıkıntılar yaşayacağını zannediyorum’’ dedi.

KURULUN ONAYI BEKLENİYOR
Üreticinin elindeki malların ziyan olması nedeniyle oluşan kaos karşısında İçişleri Bakanlığı sadece cumartesi günleri için valiliklere gönderdiği yazıyla pazar kurma izni verdi. Kararın uygulanması için İl Hıfzıssıhha kurulunun onayı bekleniyor.

VALİ TOPLANTI YAPTI
Tam kapanma dönemi içerisinde 8 ve 15 Mayıs 2021 tarihlerine denk gelen Cumartesi günleri 10.00-17.00 saatleri arasında sadece yaş sebze/meyve ile fide satışı yapan pazar yerlerinin açılması ve alınacak tedbirlerle ilgili koordinasyon toplantısı Vali İlhami Aktaş başkanlığında gerçekleştirildi.

Toplantıya; İl Jandarma Komutanı J. Kd. Albay Tahsin Saruhan, İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, Sahil Güvenlik Çanakkale Grup Komutanı SG. Kd. Bn. Ercan Oran, İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Taşçı, Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet İrfan Mutluay,  Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan, İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Ticaret İl Müdürü Hakan Tuncerli, Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Üzen ile Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan, Çanakkale Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ufuk Ünver, Lokantacılar ve Gazinocular Odası Başkanı Selahattin İş ve Muhtarlar Derneği Başkanı Şahin Arslan katıldı.

DETAYLAR AÇIKLANACAK
Vatandaşların yaş sebze/meyve ve fide ihtiyaçlarını temin amacıyla ikametlerine en yakın pazar yerine gidip gelebilmelerine izin verilmesi, sadece yaş sebze/meyve ile fide satışı yapan pazar yerleri açık olacağı pazar yerlerinde koronavirüs tedbirleri kapsamında alınacak tedbirler değerlendirilerek karara bağlandı.

Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Vali İlhami Aktaş, “Vatandaşlarımızın yaş sebze/meyve ile fide satışı yapan pazar yerlerinde ihtiyaçlarını karşılaması için tüm
tedbirleri alıyoruz” diye konuştu. 

Alınan bütün tedbir ve önlemlerin vatandaşımızın sağlığı için olduğunu ifade eden Vali İlhami Aktaş, toplu ve kalabalık ortamlarda virüsün bulaş hızının daha yüksek olduğu için vatandaşlarımızın pazar yerlerinde, temizlik, maske ve mesafe kuralı başta olmak üzere alınan tüm tedbirlere hassasiyetle uymalarını önemle rica etti. Toplantı; görüş öneri ve taleplerin değerlendirilmesinin ardından sona erdi.
 
Hülya Öz