Güncel vaka sayısı haritasına göre nüfusa oranla en çok vaka artışının görüldüğü Çanakkale, Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasındaki risk haritasında yüksek riski temsil eden kırmızı renk ile kaplandı. Merkezle birlikte tüm ilçeler yüksek riskli alan oldu.

İçişleri Bakanlığı tarafından yeni kontrollü normalleşme 1 Mart ile birlikte başlatıldı. Yeni kontrollü normalleşme ile iller risk değerlendirme kriterlerine göre 4 kategoriye ayrıldı. İlk açıklanan renkli risk haritasında Çanakkale yüksek riskli (turuncu) olarak belirlendi. ilimizdeki vaka yoğunluğu göz önüne alınarak kısıtlamalar azaltıldı. Kısıtlamaların azalması havalarında ısınmasıyla vatandaş kendini dışarı attı. Sahil ve kafeler dolunca vakalarda artış başladı. Açıklanan son risk haritasında Çanakkale’de çok riskli iller arasında girdi. Her hafta açıklanan illere göre vaka sayısı insidans haritasında da vaka artışı devam ediyor. İnsidans haritası Çanakkale’nin riskli durumunu gözler önüne serdi. 27 Mart- 2 Nisan arasında açıklanan vaka sayısı nüfusa göre yüzbinde  546,77 oldu.

TÜM İLÇELER RİSKLİ
Açıklanan verilerle birlikte her an güncellenen Koronavirüs vaka sayılarının artışı HES Yoğunluk haritası verilerine de yansıdı. Son verilere göre Çanakkale’nin vaka olmayan hiçbir ilçesi kalmazken en riskli ilçe denecek ilçe kalmadı. Çanakkale’de gelinen son durumda 12 ilçe arasından 12’si de yüksek risk teşkil ediyor.

HES HARİTASI KIZARDI
Vatandaşları risk bölgeleri hakkında bilgilendirmek, Korona virüsün yayılımını tespit etmek amacıyla Sağlık Bakanlığı, Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasını geçtiğimiz yılın Mart ayı itibarıyla kullanıma sundu. Sağlık Bakanlığı tarafından kullanıma sunulan 5 ölçeğin yer aldığı HES yoğunluk haritasına göre Mavi renk düşük riskli bölgeyi temsil ederken, sırasıyla yeşil, sarı, turuncu ve kırmızıya doğru risk artıyor. Mavi renk en düşük riskteki bölgeyi, kırmızı renk ise en yüksek riskli bölgeyi temsil ediyor. HES Yoğunluk haritası verilerine göre Çanakkale’de 1 Mart tarihinde başlayan yeni kontrollü normalleşmenin ardından vaka sayıları gün be yükselmeye başladı. Hızla kırmızıya dönen harita gerçekleri göz önüne serdi.

ADALARDAKİ RİSK BÜYÜYOR
12 ilçesi olan Çanakkale’nin merkez ilçesinde vakalar Yeni kontrollü normalleşme öncesinde büyük ölçüde düşmüştü. Yeni kontrollü normalleşmenin ardından kafeler ve restoranların açılmasıyla birlikte vakalar yeniden artışa geçti. İlçeler tek tek alarm verirken HES Yoğunluk Haritası verilerine göre vaka olmayan ilçe kalmadı. Salgının başından beri en az risk taşıyan bölgelerden olan adalar bile alarm vermeye başladı. Gökçeada’nın hemen her köyünde vaka bulunurken Bozcaada ise risk alanını genişletti.

ÇARŞI PAZAR DOLU RİSK BÜYÜK
Çanakkaleliler yüksek riskten endişe ediyor. HES yoğunluk haritası verileri il genelinde dikkate alındığında, ilde vaka görülmeyen ilçe kalmadı. Kırmızılığın en fazla olduğu ve en fazla risk taşıyan ilçeler Biga, Çan, Gelibolu, Yenice, Çanakkale merkez ilçe ve Bozcaada olarak kaydedilmişti. Koronavirüste gelinen son durumda ise 12 ilçenin tamamına yayıldı. Vatandaşlar kırmızıya boyanan Çanakkale’de vaka sayısından endişe ederken çarşı, pazarda kalabalıklar oluşturmaya devam ediyor. Özellikle pazardaki yoğunluğu azaltmak adına Çanakkale Valiliği merkez ilçede yoğunluğu azaltmak adına bazı kararlar aldı. Bu hafta uygulanan tedbirlerin devam etmesi ile uzmanlar vakalarda azalma olmasını bekliyor.
 
Bünyamin Nami Tonka