Covid-19’la birlikte geçen sene Mart ayında yüz yüze eğitime ara veren üniversiteler, uzaktan eğitime devam ediyor. Bir yıldan fazladır online eğitim alan öğrencilerin derslere katılma oranın çok düşük olması dikkat çekiyor.

Geçen sene Mart ayından bu yana hibrit, online ya da yüz yüze gibi eğitim modelleri arasında kararsız kalan üniversitelerde, zorunlu uygulamalı dersler harici bütün bölümler uzaktan eğitim modeline geçiş yaptı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ise Tıp Fakültesi 4, 5 ve 6. Sınıfların sadece uygulamalı derslerini, Diş Hekimliği Fakültesi 3. Sınıfların sadece uygulamalı derslerini, Devlet Konservatuarı 1. Sınıf çalgı uygulama derslerini yüz yüze; geri kalan bütün bölümleri ise uzaktan eğitimle sürdürülüyor.

ÖĞRENCİLER İKİYE AYRILDI
Üniversite bir yıla aşkın süredir uzaktan eğitime devam ederken, tartışmalar da devam ediyor. Bazı öğrenciler uzaktan eğitimden memnun değilken, bazıları ise memnun. Bunun ise birçok sebebi var. Uzaktan eğitimde yeteri kadar öğrenemediklerini, derslere katılabilecekleri bilgisayar, internet gibi imkânlarının olmadığını belirten öğrencilerin yanı sıra; çalışma, ekstra eğitimler alma imkânlarının olduğunu ve yurt, ev gibi masrafları olmadan evde eğitim almanın güzel olduğunu belirten öğrenciler de var.
 
DERSE KATILIM ORANLARI DÜŞTÜ
Yüz yüze eğitime nazaran, uzaktan eğitimde derse katılım ciddi derecede azaldı. Olabilecek materyal eksikliği, internet problemleri gibi sebeplerden dolayı çoğu bölümde derse katılım zorunluluğu kaldırıldı. Bu sebeplerle ya da çeşitli bahanelerle derslere katılım sayısı düşünce, uzatan eğitim konusunda tepkiler de arttı. Yüz yüze eğitimde yüzde 80 katılım oranı sağlanırken, uzaktan eğitimde bu oran tam tersi oldu. Derse katılımların düşmesinden dolayı öğretmenler, öğrencilerin okulla aralarındaki bağın koptuğunu söylerken, bu şekilde bir eğitim modeliyle öğrencilerin yeteri kadar bilgi alamadığını da belirtti.

ONLINE MEZUN OLUYORLAR
Özellikle 2 yıllık önlisans öğrencileri yarım dönem okula giderek mezun olacak. Uygulamalı hiçbir dersin görülmediği, teorik derslerin ise online yeterli gelmediği bu dönemde öğrenciler, yeteri kadar öğrenemediklerini ve stajların da iptal olmasıyla alanlarına yönelik uygulamalı hiçbir şey göremediklerini söylüyor.

Bünyamin Nami Tonka