Çanakkale Deniz Zaferinin 106. yıl dönümü ve Zafer Haftası kutlamaları Çimenlik kalesindeki açılış töreni ile başladı. Törende Gelibolu Yarımadası'ndan alınan toprak ve deniz suyu ile Türk bayrağından oluşan kutsal emanetler Çanakkaleli atletlere teslim edilerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a götürülmek üzere yola çıktı.

106. Yıl Önce düşmana karşı kazanılan zaferin yıldönümü olan 18 Mart Haftası Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 106. yıl dönümü açılış töreni gerçekleştirildi. Çimenlik Kalesinde yapılan tören Törene; Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Boğaz ve Garnizon Komutanı Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mehmet Cem Okyay, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, askerler, muharip gaziler, siyasi parti temsilcileri katılım gösterdi.

Pandemi kurallarına uyularak gerçekleşen 18 Mart Haftası Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 106. yıl dönümü açılış töreni saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. 12 Mart’ın aynı zamanda İstiklal Marşı'nın kabulünün 100. yılı ve Mehmet Akif Ersoy Yılı olması nedeniyle şiirler okundu. Törende Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’da unutulmadı. Ali Haydar Önder Anadolu Lisesi 12. sınıf öğrencisi Yaşar Taşdelen, hem Çanakkale destanına hem de Mehmet Akif Ersoy’a hitaben ‘Çanakkale Şehitlerine’ adlı şiirini okudu. Şiirin ardından İstiklal Marşının Kabul edilişinin 100. yıl dönümü münasebetiyle Çanakkale Anadolu İmam Hatip Lisesi Türkçe Öğretmeni Serpil Alkan günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Alkan, konuşmasında Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’un hayatı ve onun eserleri hakkında bilgiler vererek, ‘’ Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından İstiklal Marşı’mızın kabulünün 100.yıldönümü münasebetiyle 2021 yılı İstiklal Marşı ilan edilmiştir. Osmanlı ve Cumhuriyet nüfus kayıtlarından ulaşılan bilgilere göre Mehmet Akif Ersoy’un doğum yerinin Çanakkale Bayramiç olması bizler için övünç kaynağıdır. Akif bu topraklarda doğmuş, Bayramiç’te yüzmeyi, güreş yapmayı öğrenip, babasının görev yaptığı Karşıyaka Cami’nde hafızlığa ilk adımlarını atmıştır. Vatan, millet sevgisini özümsemiş, sonrada kendini bu topraklara adayarak zorlu savaş günlerini iliklerine kadar hissetmiş, milletimizin düştüğü yerden imanıyla kalkıp, tüm dünyaya ‘Hakkıdır Hakka tapan milletimin istiklal’ dizeleri ile bağımsızlığını haykıran ses olmuştur. Mehmet Akif’e o dizeleri yazdıran milletin o yıllarda içinde bulunduğu durumdur. Tüm ruhuyla hissettiği Çanakkale zaferini, ‘Çanakkale Şehitlerine’ adlı şiiriyle taçlandırmıştır. İstiklal Marşı’mızdaki ölümsüz dizeleriyle bağımsızlık mührünü milletimizin kalbine vurmuştur Mehmet Akif Ersoy’’ diye konuştu.
 
