Ayvacık ilçesine bağlı Tuza bölgesinde peş peşe kurulan ve çevreye büyük zarar veren Jeotermal Enerji Santralleri’nin (JES) zehirli atıklarını çevreye yaydığını yerinde incelemek üzere İl Genel Meclisi Üyesi bölgeye gitti. JES’lere baskın yapan CHP Ayvacık İl Genel Meclisi Üyesi Nizamettin Akça şikayetlere konu olan olayı Tuzla köyüne giderek tespit etti. Sorunu yerinde inceleyen Akça, tuttuğu tutanakları İl Genel Meclisi’ne taşıyacak ve meclis buradaki çevre katliamına yaptırım uygulayacak.

Ayvacık İlçesine bağlı Tuzla bölgesi, sebze ve meyvenin deposu durumundaydı. Bölgede yetişen kaliteli ürünler hem ihraç ediliyordu hem de iç piyasaya sürülüyordu. Bu bölgedeki tarımın gelişmesi ile bölge de hızla kalkınıyordu. Köylüler tarımdaki verimlilik ve gelişme sonucu kalkınan köylerin başında geliyordu. Olumlu yönde devam eden bu durum bölgede JES’lerin peş peşe kurulması ile son buldu. JES’lerin çevreye verdiği zarar nedeniyle tarımdaki verimlilik yavaşa yavaş düştü. Çevre kirliliğin artması ile sebze ve meyveler büyük zarar gördü ve çitçileri zor durumda bıraktı.

Yıllardır burada verdikleri emeklerle tarımı ve hayvancılığı bir yere getiren köylüler, JES’lerin kurulması ile gördükleri zararların ardından mücadele çalışması başlatıldı. Çitçi ve çevredeki vatandaşlar tarafından kurulan Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği yıllardır bu JES’lerle mücadele ediyor. Dava üzerine dava açan dernekler, davaları kazanmasına rağmen şirketler, başka isim adı altında ve başka yöntemler kullanarak çalışmalarına devam ediyor.

İL GENEL MECLİSİ DEVREYE GİRDİ
2020 Ekim ayında Tuzla’da bulunan jeotermal enerji tesislerinin Tuzla Çayına kimyasal atık bıraktığı yönünde Tuzla köyü sakinlerinin şikayetini yaptığı gündem dışı konuşma ile gündeme getiren ve şikayetlerin artması üzerine de Çanakkale İl Genel Meclisi Şubat ayı toplantısında  Şerafettin Alkan ile birlikte konunun meclis çevre komisyonu şikayetleri yerinde tespit etmesi ve rapor hazırlayarak İl Genel Meclisine sunmasını talep eden CHP Ayvacık İl Genel Meclisi Üyesi Nizamettin Akça şikayetlere konu olan olayı Tuzla köyüne giderek tespit etti.

Çanakkale’nin Ayvacık İlçesine Bağlı jeotermal kaynakları ile adından sıkça söz ettiren Tuzla köyünde, köy sakinlerinin “jeotermal enerji tesisleri Tuzla Çayına kimyasal atık salıyor” şikayetleri üzerine Çanakkale İl Genel Meclisinde konuyu ve şikayetleri gündeme getiren Akça, Tuzla köy sakinlerinin ”Tuzla Çayında yine köpükler görülüyor“ ihbarı ile bölgeye giderek incelemeler yaptı. Akça birebir yaptığı inceleme ve tespitlerin ardından yaptığı açıklamada “ Tuzla’ da bulunan sıcak suyu enerjiye çevirmek için kurulacak jeotermal enerji tesisleri ile ilgili alınan ÇED olumlu raporunda çevreye hiçbir zararın verilmemesi gerekiyordu. Aycıca Tuzla çayına da hiçbir şekilde doğayı kirletecek kimyasal ve biyolojik atıklar atılmaması gerekiyordu. Ancak bugün burada jeotermal enerji tesissinin yanında gördüğümüz görüntülerde ÇED raporunun iptal edilmesine kadar varabilecek bir durum söz konusu.

Bu sabah saatlerinde köy sakinlerinden gelen ihbar ile jeotermal enerji tesisinin Tuzla Çayına köpüren bir madde salındığını öğrendik ve bölgeye gelerek tesisin yanında incelemeler yaptık. Bu konuyu tuzla köyünü sakinlerinin şikayeti ile daha öncede İl Genel Meclisi gündemine getirmiştim. Bu konu ile ilgili Şubat ayı İl Genel Meclisi oturumunda CHP Ayvacık İl Genel Meclisi üyeleri olarak Şerafettin Alkan ile birlikte, Tuzla’da jeotermal tesislerinin Tuzla Çayına kimyasal salarak kirlenmeye sebep oldukları konusunun araştırılması için İl Genel Meclisi Çevre komisyonunun bu alanda inceleme yapması için yazılı önerge verdik. Az öncede ifade ettiğim gibi Tuzla Köyü sakinlerinin şikayeti ile bölgeye geldim ve köy sakinlerinin ihbarlarında anlattıkları olayın bire bir aynı şekilde olduğunu gördüm. Burada bir doğa katliamı ile karşılaştım. Bundan önceki süreçte de bölgeden gelen haberlerde Çayda balık ölümleri ve çay içinde yaşayan canlıların ölümleri ile ilgili bilgiler gelmişti. Bu arada Tuzla çayından sulama yapılan arazilerde de ürünlerin kuruması gibi bilgilerde bizlere ulaşmıştı.

GÖZLERİMLE GÖRDÜM
Bugün Tuzla’ da bulunan Jeotermal enerji tesislerinden Tuzla Çayına zehirli olduğunu düşündüğümüz atık maddelerin salındığını gördüm. Bugünkü yaşanan olay ile ilgili bu köpüren sudan numune alıp laboratuvara tahlile göndereceğiz. Aslında Ekim ayı Çanakkale İl Genel Meclisi Toplantısında Tarım İl müdürlüğünü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünü ve Orman Bölge müdürlüğünü burada yaşanan durumun araştırılması gerektiğini ifade edip kurumları göreve davet etmiştik. Ama kurumlar bu konuda bir inceleme yapmadı. Ve ben CHP Ayvacık İl Genel Meclisi üyesi olarak köy sakinlerinin isteği ile buraya geldim ve köy sakinlerinin iddialarının doğru olduğunu gördüm. Tuzla köyü sakinlerinden gelen bir bilgide de jeotermal tesisinin Tuzla Deresine atık saldıktan sonraki süreçte dere kenarında bulunan Yonca tarlasını Tuzla deresinden sulayan bir üreticinin Yonca tarlarının tamamen kuruduğunun görüldüğü ifade edilmişti. Tuzla’ da yaşanan bu olayın kesinlikle takipçisi olacağız.” dedi.
 
Bünyamin Nami Tonka