Tarım ve hayvancılığın en iyi örneklerinin sergilendiği Çanakkale’nin köylerinde eko turizm adı altında yeni yeni alanlar imara açılıyor. İl Genel meclisi İmar Komisyonu’nun ardından meclisten geçen birçok köydeki alanların imara açılması dikkat çekti. Bu imar değişikliği sonrasında eko turizm adı altında köylere ve çevreye zarar verilmesinden korkuluyor.
 
Doğası, tarihi, konumu ve havası ile Çanakkale dünyada sayılı yerlerden biri. Dünyada az bölgeye nasip olan bu özellikleri barındıran Çanakkale son zamanlarda çok rağbet alıyor. Çanakkale Boğazı, Kazdağları, ve verimli tarım toprakları ile il ayrı bir yere sahip.

Türkiye’de köylerin nüfus sayısının şehir merkezindeki nüfusa oranın en fazla olduğu il Çanakkale. Bu oranda köylerin ne kadar değerli olduğunu gösteriyor. Aynı zamanda köylerde hayvancılık ve tarım çok gelişmiş durumda. Buralarda yetişen hem tarım hem de süt ürünleri adeta birer marka konumuna geldi.

Köylerdeki bu verimliliğin yanında doğası ve havası da ayrı bir güzel. Durum böyle olunca son zamanlarda köylere olan ilgi arttı. Buna pandemi de eklenince büyük şehirlerden kaçanlar Çanakkale’nin köylerinde arazi alıyor.

TARIM EKO TURİZME Mİ KURBAN EDİLİYOR?
Köylere ilgi artması ile buralarda son zamanlarda ranta açılıyor. Köylerdeki imar kısmı ile il genel meclisi ilgileniyor. Son zamanlarda birçok köyde imar değişikliği yapıldı. Buralardaki imar değişikliği ise İl Genel Meclisi tarafından onaylanıyor
Yapılan başvuru sonrasında ilk önce İl Genel Meclisi İmar Komisyonu bölgeye giderek inceleme yapıyor. Yaptığı inceleme sonrasında bu imar değişikliği ele alınıyor. Komisyondan geçen imar değişikliği de genelde il genel meclisinden onay alıyor.
Çanakkale merkezden Ayvacık ilçesine kadar birçok köyde imar değişikliği yapılarak alanlar Eko Turizme açıldı. Bunlardan biri de merkeze bağlı Yapıldak köyünde 205 ada 2 parsel Eko Turizm, Kırsal Turizm Tesisi Alanı olarak uygulama imar planı değişikliği kabul edildi. Aynı şekilde merkeze bağlı Salihler Köyünde de 114 ada 89 parsel, Eko Turizme açıldı.
Ayvacık ilçesine bağlı Söğütlü köyü, 193 ada 1 parsel Eko Turizm Alanı olarak ilan edilmiş. Aynı şekilde Ayvacık ilçesine bağlı Ahmetçe Köyü 333 ada 11 parsel Eko Turizm alanına dönüştürüldü. Bu köylerdeki imar değişikliği gibi birçok ilçe ve köyde aynı durum söz konusu. Köylerde peş peşe eko turizm patlaması ve imar değişikliğinin önce imar komisyonunda sonra il genel meclisinden geçmesi ise dikkat çekiyor.

ÖZEN GÖSTERMESE ÇEVREYE ZARAR VERİR
Ekoturizm, çevreye zarar vermeden gerçekleştirilen, doğal ortamın sürdürülebilirliğini sağlayan ve yerel halkın sosyo-ekonomik gelişimine katkı sağlayan turizm türü olarak tanımlanıyor. Günümüzde ulaşım olanaklarının ve dünya genelinde refah seviyesinin yükselmesiyle birlikte turizm sektörü ciddi bir büyüme gösterdi.  Bu noktada turizmin bir alt alanı olan doğa turizmi de en hızlı büyüyen turizm türlerinden birisi oldu.
Ancak el değmemiş doğal yerlere yapılan bu turizm türünde, gerekli özen gösterilmediği takdirde, doğal çevrenin zarar görmesi kaçınılmaz oluyor.  Bu sebeple ortaya ekoturizm kavramı atıldı.
Günümüzde dünya genelinde gerçekleştirilen doğa turizminin büyük kısmı ne yazık ki ekoturizm tanımına uymuyor, doğaya zarar vermekte ve bu sebeple de sürdürülebilir bir turizm olmamakta. Doğa turizminin amacı, doğayı görmek olduğu için, bu turizm sonucunda doğanın zarar görmesi ilgili bölgedeki doğa turizmini sona erdirecek.

Mehmet Kuzey