Alkan konuşmasının devamında, ‘’Peki, kimdir Mehmet Akif Ersoy? Edebiyat ve fikir dünyamızın en dikkate değer fikir ve sanat adamıdır. Ümidimizin, vatanseverliğimizin, hürriyet aşkımızın şairidir. Milli mücadelemizin, manevi ve psikolojik cephesini omuzlayan, cehalete, tembelliğe, ruhsuzluğa, köksüzlüğe başkaldırmış bir aydındır. Mehmet Akif, bir karış vatan toprağı için can vermeye hazır milyonların sesidir. Türk milletinin ta kendisidir Mehmet Akif Ersoy. Ahlaki, milli ve dini değerlerin temsilcisi, halkın sesidir. Toplumdan uzak yaşamayı tercih eden pek çok aydının aksine, ümitsizliği reddeden inançlı, dürüst, örnek bir şahsiyet, iyi bir şair ve mütefekkirdir. Akif, yaşadığı sosyal gerçeğin, büsbütün içinde olan, Milli Mücadele’ye büyük emek vermiş, Hakk için yazan bir münevverdir. 10 kıtalık şaheserine, hak batıl mücadelesine, hayatını, ideallerini, gelecek tasavvurunu, İslamı, imanı nakşetmiş bir düşünce adamıdır. İslam ve vatan aşığı, İstiklal Marşı’nın güftekârı vatan şairi Mehmet Akif’tir o. İstiklal Marşı’nı bize hediye eden Mehmet Akif Ersoy, edebiyatçı, şair, eğitimci, gazeteci, veteriner hekim ve aynı zamanda milletvekilidir. Devrini aşıp günümüze kadar ulaşan ve milletimizin kalbinde sonsuza kadar yaşayacak bir Türk aydınıdır. Milli mücadelemizin ruhuna hitap ederek, vatanımızın çeşitli yerlerinde vaazlar verip, milli bilinci uyandırıp, Kurtuluş Destanımıza ruh katan usta bir hatiptir. İstiklal Marşı’mız yurdumuz işgal altındayken yazılmış, Mehmet Akif milletimizin yüzyıllardır bağımsız yaşadığını, esarete asla boyun eğmeyeceğimizi milletimizin bağrından kopup gelen iç sesiyle tüm dünyaya haykırmıştır. İstiklal Marşı’mız mecliste okunurken alkışlar bu muazzam dizelere coşkuyla eşlik etmiştir. Akif, sırtında giyecek paltosu bile olmamasına rağmen kazandığını para ödülünü yoksullukla mücadele eden bir hayır kurumuna bağışlamıştır. Milli şairin, milli şuuru bu derece yüksektir. Milli şuurun, ete kemiğe bürünüp karşımıza çıkardığı Mehmet Akif, anlanması açısından büyük bir şairdir. Akif’i anlamak demek, dün 1915’te Çanakkale Destanı’nı anlamak demektir. Bugün ise 15 Temmuz’da hiç beklenmedik bir anda vatanını savunmak demektir. Çünkü Akif olmak, Çanakkale Destanı ile özdeşleşmek demektir. Akif’i anlamak demek, küllerinden yeniden doğan vatanımızı öz benliğimizi anlamak demektir. İstiklal Marşı’nı yürekten söylemek, tüm benliğimizle vatanımıza sahip çıkmak, şanlı ecdadımız gibi tek yürek olarak ilelebet İstiklal demektir. Bayrağımızı sonsuza kadar dalgalandırıp, İstiklal Marşı’mızı ebediyete kadar bu toprakların üstünde gür sesle söyleyeceğiz. Mehmet Akif’i yaşamını, eserlerini, gelecek nesillere tanıtmak, İstiklal Marşı’mıza, bayrağımıza, vatanımıza sahip çıkmak hem Mehmet Akif Ersoy’a hem vatanımıza olan borcumuzdur. Yenilmez imanları ile kurtuluş yolundan zafere yürümüş Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy ve aziz şehitlerimize sonsuz şükran ve minnetlerimizi sunuyoruz’’ dedi.
Alkan’nın günün anlam ve önemine binaen yaptığı konuşmasının ardından mehter takımının gösterisiyle Çanakkale Zaferi kutlandı.

KUTSAL EMANETLER YOLA ÇIKTI
Mehter takımının gösterisinin ardından tören Gelibolu Yarımadası'ndan alınan toprak ve deniz suyu ile Türk bayrağından oluşan emanetler, geçtiğimiz yıl Ankara’ya giden atletler tarafından Vali İlhami Aktaş’a teslim edildi. Vali Aktaş  aldığı kutsal emanetleri bu yıl Ankara’ya götürecek olan atlet Oğuz Uyar ile Mehtap Polat’a teslim etti. Yapılan seremoni sonrasında atletler emanetleri cumhurbaşkanına teslim etmek üzere yola çıktı. Kutsal emanetler sırayla; Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Bilecik, Eskişehir ve Ankara il sınırlarından geçirilecek. Her ilin atletlerince taşınacak olan kutsal emanetler, atletler tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teslim edilecek.
 
Muzaffer Cirtel