Son günlerde Bozcaada ve güneyindeki Yunan adaları arasında meydana gelen depremleri hatırlatan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nden emekli jeoloji profesörü Doğan Perinçek, şehir merkezi ile Eceabat ilçesi arasındaki boğazın ortasından geçen aktif fay hatlarına dikkat çekti.
 
Son günlerde Bozcaada çevresinde peş peşe depremler meydana geldi. Bölgede yıllardır deprem ve fay hatlarını inceleyen Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nden emekli jeoloji profesörü Doğan Perinçek, denizde meydana gelen depremleri değerlendirdi.  Özellikle 1875 yılında Güzelyalı’da meydana gelen 6.7 şiddetindeki depremi de hatırlatan Prof. Dr. Perinçek, boğazda geçen fay hatların aktif olduğunu söyledi.

Perinçek şu açıklamalarda bulundu, “15 Ocak ile 19 Ocak tarihleri arasında Bozcaada ve güneybatısındaki Yunan adası (Aya Avstratios) arasında olan depremler dikkatlerimizi bu alana yöneltti.
Geçtiğimiz 5 yıl içinde Çanakkale Boğazı girişinde ve Eceabat yakınlarında 3 büyüklüğe kadar çıkan depremler yaşadık. Bozcaada açıklarında (Aya Avstratios adası yakınında) 2013 yılında olan 6.2 büyüklükteki deprem hafızalarımızda. Benim ve meslektaşlarımın çalışmalarından bilindiği gibi boğaz tabanında ve kıyılarında boğaz doğrultusuna paralel faylar var
En önemlisi ise 6.7 büyüklükteki 1875 Güzelyalı-Çanakkale Depremi. Bütün bu veriler Çanakkale Boğazının deprem potansiyeli olduğuna işaret ediyor. Yakında deprem olacak gibi bir kehanette bulunmuyorum. Bulgularımızı yetkililere sunuyorum. Dikkate alınmasını öneririm”

Hülya Öz